Ισραήλ και ΗΠΑ προχωρούν τα σχέδιά τους
2025 The Associated Press. All |
Από τις κηδείες των Παλαιστινίων διασωστών που σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς |
«Αυτό είναι το σχέδιο, δεν το κρύβουμε, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε ανά πάσα στιγμή», είπε ο Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής μετά το υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας πως οι υπουργοί συμφώνησαν για κλιμάκωση της πίεσης στη Χαμάς, παρότι η τελευταία το Σάββατο ανακοίνωσε πως συμφωνεί σε πρόταση μεσολαβητών για εκεχειρία 50 ημερών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ζωντανών Ισραηλινών ομήρων. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Χαμάς στην πρόταση των μεσολαβητών, το πρωθυπουργικό γραφείο στο Τελ Αβίβ ανέφερε πως έδωσε τη δική του «αντιπρόταση» στους μεσολαβητές και αναμένει περαιτέρω αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νετανιάχου επέμεινε πως ο συνδυασμός διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης «αποδίδει» και ότι ήδη είναι φανερά τα πρώτα «ρήγματα» από τη μεριά της Χαμάς. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έρθουν πίσω οι όμηροι», πρόσθεσε αναφέροντας ότι σε ένα τελικό στάδιο, μετά τον πόλεμο, και αφού η Χαμάς παραδώσει τα όπλα, θα μπορούσε να επιτρέψει στην ηγεσία της να φύγει στο εξωτερικό.
Το ίδιο διάστημα, το Ισραήλ συνεχίζει με τη στήριξη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, σφάζοντας αμάχους κάθε ηλικίας. Ταυτόχρονα εντείνει και τις στρατιωτικές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη και τις συλλήψεις Παλαιστινίων, επειδή αντιστάθηκαν στις κατοχικές αρχές.
Μέσα στο τελευταίο 48ωρο υπολογίζεται πως από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σκοτώθηκαν στη Γάζα πάνω από 80 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 305 άλλοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή για το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, Αΐντ αλ Φιτρ. Ο νέος επίσημος απολογισμός θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ανέφερε χτες πάνω από 50.357 νεκρούς και τουλάχιστον 114.400 τραυματίες.
Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός διέταξε τη Δευτέρα την εκκένωση του μεγαλύτερου μέρους της νότιας πόλης Ράφα, διώχνοντας ξανά (για πολλοστή φορά) δεκάδες χιλιάδες αμάχους.
Επιπλέον, η αποκάλυψη πως ανάμεσα στα δεκάδες θύματα από τα πυρά του ισραηλινού στρατού ήταν στις 23 Μαρτίου και 15 διασώστες της παλαιστινιακής «Ερυθράς Ημισελήνου» στο Ταλ αλ Σουλτάν της πόλης Ράφα προκάλεσε την οργή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΣΕΣ) που μίλησε για καραμπινάτο «έγκλημα πολέμου».
Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε την επίθεσή του στη συγκεκριμένη περιοχή στις 23 Μαρτίου βαφτίζοντας τους διασώστες «τρομοκράτες της Χαμάς».
Απέναντι στα καθημερινά μακελειά εναντίον ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, κάλεσε χτες «όποιον μπορεί να κρατήσει όπλο», όπου κι αν βρίσκεται, να πολεμήσει κατά του σχεδίου Τραμπ για εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Οι σφαγές του Ισραήλ προκάλεσαν εκ νέου την οργή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη διάρκεια ομιλίας του μετά την προσευχή για τη λήξη του Ραμαζανιού, ευχήθηκε ο Θεός να καταστρέψει το σιωνιστικό Ισραήλ.
Αυτή η αναφορά του Ερντογάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, κατηγόρησε τον Τούρκο ηγέτη για αντισημιτισμό, λέγοντας ότι είναι επικίνδυνος όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τον ίδιο του τον λαό, ενώ πρόσθεσε με τη γνωστή κυνική υποκρισία των εκπροσώπων του κράτους - δολοφόνου πως «ας ελπίσουμε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα το καταλάβουν αυτό όσο γίνεται νωρίτερα... Ολοι γνωρίζουν τι έχει κάνει ο Ερντογάν σε έθνη και λαούς στην περιοχή, από την Κύπρο μέχρι τη Συρία».
Στο μεταξύ, ο Νετανιάχου, εντείνοντας τις προκλήσεις απέναντι στο Ανώτατο Δικαστήριο και την ακρόαση που είχε οριστεί στις 8 Απρίλη σχετικά με την απόλυση του έως πρότινος αρχηγού των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Ρόνερ Μπαρ, διόρισε χτες νωρίς το πρωί τον ε.α. ναύαρχο Ελι Σαρβίτ στη θέση του νέου αρχηγού της υπηρεσίας.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε την Κυριακή νέες απειλές κατά του Ιράν, απειλώντας να το βομβαρδίσει αν η κυβέρνησή του δεν συναινέσει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Μιλώντας στο «NBC News» ο Τραμπ τόνισε πως αν οι Ιρανοί δεν κάνουν συμφωνία μαζί του, «θα υπάρξουν βομβαρδισμοί που όμοιούς τους δεν θα έχουν ξαναδεί».
Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός Πρόεδρος Μαζούντ Πεζεσκιάν απέρριψε το ενδεχόμενο άμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ υπό πίεση και εκβιασμούς, με τον Ιρανό ανώτατο ιερωμένο και ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, να συμφωνεί μόνο με το ενδεχόμενο έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Την Κυριακή, ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» ανέφερε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα στοχοποιήσει τα βρετανικά στρατεύματα στα νησιά Τσάγκος (η μεγαλύτερη ατόλη των οποίων είναι το Ντιέγκο Γκαρσία, όπου έχουν στρατεύματα και οι ΗΠΑ) σε περίπτωση επίθεσης της κυβέρνησης Τραμπ στο Ιράν. Στο «κάδρο» η ιρανική ηγεσία έβαλε και αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία.
Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η Τεχεράνη εντείνει τις προσπάθειες θωράκισης της χώρας αλλά και τις προετοιμασίες απόκρουσης πιθανής επίθεσης από ΗΠΑ ή και από Ισραήλ, αυξάνοντας τα στρατιωτικά γυμνάσια σε στεριά και θάλασσα, στο φόντο των επανειλημμένων αμερικανικών απειλών για «συμφωνία» με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Υπό την απειλή κλιμάκωσης των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών μετά την επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή, οι αρχές του Λιβάνου συνέλαβαν την Κυριακή αρκετά άτομα ως ύποπτα για την εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, προσδιορίζοντας τον χώρο εκτόξευσης στην περιοχή Κακαγιάτ Αλ Τζισρ. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya», οι συλληφθέντες ήταν Σύροι και Παλαιστίνιοι.
Ο αρχηγός του στρατού του Λιβάνου, στρατηγός Ρόντολφ Χαϊκάλ, ανακοίνωσε τις συλλήψεις στη διάρκεια επιθεώρησης δυνάμεων του στρατού κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο Χαϊκάλ καταδίκασε τις εκτοξεύσεις ρουκετών, οι οποίες όπως είπε «εξυπηρετούν τον εχθρό» και υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες, θυμίζοντας ότι ήταν οι πρώτες από την εφαρμογή της εκεχειρίας στις 27 Νοέμβρη.
Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Βηρυτό στις 28 Μάρτη προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 21.
Οι ΗΠΑ συνέχισαν τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούθι στην Υεμένη, επικεντρώνοντας τους βομβαρδισμούς στην περιοχή Ασαγιέντ της βόρειας επαρχίας Σάαντα και στην ομώνυμη πόλη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό πολλών ακόμα.
Το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Masirah TV» μετέδωσε επίσης αμερικανικές επιδρομές στην περιοχή Μπάνι Μάαντ της επαρχίας Σαχάρ στη Σαάντα, στην επαρχία της Σαναά και κοντά στο όρος Ναμπ Σουάιμπ στην περιοχή Μπάνι Ματάρ.
Από την πλευρά τους οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, σε ένδειξη συμπαράστασης στη δοκιμαζόμενη Γάζα, ενώ εκτόξευσαν και βαλλιστικό πύραυλο στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος όμως αναχαιτίστηκε από την ισραηλινή αεράμυνα. Θραύσματα του πυραύλου έπεσαν στον αυλόγυρο σχολείου στην Ιερουσαλήμ και δύο γυναίκες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε καταφύγιο. Σε δήλωση εκπροσώπου των Χούθι αναφέρεται ότι δεν θα υποχωρήσουν παρά μόνο όταν σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και αρθεί η πολιορκία.
Ορκίστηκε την Κυριακή η νέα 23μελής «μεταβατική» κυβέρνηση που παρουσίασε ο ηγέτης των τζιχαντιστών της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα.
Το νέο υπουργικό σχήμα δεν έχει πρωθυπουργό, καθώς ο Σαράα θα είναι ο επικεφαλής του. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Ασαντ Αλ Σιμπάνι, και Αμυνας, Μουρχάρφ Αμπού Κάσρα, παραμένουν στις θέσεις τους. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Ανας Κατάμπ, γίνεται υπουργός Εσωτερικών. Η Σύρια Χριστιανή Χιν Καμπαουάτ (αντιπολιτευόμενη στον πρώην Πρόεδρο Μπ. Ασαντ) γίνεται υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Δρούζος Αμγκαντ Μπαντρ υπουργός Γεωργίας και ο Αλαουίτης Γιαρούμπ Μπαντρ υπουργός Μεταφορών.
Ωστόσο η νέα, υποτίθεται «αντιπροσωπευτική» κυβέρνηση στη Συρία δεν έγινε αποδεκτή από όλες τις κοινότητες, με πρώτη εκείνη των Κούρδων, η αυτόνομη κυβέρνηση των οποίων στη βορειοανατολική Συρία αμφισβήτησε τη νομιμότητά της. «Η κυβέρνηση που ανακοινώθηκε (...) μοιάζει έντονα με την προηγούμενη, δεδομένου ότι εξακολουθεί να μη λαμβάνει υπόψη της τη συριακή ποικιλομορφία», ανέφερε στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι «μια κυβέρνηση που δεν αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό της χώρας δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγιή διαχείριση. Κατά συνέπεια, δεν θεωρούμε ότι μας αφορά η εφαρμογή των αποφάσεων που προέρχονται από αυτήν την κυβέρνηση».
Χτες, πάντως, αναφέρθηκαν νέες αιματηρές επιθέσεις σε βάρος Αλαουιτών στην κεντρική και δυτική Συρία, καθώς σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, τουλάχιστον 12 άμαχοι - Αλαουίτες στην πλειοψηφία τους - σκοτώθηκαν από ενόπλους.
Ειδικότερα, στην επαρχία Ταρτούς της δυτικής Συρίας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλαουίτες, 6 άμαχοι σκοτώθηκαν σε ένα χωριό, μεταξύ τους και ένας τοπικός αξιωματούχος. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο ένα πρώην στρατόπεδο, που πλέον έχει καταληφθεί από δυνάμεις των τζιχαντιστών.
Στη Χομς, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι σε γειτονιά όπου ζουν μαζί Αλαουίτες και Σουνίτες, σκοτώνοντας εν ψυχρώ μια γυναίκα και τρία από τα παιδιά της, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι, και τραυματίζοντας τον πατέρα.
Την Παρασκευή, πηγή του τουρκικού υπουργείου Αμυνας μιλώντας στην αραβική εφημερίδα «Asharq Al Awsat» επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία. Οι τουρκικές κινήσεις γίνονται σε συντονισμό με την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Σαράα στη Δαμασκό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία επιδιώκει να φτιάξει μία στρατιωτική βάση σε περιοχή της Παλμύρας στην επαρχία Χομς και μία αεροπορική βάση στην επαρχία Χαλέπι.