Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
Ανάγκη ο διεθνής αγωνιστικός συντονισμός

Εκδήλωση για το «τείχος της ντροπής» από την ΕΕΔΔΑ και την «One Earth»

Ετσι αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές ενάντια στο «τείχος» μόλις χτες

Associated Press

Ετσι αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές ενάντια στο «τείχος» μόλις χτες
Εκδήλωση για το «τείχος της ντροπής» που ανεγείρει η ισραηλινή κυβέρνηση, με τραγικές επιπτώσεις στη ζωή του παλαιστινιακού λαού, διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και η ανθρωπιστική οργάνωση «One Earth» στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Η εκδήλωση άρχισε με προβολή βίντεο-ντοκουμέντου για το πώς επιδρά η ανύψωση του τείχους στην επιβίωση, στη μόρφωση, στο δικαίωμα για ζωή των Παλαιστινίων. «Το τείχος διαιρεί τη Δυτική Οχθη σε τρία καντόνια χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους. Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει κάθε κίνηση των κατοίκων. Η οικονομία έχει παραλύσει. Η ανεργία έχει φτάσει στο 65%. Τα παιδιά μας δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Εχει δημιουργηθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και νερού, ενώ οι δολοφονίες, οι απελάσεις και τα αντίποινα έχουν οξυνθεί», επισήμανε ο Οσάμα Νίμερ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής οργάνωσης «BCRC».

Πολιτικό στίγμα έδωσε στη συζήτηση ο πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, Θ. Παπαμάργαρης, τονίζοντας: «Το τείχος δε δημιουργήθηκε για να προστατευτούν οι Ισραηλινοί από την τρομοκρατία αλλά για να αρπάξει η κυβέρνησή τους κι άλλη γη από τους Παλαιστίνιους. Στόχος τους είναι ένα γιγαντιαίο στρατόπεδο συγκέντρωσης για να μην υπάρχει ανεξάρτητη και βιώσιμη παλαιστινιακή κρατική οντότητα. Υπεύθυνοι γι' αυτό είναι οι Αγγλοι και οι Γάλλοι που έστησαν το κράτος-προτεκτοράτο του Ισραήλ για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, και αργότερα οι Αμερικανοί. Σύμμαχος των Αμερικανών βέβαια είναι και η ΕΕ, που θα μπορούσε αν ήθελε να παγώσει τη συμφωνία σύνδεσης που επιτρέπει να εξάγονται τα ισραηλινά προϊόντα στην ΕΕ, αλλά φυσικά δεν το κάνει».

«Καθήκον των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι να θέτουν ένα θέμα, όχι να το λύσουν. Με αφορμή την ανέγερση του τείχους μπορούμε να απευθυνθούμε στο λαό, να τον ενημερώσουμε, να τον δραστηριοποιήσουμε», υπογράμμισε ο Σπ. Ψίχας εκ μέρους της «One Earth».

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και Παλαιστίνιοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, με βασικό αντικείμενο την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού και συντονισμού του αγώνα σε διεθνές επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ