Παρασκευή 5 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΕΜΝΤΙΝΛΙ
Σε κλίμα αστυνοκρατίας η δίκη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες η δίκη των τριών υπόπτων - δύο υπαξιωματικών της στρατοχωροφυλακής και ενός Κούρδου πρώην μαχητή του ΡΚΚ και εν συνεχεία πληροφοριοδότη των αρχών - για το επεισόδιο στην άσημη, έως την 9η Νοέμβρη του 2005, πόλη Σεμντινλί της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι ενεχόμενοι στην προβοκατόρικη επίθεση του στρατού εναντίον ενός βιβλιοπωλείου στην πόλη αυτή, που είχε κοστίσει ένα νεκρό και, εν συνεχεία, διαδηλώσεις των Κούρδων με άλλους έξι νεκρούς, θα δικαστούν από το 3ο ποινικό δικαστήριο του Βαν. Θα εξεταστούν 45 μάρτυρες κατηγορίας.

Η υπόθεση, που έγινε επανειλημμένως πρωτοσέλιδη στον τουρκικό Τύπο, εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών μετά τις δηλώσεις του Α/ΓΕΣ και προαλειφόμενου ως Α/ΓΓΕΘΑ στις κρίσεις του Αυγούστου, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, περί του ότι «γνώριζε» τον ένα υπαξιωματικό που χαρακτήρισε «καλό παιδί». Ο εισαγγελέα Φερχάτ Σαρίκαγια, που ζήτησε να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του στρατηγού για σύσταση εγκληματικής συμμορίας, κατάχρηση εξουσίας και απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης, καθαιρέθηκε από τη θέση του.

Η δίκη, που άρχισε μέσα σε ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, με τεθωρακισμένα και μονάδες των ειδικών δυνάμεων έξω από το δικαστήριο, προκαλεί το έντονο εγχώριο και διεθνές ενδιαφέρον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ