ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενα αρχιτεκτονικό «φάντασμα»

Από την προχτεσινή πυρκαγιά

Phasma

Από την προχτεσινή πυρκαγιά
Η προχτεσινή πυρκαγιά σε ένα από τα τελευταία αρχιτεκτονικά κοσμήματα της πολύπαθης Αθήνας, στο πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ» στη γωνία Πατησίων και Αβέρωφ - μάλλον από τυχαία αιτία - ήταν ένα ακόμη «ηχηρό» «βότσαλο» στο «βάλτο» της συνειδητής αδιαφορίας του κράτους για την πολιτισμική και ιστορική μνήμη αυτής της πόλης. Και όπως συνήθως συμβαίνει με τους βάλτους, επανέρχονται πολύ γρήγορα στην προηγούμενη «αφασία» τους.

Αν και ιδιοκτησία του ΥΠΠΟΤ εδώ και χρόνια, αυτό το σπάνιο, πλέον, δείγμα αφομοίωσης του «αρτ - νουβό» από τους Ελληνες αρχιτέκτονες - στην προκειμένη περίπτωση από τον Σωτήρη Μαγιάση που το σχεδίασε το 1925 - το ξενοδοχείο που από την ταράτσα του το ολλανδικό τηλεοπτικό συνεργείο κινηματογράφησε την εισβολή του τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου το 1974, παραμένει ένα αρχιτεκτονικό «φάντασμα». Οχι μόνο το κράτος αδιαφόρησε για την «τύχη» του, αλλά το κτίριο άρχισε να «αποψιλώνεται» από τον κινητό εξοπλισμό και τη διακόσμησή του και να κινδυνεύσει ακόμη μία φορά από πυρκαγιά. Εκτοτε, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού ανακοίνωναν και από κάτι για το κτίριο, χωρίς, φυσικά, να κάνουν οτιδήποτε.

Τώρα, η αποκατάστασή του εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, κάτι που λίγο εφησυχάζει, αφού ήταν ενταγμένο και στο Γ' ΚΠΣ. Φαίνεται ότι η φωτιά δεν το κατέστρεψε - πρόλαβαν οι πυροσβέστες - αλλά σίγουρα επιβάρυναν την ήδη βαριά κατάστασή του. Μένει να δούμε, πλέον, όχι μόνο αν θα αποκατασταθεί, αλλά και τη χρήση που του επιφυλάσσουν.

Λαγούτου ... εκλεκτικές συγγένειες

Διήμερο αφιερωμένο στα μουσικά όργανα της οικογένειας του λαγούτου (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μπουλγαρί), που έχουν μακραίωνη παρουσία στην ελληνική παράδοση, πραγματοποιείται (14, 15/1) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με συμμετοχή κορυφαίων δεξιοτεχνών. Στις 14/1 (8.30 μ.μ.) μετέχουν τέσσερις σημαντικοί δεξιοτέχνες στο ούτι, με κορυφαίο τον 79χρονο Νίκο Σαραγούδα και τους Χάικ Γιαζιτζιάν, Κυριάκο Καλαϊτζίδη και Χρίστο Τσιαμούλη.

Οι Χρήστος Ζώτος και Στέλιος Κατσιάνης με λαγούτο θα παρουσιάσουν ρεπερτόριο της στεριανής Ελλάδας, οι Στέλιος και Λεωνίδας Λαϊνάκης θα εκπροσωπήσουν την Κρήτη και ο Σωκράτης Σινόπουλος θα παίξει πολίτικο λαγούτο ή λάφτα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα του ρεπερτορίου του ταμπουρά στην παράδοση της Πόλης, Μικράς Ασίας και Καππαδοκίας θα παρουσιάσουν οι δάσκαλοι του ταμπουρά στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης Βασίλης Μπαραμπούτης και Στρατής Ψαραδέλλης μαζί με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο. Συμμετέχουν οι: Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Στέλλα Βαλάση (σαντούρι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά). Τιμές εισιτηρίων: 12 - 45 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητές και άλλες ειδικές κατηγορίες).

Στις 15/1 (11.30 π.μ.) παίζουν οι δεξιοτέχνες: Χάικ Γιαζιτζιάν, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι), Στέλιος Κατσιάνης, Στέλιος Λαϊνάκης, Σωκράτης Σινόπουλος (λαγούτο), Λεωνίδας Λαϊνάκης (μπουλγαρί), Βασίλης Μπαραμπούτης, Στρατής Ψαραδέλλης, Περικλής Παπαπετρόπουλος (ταμπουράς). Συμμετέχουν: Πάνος Δημητρακόπουλος, Στέλλα Βαλάση, Κώστας Μερετάκης και ομάδα μαθητών του Πειραματικού Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου Παλλήνης. Εισαγωγή - παρουσίαση: Εφη Αβέρωφ - Μιχαηλίδου. Εισιτήρια: 8 και 14 ευρώ. Επιμέλεια αφιερώματος: Λάμπρος Λιάβας, εθνομουσικολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων.

Εικαστικές εκθέσεις

Εργο της Τζένης Κωδωνίδου
Εργο της Τζένης Κωδωνίδου
«Παραμύθια και ψέματα για μεγάλους» είναι ο τίτλος της πρώτης ατομικής έκθεσης της Τζένης Κωδωνίδου, στην γκαλερί Ζουμπουλάκη (πλατεία Κολωνακίου 20, 210-3631.364). Παρουσιάζονται έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ζωγραφισμένα με διάφορα υλικά, που συνθέτουν έναν ονειρικό, «θραυσματικό κόσμο», που αποτελείται από σύμβολα της σύγχρονης εποχής. Ενα κολάζ με φιγούρες που λειτουργούν ως αναφορές παλαιότερης ζωγραφικής (φιγούρες από την πρώιμη Αναγέννηση έως το ροκοκό). Το χαρτί της ζωγράφου λειτουργεί σαν ιχνηλάτης, ιστοριών, κόσμων αληθινών και μη.

  • Την τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Σταμάτη Πολενάκη, με τίτλο «χαρτοπετσέτες», φιλοξενεί το Ιδρυμα Ευγενίδου (16 - 26/1). Η έκθεση αποτελεί μελέτη στο έργο του μεγάλου εικαστικού Γιόσεφ Αλμπερς. Ο ζωγράφος εμπνέεται από το έργο του Αλμπερς και δημιουργεί γεωμετρικά μοτίβα, σχέδια και συνθέσεις σχημάτων, τις οποίες παραλλάσσει με έντονα χρώματα, πειραματιζόμενος σε χαρτοπετσέτες. «Μέσα από την απλότητα του σχεδίου πηγάζει ένας έντονος συναισθηματικός πλούτος και εσωτερικές σκέψεις, που επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις», επισημαίνει για τη δουλειά του Στ. Πολενάκη, η κριτικός Τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.

«Μέσα στη νύχτα, μέσα στη μέρα» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σταμάτη στην γκαλερί «Titanium» (έως 30/1. Μεταξύ φακού και οθόνης υπάρχει ο χωροχρόνος, που δε μετράται με τα γνωστά συμβατικά μέσα. Μια ξαφνική εμφάνιση της σκιάς μιας περαστικής φιγούρας ενεργοποιεί τα ρευστά του χρονοχώρου. Παιχνίδια του φωτός μεταξύ φακού και οθόνης μοιάζουν τα έργα που εκτίθενται.

  • Η Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5» (Μασσαλίας και Καπλανών 5, Κολωνάκι) παρουσιάζει (10/1 - 28/2) την ομαδική έκθεση «Κοινός παρονομαστής: Ο δάσκαλος Χρόνης Μπότσογλου». Παρουσιάζονται έργα των νέων, αλλά δραστήριων εκθεσιακά, εικαστικών Δημήτρη Αναστασίου, Παναγιώτη Κουλουρά, Ζαχαρία Παπαντωνίου, Φάνη Παρασκευουδάκη.
  • Συνεχίζεται (έως 14/1) η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου με τρία βραβεία ποιητή Μάρκου Μέσκου στο βιβλιοπωλείο Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Πλάκα). Με τίτλο «Χαρμολύπη» παρουσιάζονται 31 έργα, που σηματοδοτούν τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αισθητικές αρχές που διέπουν και το ποιητικό του έργο.
Εμπνευσή του ο Σκαρίμπας

Η ιδέα της μελοποίησης ποιημάτων του Γιάννη Σκαρίμπα απασχολούσε εδώ και χρόνια τον Διονύση Τσακνή, που εμπνευσμένος από το έργο του πρωτοπόρου ποιητή και λογοτέχνη μελοποίησε δώδεκα ποιήματά του, προερχόμενα από τη μία εκ των τριών συλλογών του, με τίτλο «Εαυτούληδες» (1950). «Επρεπε να "ξεκλειδώσω" τον περίεργο δάσκαλό μου και να ανακαλύψω μέσα στην έτσι κι αλλιώς άριστη μετρική του τον τρόπο που δε θα πρόδιδε τα υπερρεαλιστικά του νοήματα», σημειώνει ο μουσικός δημιουργός, ο οποίος παρουσιάζει αυτά τα μελοποιημένα τραγούδια του, στη μουσικο-θεατρική παράσταση «Εαυτούληδες», στις 16 Γενάρη (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συμπράττουν οι Γιώργος Μεράντζας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ομάδα ηθοποιών - τραγουδιστών (Αποστόλης, Γιώργος και Ειρήνη Ψυχράμη, Ελένη Καρακάση, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου), οι μουσικοί Δημήτρης Μπαρμπαγάλας και Θωμάς Κωνσταντίνου, μέλη της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (σε διεύθυνση Ανδρέα Πυλαρινού) κ.ά. Νωρίτερα (6 μ.μ.), θα προηγηθεί συμπόσιο με τίτλο «Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα», με τη συμμετοχή των Κατερίνας Κωστίου, Σάββα Παύλου, Δημήτρη Κοσμόπουλου, Γιώργου Παγανού και Συμεών Σταμπουλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ