Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Γαλλία και ΗΠΑ «πρωτοστατούν»...

Ενοπλος της αντιπολίτευσης

Associated Press

Ενοπλος της αντιπολίτευσης
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ -- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ -- ΠΑΡΙΣΙ.--

Η πρωτεύουσα της Αϊτής «οχυρώνεται» ενόψει των απειλών εκ μέρους των δυνάμεων που επιθυμούν άνευ όρων απομάκρυνση του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, ότι τα επόμενα 24ωρα θα την καταλάβουν. Ηδη 50 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν αναπτυχθεί επί αϊτινού εδάφους. Εφτασαν στο Πορτ-Ο-Πρενς για να ενισχύσουν τη φύλαξη της πρεσβείας των ΗΠΑ και το Παρίσι αποφάσισε να ανοίξει διάλογο με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αϊτής πρότεινε την οργάνωση γενικών εκλογών στη χώρα από τώρα έως το Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια να βγει η νήσος από την κρίση, ενώ για μία ακόμη φορά απέκλεισε την πιθανότητα να παραιτηθεί, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην προεδρία μέχρι να λήξει η θητεία του το Φλεβάρη του 2006.

Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στο Παρίσι με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης της Αϊτής, προκειμένου να βρεθεί τρόπος τερματισμού της κρίσης, καθώς προς το παρόν η αντιπολίτευση της Αϊτής αρνείται τη διεθνή πρόταση για συμβιβασμό. Ο Ντε Βιλπέν επισήμανε: «Υπάρχει ένα διεθνές πρόγραμμα, το πρόγραμμα της κοινότητας των Κρατών της Καραϊβικής που έχει τεθεί επί τάπητος. Αυτό το πρόγραμμα συνεχίζει να μη γίνεται αποδεκτό από την αντιπολίτευση. Γίνεται ένας δρόμος ταχύτητας κατά της βίας. Η Αϊτή είναι κομμένη στα δύο: πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί μια λύση μέσω του διαλόγου».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Αριστίντ να συμμετάσχουν μαζί του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η πρόταση των ΗΠΑ δε φαίνεται να ενθουσιάζει την αντιπολίτευση της Αϊτής. Εάν και αρχικά απέρριψε την πρόταση, έλαβε νέα προθεσμία... και τελικά θα έπρεπε μέχρι τα μεσάνυχτα χτες - τοπική ώρα, δηλαδή πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας - να απαντήσει εάν δέχεται ή όχι την πρόταση της διεθνούς κοινότητας για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Από την πλευρά της, ζητά την αποχώρηση του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και έχει προτείνει στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για την παραίτηση του Προέδρου μέχρι τις 18 Μάρτη.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το «Reuters», οι ΗΠΑ απέστειλαν ομάδα 50 επίλεκτων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων για να ενισχυθεί η φύλαξη της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν, στην περίπτωση που οι ένοπλες ομάδες συνεχίσουν την προέλασή τους προς την πρωτεύουσα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ