Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Επίθεση των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα

ΦΟΡΤ ΛΟΝΤΕΡΝΤΕΪΛ.--

Αυλαία με ένταση και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρότζερ Νοριέγκα κατακόκκινο και ωρυόμενο... Η αμερικανική πρόταση περί δημιουργίας μηχανισμού για την «εξασφάλιση της δημοκρατίας» είχε απορριφθεί και η πολιτική κρίση στη Βολιβία με την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Μέσα, που κυριάρχησε στην τελευταία μέρα των εργασιών της 36ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) την Τρίτη, ούτε κι αυτή απέδωσε τα αναμενόμενα...

Οι χώρες-μέλη του OAS ενέκριναν απόφαση που προσφέρει υποστήριξη και αλληλεγγύη στην ταλανιζόμενη από σοβαρά προβλήματα χώρα των Ανδεων αλλά ουδείς λόγος περί «επέμβασης» να γίνεται, κάτι που φυσικά θα προτιμούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τόσο ο OAS όσο και ο Ομιλος του Ρίο και η Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur) απηύθυναν έκκληση για «ειρηνική επίλυση» της κρίσης, εντός του πλαισίου της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας.

Φυσικά ο Ρότζερ Νοριέγκα βρήκε τις πταίει, σύμφωνα με τη «Miami Herald»: «Ο δάκτυλος του Τσάβες είναι εμφανής από την αρχή», δήλωσε, κατηγορώντας ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, ότι υποκινεί την αναταραχή στη Βολιβία, και κατέληξε: «Οι πράξεις του είναι προφανείς και μιλούν από μόνες» και εξαιτίας του γεγονότος αυτού η κατάσταση στη Βολιβία «είναι πολύ ανησυχητική». Φυσικά ο Νοριέγκα κανένα στοιχείο δεν κατέθεσε ώστε να στηρίξει τις πολύ σοβαρές αυτές κατηγορίες...

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Αλι Ροδρίγες, απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, που εδώ και μήνες διαρρέουν τεχνηέντως από την Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση Τσάβες στηρίζει και χρηματοδοτεί οργανώσεις και κόμματα και ειδικότερα το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS). «Η Βενεζουέλα δεν παρεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο στα εσωτερικά οποιασδήποτε χώρας», τόνισε ο Ροδρίγες και κατέληξε: «Υπεραμυνόμαστε τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας όλων των εθνών. Η Βενεζουέλα έχει αρκετά δικά της προβλήματα να φροντίσει και είναι προσηλωμένη στη λύση τους». Οσο για τις επιθέσεις Νοριέγκα, ο Ροδρίγες ήταν σαφής: «Προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά».

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με τη μεξικανική εφημερίδα «La Jornada», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διένειμε στους εκπροσώπους του Τύπου που παρακολουθούσαν τις εργασίες του OAS συνέντευξη του ηγέτη του MAS, Εβο Μοράλες, στην αργεντίνικη εφημερίδα «La Nacion», με ημερομηνία 16 του Μάη με τίτλο «Εβο Μοράλες: Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το Φιντέλ και τον Τσάβες», αλλά και διάφορα τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων όπου αναφέρεται ότι ο Μοράλες ήδη έχει προσκαλέσει τον Ούγο Τσάβες στη Βολιβία ή ότι το MAS υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο Τσάβες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευχολόγια και υπερήφανη στάση Τσάβες (2007-11-13 00:00:00.0)
Αλλαγές στην κυβέρνηση (2006-08-10 00:00:00.0)
Ενίσχυση των δεσμών (2006-05-23 00:00:00.0)
Συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας (2006-05-06 00:00:00.0)
Συνάντηση σε φόντο απειλών (2006-05-05 00:00:00.0)
Τσάβες: μονόδρομος η περιφερειακή συνεργασία (2006-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ