Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Ιδιαίτερα τεταμένη παρέμενε ως αργά χτες βράδυ η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, μετά την εκτεταμένη χρήση πυρός σε ομάδες νεαρών αντικυβερνητικών διαδηλωτών από ειδικές μονάδες του στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 22 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 140.

Η κυβέρνηση του Αιθίοπα πρωθυπουργού, Μέλες Ζενάουϊ, επέρριψε στην αντιπολίτευση τις ευθύνες για τις βίαιες, όπως τις χαρακτήρισε, διαδηλώσεις, «που διακόπτουν την ομαλή ζωή, επιχειρούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία της κυβέρνησης και διαταράσσουν την έννομη τάξη». Οι διαδηλώσεις νεαρών υποστηριχτών της αντιπολίτευσης, που γίνονται τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τα πρόσφατα εκλογικά φαινόμενα βίας και νοθείας» (όπως υποστηρίζουν αντιπολιτευόμενοι συνασπισμοί κομμάτων), πραγματοποιούνται από την περασμένη Κυριακή παρά την 30μερη απαγόρευση που έχουν επιβάλει οι αρχές από την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών (15 Μάη).

«Η κυβέρνηση ποτέ δε θα ενδώσει στις δυνάμεις της συνωμοσίας και της βίας για καταστροφή του συνταγματικού συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χτεσινή κυβερνητική ανακοίνωση που επικαλείται το Αιθιοπικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιρρίπτοντας στην «ηγεσία των αντιπολιτευόμενων πολιτικών κομμάτων» όλη την ευθύνη για την εξέλιξη των δραματικών γεγονότων στην Αντίς Αμπέμπα. Ο υπουργός Πληροφοριών της κυβέρνησης, Μπερεκέτ Σάιμον, προειδοποίησε δε πως οι αστυνομικές αρχές θα αντιμετωπίσουν «σθεναρά» ενδεχόμενες, νέες αντικυβερνητικές κινήσεις...

Ο αντιπολιτευόμενος «Συνασπισμός για την Ενότητα και τη Δημοκρατία» αρνήθηκε κάθε ανάμειξη ή ρόλο στις κινητοποιήσεις, που εντάθηκαν με την προχτεσινή κατάληψη του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αντίς Αμπέμπα (με συνέπεια την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων και τις συλλήψεις τουλάχιστον 100 νέων). Ωστόσο, αυτή και άλλες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις (που στις τελευταίες εκλογές κατέκτησαν περίπου 200 έδρες στο 547μελές Κοινοβούλιο) ήταν που επιχείρησαν λίγο μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων εκλογών να δημιουργήσουν «ειρηνικές» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της «εκλογικής βίας και νοθείας», με πρότυπο τις ανάλογες μεθόδους των... πολύχρωμων «επαναστάσεων» σε Ουκρανία, Γεωργία κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ