ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ
Πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Κενές το 41,7% των οργανικών θέσεων

Ο στόχος της αποασυλοποίησης δεν έχει επιτευχθεί και είναι πολύ μακριά, παραδέχτηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο όμως, οι διακηρύξεις της έφεραν ακόμα πιο κοντά την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αποασυλοποίησης...
Ο στόχος της αποασυλοποίησης δεν έχει επιτευχθεί και είναι πολύ μακριά, παραδέχτηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο όμως, οι διακηρύξεις της έφεραν ακόμα πιο κοντά την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών αποασυλοποίησης...
Σε απροκάλυπτη πριμοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της αποασυλοποίησης μετατράπηκε απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα που ήταν αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία.

Τόσο ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης όσο και ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Μελέτης Τζαφέρης εμφανίστηκαν περισσότερο ευχαριστημένοι απ' τα προγράμματα των ιδιωτών σε σχέση με τις δημόσιες δομές που έχουν αναλάβει το έργο της αποασυλοποίησης. «Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν στα ΝΠΔΔ» απάντησαν και οι δυο όταν ο «Ρ» έθεσε το ερώτημα γιατί δεν οργανώνεται ένα δημόσιο σύστημα δομών αποασυλοποίησης, αφού τα προγράμματα με τους ιδιώτες έχουν ημερομηνία λήξης και διαπιστώνονται και παρατυπίες.

Για την πρόκριση της θετικής κρίσης υπέρ των ιδιωτών τόσο ο Ν. Κακλαμάνης όσο και ο Μ. Τζαφέρης επικαλέστηκαν ξαφνικές επισκέψεις τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές. «Πρόκειται για μέθοδο αντιεπιστημονική, που θυμίζει εφόδους στο στρατό» σχολίαζαν ψυχίατροι που παραβρέθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δικαιολόγησε και την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων στις ιδιωτικές δομές με την καθιέρωση - μέσω κοινών υπουργικών αποφάσεων - αμοιβών μικρότερων από εκείνες που περιέχονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Για παράδειγμα, οι αποδοχές σε αυτές είναι κατά πολύ μικρότερες από εκείνες που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχους υγειονομικούς χώρους που καλύπτονται απ' τη ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας. Μάλιστα αυτές οι κοινές υπουργικές αποφάσεις για μικρότερες αποδοχές χρησιμοποιούνται από φορείς - όπως η Εκκλησία - για να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από το σύνολο των δομών αποασυλοποίησης που λειτουργούν ως σήμερα το 61% λειτουργεί από φορείς του δημοσίου και το 39% έχει συσταθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΝΠΙΔ) «πιστοποιημένες στον τομέα ψυχικής υγείας».

Ο Μ. Τζαφέρης ανακοίνωσε την ψήφιση μέσα στο 2006 νέου νόμου για την ψυχική υγεία, όπου κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι κλειστοί προϋπολογισμοί - στοιχείο που παραπέμπει σε παραπέρα περικοπές ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών.

Κενές το 41,7% των οργανικών θέσεων

Βέβαια «τα μεγαλύτερα προβλήματα στα ΝΠΔΔ», που επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να δικαιολογήσει την πρόκρισή της στην επιχειρηματική δραστηριότητα, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων που εποπτεύουν αυτά τα ΝΠΔΔ!

Βασικό στοιχείο, λόγου χάρη, των αδυναμιών των δημόσιων δομών είναι οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού. Ακόμα και με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτεται ότι το 41,7% των οργανικών θέσεων σε οχτώ δημόσια ψυχιατρεία είναι κενές. Σε σύνολο 7.313 οργανικών θέσεων υπηρετούν 4.261 και είναι κενές 3.052 θέσεις (ή 41,7%).

Ε, λοιπόν, και αυτές τις οργανικές, αφού τις ανακατένειμαν μεταξύ των νέων δομών, τις παρουσίασαν χτες ως προσλήψεις νέου προσωπικού!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο. Στην πρώτη φάση του προγράμματος αποασυλοποίησης δημιουργήθηκαν τέσσερις ξενώνες και τέσσερα εργαστήρια που λειτούργησαν όλα.

Στη δεύτερη φάση είχε εγκριθεί η δημιουργία έξι διαμερισμάτων, τριών οικοτροφείων και ενός Κέντρου Ψυχικής Υγείας - που θα σήμαινε την αποασυλοποίηση δέκα ατόμων ανά δομή. Το Δρομοκαΐτειο είχε δεσμευτεί να αγοράσει κτίρια - κάτι που το υλοποίησε - για πέντε ξενώνες και τρία οικοτροφεία. Τελικά όμως λειτούργησε μόνο τα έξι διαμερίσματα (που εποπτεύονται από άλλα προγράμματα της πρώτη φάσης). Κύρια αιτία της μη λειτουργίας είναι η έλλειψη προσωπικού - παρότι έγιναν και 20 προσλήψεις - καθώς και οι διοικητικές αλλαγές στο ψυχιατρείο.

Δεν πληρώνουν τα κίνητρα

Εκτός απ' τις αλχημείες με τις προσλήψεις προσωπικού υπήρχαν και εκείνες οι φωνές που σε χαμηλό τόνο - και όχι από μικροφώνου - περιέγραφαν την οδυνηρή πραγματικότητα που ζούνε.

Οσοι βρίσκονται στη διαδικασία της αποασυλοποίησης ή στο στάδιο της επανένταξης έχουν κάποια οικονομικά κίνητρα. Είναι τα κίνητρα θεραπείας - από 117 ευρώ - και αποασυλοποίησης - από 176 ευρώ.

Υπάρχουν λοιπόν εκατοντάδες άνθρωποι στη διαδικασία της αποασυλοποίησης που έχουν να πληρωθούν αυτά τα ποσά απ' το Γενάρη (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) ή απ' το Σεπτέμβρη (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής).

Ο λόγος είναι ότι για την πληρωμή αυτών των κινήτρων χρειάζονται τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που δεν τα διαθέτει το υπουργείο Υγείας.

Το κλείσιμο της Κέρκυρας

Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία που σχεδιάστηκε να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2007 - κατά τον Νικήτα Κακλαμάνη - είναι: Της Πέτρας Ολύμπου, των Χανίων και της Κέρκυρας.

Ειδικά για την Κέρκυρα οι εργαζόμενοι επανακοινοποίησαν χτες απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης που πάρθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Στην απόφαση μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «Το μόνο αποτέλεσμα που υπήρξε απ' τη μέχρι τώρα πορεία της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης είναι ότι ύστερα από τόσα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για την ανάπτυξη εξωνοσοκομειακών δομών είναι η αριθμητική συρρίκνωση των διαθέσιμων κλινών και η μεταφορά των ασθενών σε νεόκτιστες ή ενοικιαζόμενες δομές (ξενώνες και οικοτροφεία».

Και η απόφαση καταλήγει: «Διεκδικούμε ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο αποκλειστικά απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Στηρίζουμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή υψηλών υπηρεσιών ψυχιατρικής περίθαλψης σε όλους τους ψυχικά πάσχοντες».

Στον αντίποδα της απόφασης των εργαζομένων κινείται το κείμενο ομοφωνίας 17 στελεχών του ψυχιατρείου Κέρκυρας για το μετασχηματισμό του στη βάση της εμπορευματοποίησης και όχι της ανάπτυξης που προκρίνουν οι εργαζόμενοι...

ΙΚΑ - ΟΠΑΔ
«Πάγωσε» η σύμβαση με τους φαρμακοποιούς

Στη σύναψη νέας σύμβασης με τους φαρμακοποιούς θα προχωρήσουν το ΙΚΑ και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΠ) μετά το πάγωμα μέχρι το Δεκέμβρη της σύμβασης που υπέγραψαν πρόσφατα τα δυο ταμεία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ). Η συμφωνία αυτή υπογράφτηκε απ' την ηγεσία του ΠΦΣ ερήμην των φαρμακοποιών, είχε πολλά ετεροβαρή στοιχεία για τους φαρμακοποιούς και η ισχύς της συμφωνίας ήταν απ' την 1.10.2005.

Στα μέσα της εβδομάδας έγινε συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και της Επιτροπής του ΠΦΣ για τις συλλογικές συμβάσεις με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Θόδωρο Αμπατζόγλου. Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων.

Στη συνέχεια έγινε πρόταση απ' την εκλεγμένη εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών Ελένη Αρμενάκα να παγώσει η σύμβαση που υπογράφτηκε, να γίνει ξανά συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια των φαρμακευτικών συλλόγων όλης της χώρας και να υπογραφεί νέα σύμβαση.

Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή και αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία της συζήτησης για τη νέα σύμβαση.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΠ
Ακάλυπτοι έναντι της αστικής ευθύνης

Κωφεύει το υπουργείο Υγείας στο αίτημα της κάλυψής τους έναντι της αστικής ευθύνης που έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη οι γιατροί μέλη Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που εργάζονται σε Πανεπιστημιακές Κλινικές - Εργαστήρια και Μονάδες που έχουν εγκατασταθεί σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του δημόσιου συστήματος.

Οπως τονίζουν τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το καθεστώς αυτό τους οδηγεί σε «αμυντική» στάση έναντι κάθε ιατρικής πράξης - πολύ δε περισσότερο χειρουργικής. Προσθέτουν ότι με το Νόμο ίδρυσης του λεγόμενου ΕΣΥ καλύπτονται πλήρως για τις αστικές τους ευθύνες οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όχι όμως και οι γιατροί μέλη ΔΕΠ.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια όλο και γίνονται συζητήσεις για κάλυψη των αστικών ευθυνών των γιατρών από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες. Λόγω των αντιδράσεων έχουν αποσυρθεί, προς το παρόν, οι σχετικές προτάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ