Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
«Γης μαδιάμ»

Οι Γάλλοι των ειδικών δυνάμεων έχουν αναλάβει δράση...

Associated Press

Οι Γάλλοι των ειδικών δυνάμεων έχουν αναλάβει δράση...
ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.--

Το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον έχει πια αποκαλυφθεί στο στρατιωτικό, οικονομικό και κοινωνικό πραξικόπημα που εκδίωξε τον Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, αλλά ο «στρατός των κανιβάλων» που πραγμάτωσε το σχέδιο αποσταθεροποίησης και προκάλεσε λουτρό αίματος, ενδέχεται να δυσκολέψει τους Αμερικανούς ιθύνοντες στα «μετα-Αριστίντ» σχέδιά τους, που είναι ο κλασικός τρόπος της «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα διεξάγει «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», ώστε να αναδειχτεί πρόεδρος - μαριονέτα που θα εξυπηρετεί πειθήνια των σχέδιά τους...

Ομως, το πρωτοπαλίκαρο, Γκι Φιλίπ, εμφανίστηκε λίγο πιο επιθετικός και αδηφάγος από ό,τι θα ήθελαν οι ΗΠΑ, αλλά και η Γαλλία. Αυτοανακηρύχτηκε επικεφαλής του νόμου και της τάξης... «Είμαι διοικητής του εθνικού μετώπου αντίστασης, στρατιωτικός διοικητής». Ερωτηθείς εάν ελέγχει το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, σημείωσε: «Οσον αφορά στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, ναι»,υπογραμμίζοντας ότι στηρίζει και σέβεται την εξουσία του προσωρινού Προέδρου Μπονιφάς Αλεξάντρ και επισήμανε πως θα προσέλθει προσεχώς σε συνομιλίες με τον Αλεξάντρ.

Στο μεταξύ, οργισμένος ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωνε κατόπιν: «Ολες οι παράνομες και ένοπλες ομάδες πρέπει να καταθέσουν τα όπλα [...] οι αντάρτες πρέπει να αποστρατευτούν και να γυρίσουν στα σπίτια τους. Δεν έχουν κανένα ρόλο», επισήμανε.

Την ίδια στιγμή, στη μετά Αριστίντ Αϊτή επιθυμεί να επιστρέψει ο πρώην δικτάτορας Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ. Ο «ΜπέιΜπι Ντοκ» βρίσκεται στη Γαλλία, από την πρώτη στιγμή που εκδιώχθηκε από τον αϊτινό λαό. Στη Γαλλία, που «αγκάλιασε» τον πρώην δικτάτορα, αλλά και την «κοινωνία των πολιτών της Αϊτής», με μοναδικό στόχο να έχει τους «μεσάζοντες» για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της, μην έχοντας συγχωρέσει ποτέ τους «σκλάβους» που όχι μόνο αμφισβήτησαν την εξουσία της αλλά και τη νίκησαν, κονιορτοποιώντας τα σχέδιά της για επέκταση της αυτοκρατορίας στο Νέο Κόσμο...

Εξάλλου, στη Γαλλία είναι και η «καρδιά» της «κοινωνίας των Πολιτών της Αϊτής», και η Οργάνωση του Αγωνιζόμενου Λαού (OPL) ένα από τα τρία κόμματα της Αϊτής που εκπροσωπούνται στη Σοσιαλιστική Διεθνή (IS). Η OPL δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ορίστηκε ο εκπρόσωπός της, ο πρώην γερουσιαστής Πολ Ντενίς, στην τριμερή επιτροπή, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται από «διεθνές σχέδιο για τη διευθέτηση της κρίσης».

Ως προς την αποκατάσταση της σταθερότητας στην Αϊτή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επισήμανε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την απόλυτη επιστροφή της ηρεμίας και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί με υπομονή για την επίτευξη του στόχου αυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ