Πέμπτη 9 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενταση μεταξύ «κυβέρνησης» - σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Για αλλεπάλληλες προκλήσεις κατά της σουνιτικής κοινότητας κατηγόρησαν την κυβέρνηση Τζαφάρι και τον Κούρδο Πρόεδρο Ταλαμπανί, οι μεγαλύτερες σουνιτικές οργανώσεις, αρχής γενομένης από την Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων. Τις τελευταίες μέρες, η ένταση ανάμεσα στις ηγεσίες και τις οργανώσεις των τριών μεγαλύτερων εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων έχει οξυνθεί ιδιαίτερα. Την ίδια ώρα, οι αντικατοχικές επιθέσεις σαρώνουν την πρωτεύουσα και το βόρειο Ιράκ, με τις κατοχικές δυνάμεις και τους συνεργάτες τους να κατηγορούν ως υπευθύνους, κυρίως, τους σουνίτες.

«Λάδι στη φωτιά» της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των σουνιτικών οργανώσεων με τη σιιτική και κουρδική ηγεσία έριξαν οι χθεσινές δηλώσεις του Κούρδου Προέδρου. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί εξήρε την «προσφορά στην πατρίδα» των παραστρατιωτικών «Ταξιαρχιών Μπαντρ», της σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», όπως και των Κούρδων μαχητών, των πεσμέργκα. Θεωρητικώς, οι «Ταξιαρχίες Μπαντρ» έχουν αφήσει τα όπλα, τον τελευταίο χρόνο και έχουν ενσωματωθεί στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι σουνιτικές οργανώσεις, όμως, κατηγορούν τις «Ταξιαρχίες» ότι βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες πολλών σουνιτών αξιωματούχων και ότι διοχετεύουν πληροφορίες για την ιρακινή αντίσταση στους κατακτητές. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ» προχώρησε άλλο ένα βήμα, ζητώντας να δοθούν στα μέλη των «Ταξιαρχιών» ανώτερες θέσεις στη διοίκηση της χώρας.

Η σουνιτική «Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων» προειδοποίησε την κυβέρνηση σιιτών και Κούρδων ότι η τακτική αυτή «ταυτίζεται με την πολιτική των Αμερικανών κατακτητών και οδηγεί τη χώρα σε σεχταριστική εμφύλια σύρραξη». Επίσης, επισήμανε ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις «Αστραπή», που έχουν εξαπολύσει οι ιρακινές αρχές με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 40.000 Ιρακινών στρατιωτών και 7.000 κατοχικών, υποσκάπτουν την ενότητα της χώρας, αφού έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις εκατοντάδων «υπόπτων», κυρίως σουνιτών.

Το κλίμα έχει γίνει ακόμη πιο βαρύ, καθώς οι σουνιτικές οργανώσεις απειλούν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία εκπόνησης Συντάγματος, διαμαρτυρόμενες για την ολιγάριθμη εκπροσώπησή τους και τη στέρηση ψήφου. Η κυβέρνηση Τζαφάρι, επικαλούμενη το μικρό αριθμό σουνιτών βουλευτών με δεδομένη την αποχή των σουνιτών από τις «εκλογές» του Γενάρη, προσφέρει στους σουνίτες 13 από τις 55 θέσεις της συνταγματικής επιτροπής, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ο ίδιος ο Τζαφάρι, πάντως, αποπειράθηκε να «ηρεμήσει τα πνεύματα», διαβεβαιώνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ότι η χώρα «δεν έχει ανάγκη καμία παραστρατιωτική οργάνωση».

Και επιθέσεις

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, στο βόρειο Ιράκ. Οι δύο σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών κατά αμερικανικής βάσης στο Τικρίτ. Ενας τρίτος σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στο Μπάλαντ και ένας τέταρτος σε ανάλογη επίθεση στην επαρχία Σαλαχεντίν. Στη Μπαακούμπα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε βενζινάδικο, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκε ένας 4ος. Στο Μπαϊτζί αντάρτες ανατίναξαν πετρελαιαγωγό.

Στη Χαμπανίγια, ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικό κομβόι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 Ιρακινοί στρατιώτες. Στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκαν 2 αξιωματούχοι του υπουργείου Βιομηχανίας και 2 σωματοφύλακες του Κούρδου αντιπροέδρου Ρόους Νουρ Σαουάις. Στη συνοικία Σαντρ Σίτι, άγνωστοι δολοφόνησαν τον πατέρα μέλους των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ στα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ανταρτών, όπου σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 6. Τέλος, στη Μοσούλη δολοφονήθηκε άλλος ένας αξιωματικός της αστυνομίας και στη συνέχεια επλήγη με ρουκέτα και το σπίτι του, όπου τραυματίστηκαν 4 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ