Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
«Σκληρό» σχέδιο, σκληρές συνομιλίες

Επεται νέος κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ υπουργών Εξωτερικών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να «τερματίσει άμεσα κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας», αλλά και να σταματήσει «κάθε προσπάθεια κατασκευής αντιδραστήρα βαρέος ύδατος» καλεί το Ιράν το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία, με την υποστήριξη της Γερμανίας, στη βάση του άρθρου 7 του καταστατικού του ΟΗΕ (που αναφέρεται σε αντίποινα, αν δεν υπάρχει «συμμόρφωση» και μάλιστα χωρίς να τεθεί ξανά το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας). Αν και το σχέδιο απόφασης δεν κάνει νύξη για επιβολή κυρώσεων, αναφέρει ότι «αν χρειαστεί, θα υιοθετηθούν περαιτέρω μέτρα». Ετσι το πρόσχημα της «πυρηνικής απειλής» από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται, για να «νομιμοποιηθεί» οποιοδήποτε μέτρο ακόμα και στρατιωτική επίθεση.

Οι εκπρόσωποι της Κίνας και της Ρωσίας εξέφρασαν αντιρρήσεις στην επιλογή να βασιστεί το σχέδιο απόφασης στο άρθρο 7, επιμένοντας ότι έστω και η απειλή της επιβολής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική. Οπως όλα δείχνουν, το θέμα, κατ' αρχάς, θα παραπεμφθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την επόμενη βδομάδα και εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλοι γύροι συνομιλιών.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Γαλλία συνυπογράφει το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης και η Γερμανία το στηρίζει, ο Γάλλος πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος πήραν, χτες, κάποιες αποστάσεις από την Ουάσιγκτον. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν, αν και τόνισε ότι είναι αναγκαία η υιοθέτηση αποφασιστικής και ενιαίας στάσης εκ μέρους της «διεθνούς κοινότητας», τόνισε ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση δεν είναι λύση. Το σενάριο αυτό το είδαμε στο Ιράκ, και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι αποτελεσματικό».

Η Αγκελα Μέρκελ, από την άλλη, μετά από συνάντησή της με τον Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο, συμφωνούσε ότι «δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τεχεράνη να έχει πυρηνικά όπλα» και ότι «χρειάζεται ενωτική στάση», αλλά επαναλάμβανε ότι η λύση θα είναι διπλωματική. Η Μέρκελ δε διευκρίνισε αν επανέλαβε στον Μπους την πρότασή της για άμεσο διάλογο μεταξύ Ουάσινγκτον - Τεχεράνης, ενδεχόμενο που απέκλεισε κατηγορηματικά, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα «είναι διεθνές και όχι διμερές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ