Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Συνάντηση σε φόντο απειλών

ΛΑ ΠΑΣ - ΠΟΡΤΟ ΙΓΟΥΑΣΟΥ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα από χτες το βράδυ στο Πόρτο Ιγουασού στην Αργεντινή, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη συνάντηση των τεσσάρων ηγετών της Νοτίου Αμερικής που μονοπωλούν τη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, του Προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, του Προέδρου της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ, του Προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες και φυσικά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες.

Θέμα η «ενεργειακή ολοκλήρωση», αλλά και η ένταση που προέκυψε εξαιτίας του διατάγματος εθνικοποίησης του φυσικών πόρων εκ μέρους της κυβέρνησης Μοράλες. Κίνηση που θεωρήθηκε από τη Βραζιλία «εχθρική ενέργεια». Ηδη η βραζιλιάνικη εταιρία «Πετρόμπας» ανακοίνωσε ότι διακόπτει οποιουδήποτε είδους επένδυση στη Βολιβία, ανάμεσα σε αυτές και τη δημιουργία αγωγού μεταξύ των δύο χωρών και αναζητά άλλες χώρες για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, πρώτα μετέβη στη Βολιβία όπου είχε συνάντηση με τον Εβο Μοράλες... Αποφασισμένος να διδαχτεί από τη «βολιβιανή σοφία που έφερε τις εθνικοποιήσεις» δήλωσε ο Ούγο Τσάβες κατά την άφιξή του στη Βολιβία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εθνικοποιήσεις των φυσικών πόρων θα γίνει με ομαλότητα και δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Βολιβίας με τις γειτονικές χώρες.

«Θέλουμε συνεταίρους και όχι αφεντικά. Δε θέλουμε να διώξουμε κανέναν», δήλωσε από την πλευρά του ο Εβο Μοράλες. Εν αντιθέσει ο Πρόεδρος Λούλα λίγο πριν τη συνάντηση στο Πόρτο Ιγουασού, δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Βολιβιανού Προέδρου, Εβο Μοράλες, αποτελεί μια πράξη «κυριαρχίας» αλλά τόνισε παράλληλα την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με αποφασιστικότητα για να προασπίσει τα συμφέροντα «Βραζιλιάνων», δηλαδή της πετρελαϊκής εταιρίας «Petrobras».

Απειλές

«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Αμερική σε δημαγωγούς και αυταρχικούς», δήλωσε απειλητικά αργά το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, ουσιαστικά απειλώντας τη Βολιβία και συγκεκαλυμμένα σαλπίζοντας επίθεση. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Κοντολίζα Ράις και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λατινική Αμερική, Τομ Σάνον ήδη έχουν ζητήσει από «στρατηγικούς εταίρους», όπως η Κολομβία, η Χιλή, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη μετά την ανακοίνωση της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων να αρχίσουν τον πόλεμο των ιδεών ενάντια στην άνοδο του «νέου λατινοαμερικανικού εθνικισμού».

Το μέτωπο των απειλών όμως έχει διευρυνθεί. Η εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων είναι «μία επικίνδυνη ατραπός για τη Λατινική Αμερική», η οποία «φοβίζει τους επενδυτές», προειδοποίησε ο Ουίλιαμ Ράμσεϊ, υποδιευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), υπογραμμίζοντας «την αμοιβαία εξάρτηση» της βολιβιανής κυβέρνησης και των εταιριών πετρελαίου και απηύθυνε έκκληση στη Λα Πας να μην ακολουθήσει το παράδειγμα της Βενεζουέλας.

Τέλος, η δεύτερη τη τάξει αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Αν Κρούγκερ, δήλωσε ότι οι συνέπειες της αριστερής στροφής στην περιοχή των Ανδεων στη Νότια Αμερική θα εξαρτηθούν από «τη χρονική διάρκεια εφαρμογής πολιτικών εναντίον των αγορών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ