ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Συνέντευξη με τον Μαρξ» στον Περισσό

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης «Συνέντευξη με τον Μαρξ» της Ελένης Ζαφειρίου, την Κυριακή 20 Μάρτη στις 19.30 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Οπως σημειώνει η ΚΝΕ στο κάλεσμά της:

«Στη χρονιά που πέρασε συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα. Στο πλαίσιο της επετείου η ΚΝΕ ανέπτυξε μια πλούσια πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα, επιδιώκοντας τα διδάγματα της επετείου να αποτελέσουν κίνητρο για δράση στο σήμερα, να δώσουν έμπνευση στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Είναι εφόδιο για κάθε νέο επαναστάτη η πείρα του κομμουνιστικού κινήματος στα πρώτα του βήματα.

Στον απόηχο αυτής της δραστηριότητας, επιλέγουμε την προβολή της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης. Μάλιστα, 18 Μαρτίου ήταν η πρώτη μέρα από τις 72 που διήρκεσε η πρώτη "έφοδος στον ουρανό" του προλεταριάτου!

Στόχος της παράστασης είναι ο θεατής να γνωρίσει αυτά τα ιστορικά γεγονότα, το τι ήταν η Παρισινή Κομμούνα, να γνωρίσει μαζί τους τον ίδιο τον Μαρξ και τις ιδέες του. Ταυτόχρονα να δημιουργήσει προτροπή για περαιτέρω γνώση αυτού του ιστορικού γεγονότος, η εμπειρία του οποίου είναι επίκαιρη μέχρι και σήμερα».

Συντελεστές της παράστασης είναι στο θεατρικό κείμενο και τη δραματουργία η Ελένη Ζαφειρίου, στην σκηνοθεσία ο Κώστας Σταματόπουλος, στα σκηνικά και στα κοστούμια η Βίκυ Πάντζιου, στη μουσική ο Ορέστης Ζαφειρίου, στο φωτισμό ο Ακης Βαλεργάκης, στην κίνηση η Αννα Λιανοπούλου, στο Video art ο Αντώνης Δελαπόρτας, στα γραφιστικά ο Γιάννης Κλεφτογιάννης.

Ερμηνεύει ο Δημοσθένης Φίλιππας. Συμμετέχει επί σκηνής η Αννα Λιανοπούλου.

Η είσοδος είναι δωρεάν και θα γίνεται με προσκλήσεις οι οποίες διακινούνται από τις Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής.

Παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ταμβάκου για τον συνθέτη Δ. Δραγατάκη

Ενας σημαντικός Ελληνας συνθέτης, ο Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001), τιμάται σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου φυλάσσεται και το Αρχείο του, με την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου «Δημήτρης Δραγατάκης, Επίσημη δισκογραφία και αρχειακές ηχογραφήσεις» (έκδοση της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, 2021).

Συμμετέχουν επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι ρίχνουν φως στην ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα του συνθέτη, ο καθένας από το δικό του πρίσμα. Η βραδιά πλαισιώνεται από ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια για φωνή και πιάνο και έργα για πιάνο του συνθέτη.

Ο Δ. Δραγατάκης είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες λόγιας μουσικής. Παραγωγικότατος, έγραψε μουσική για τα περισσότερα μουσικά είδη, με τον συνολικό αριθμό των έργων του να υπερβαίνει τα 140. Συνέθεσε συμφωνικά έργα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, φωνητικά, σολιστικά κ.λπ. Ανάμεσα στα έργα του είναι και η «Συμφωνία αρ. 1» για ορχήστρα (1959) «αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ (τη νεολαία της Εθνικής Αντίστασης)».

Παρά την αρχική μαθητεία του με τους Λ. Ζώρα και Μ. Καλομοίρη, δεν ταυτίστηκε ποτέ με το ύφος της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Αντίθετα, υπήρξε κυρίως αυτοδίδακτος συνθέτης, καθώς οι επιδράσεις από τη μουσική του τόπου καταγωγής του, τα μουσικά ρεύματα της εποχής του (η μουσική πρωτοπορία των δεκαετιών του '60 και του '70) και κυρίως η προσωπική του αντίληψη για τη μουσική τέχνη διαμόρφωσαν ουσιαστικά τη δημιουργική του γλώσσα.

Η αποδοχή και η αναγνώριση που κέρδισε η μουσική του Δραγατάκη είναι κυρίως αλληλένδετη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ηταν ένας δημιουργός σύγχρονος, που αφουγκραζόταν τα μηνύματα της εποχής του και τα εξέφραζε μέσα από τη μουσική του, ένας δημιουργός που ενέτασσε σταθερά την ελληνική μουσική παράδοση - και ιδιαίτερα την ηπειρώτικη - στο έργο του. Ηθελε η τέχνη να προσεγγίζει τον απλό άνθρωπο και να μην απευθύνεται μόνο στους «ειδικούς».

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο https://www.eventbrite.com/e/262454597767

Με έργα του Νίκου Εγγονόπουλου

Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στον μεγάλο υπερρεαλιστή καλλιτέχνη Νίκο Εγγονόπουλο διοργανώνει το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. 148 και πλέον πολύτιμα έργα του Εγγονόπουλου, δανεισμένα από πολλές συλλογές, ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία της μεγάλης αυτής έκθεσης και αποκαλύπτουν το πολυεπίπεδο έργο του.

Ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς, επισημαίνει στον κατάλογο της έκθεσης: «O Εγγονόπουλος με λογισμό και όραμα κινείται από το παρόν στο παρελθόν, από το όνειρο στον μύθο και από την πραγματικότητα στη φαντασίωση. Αδιαπραγμάτευτα ειλικρινής και ανιδιοτελής απέναντι στη ζωή, αντιμετώπισε με θάρρος τους επικριτές και πολέμιούς του, αντιπαραθέτοντας τη ζωγραφική και την ποίησή του, οι οποίες είναι έντονα συνδεδεμένες με τα όνειρα και τους ονειρικούς μηχανισμούς, με το παράλογο και τη "ζούρλια", μια λέξη που συχνά χρησιμοποιούσε ο ίδιος (...).

Η ζωγραφική για τον Εγγονόπουλο ήταν μια άσκηση πνευματικής ελευθερίας. Δούλευε καθημερινά με μαεστρία, ενίοτε ελαιογραφίες, με τον ίδιο τρόπο που δούλευε την αυγοτέμπερα, χρησιμοποιώντας λιγοστά καθαρά και λαμπερά χρώματα, όπως την ώχρα, το μπλε του κοβαλτίου ή το ούλτρα μαρίν, το βαθύ πράσινο και το κόκκινο και άλλοτε υδατογραφίες, όπου σε αρκετές από αυτές προσέθετε σινική μελάνη. Ξεκινούσε πάντα με ένα bozzetti, όπως ο ίδιος το αποκαλούσε, δηλαδή με την απόδοση του οράματός του σε χαρτί, μικρών διαστάσεων, ζωγραφισμένο από υδατοχρώματα και σινική μελάνη, ακόμη και χρωματιστά μολύβια. Στη συνέχεια, προχωρούσε στην ακριβή αποτύπωση του σχεδίου, χρησιμοποιώντας μολύβι ή κάρβουνο ή και τα δύο μαζί. Ετσι, με ακρίβεια, το αποτύπωνε το σχέδιο πάνω στον μουσαμά, το ξύλο ή το χαρτόνι για να ολοκληρώσει, με την επιλογή των χρωμάτων, τους μνημειακούς του πίνακες. Πρωταγωνιστές του ήταν οι ανθρώπινες μορφές. Ευθυτενείς, καλλίγραμμες, με δηλωτικές κινήσεις, αλλά με ανύπαρκτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Αυτές οι απρόσωπες μορφές μάς βυθίζουν στον χρόνο, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με μοναχικούς ήρωες ή ερωτικά ζευγάρια, από την μυθολογία και τη λογοτεχνία, την ιστορία και την ποίηση...».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Ιούνη.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 10.00-18.00, Πέμπτη: 10.00-20.00.

«Trio Lumpen - Η Φράουλα» στο Θέατρο «Βαφείο»

Από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Μάρτη και κάθε Τετάρτη στις 20.30 δίνουμε ραντεβού στο Θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» (Αγ. Ορους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός) για την παράσταση «Trio Lumpen - Η Φράουλα», σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη.

Στα χρόνια της πανδημίας, όπου το παρόν προσομοιάζει σε απώτερο μέλλον, όπου ο πόλεμος προκύπτει πάλι σαν φυσικό φαινόμενο και το «τέλος της Ιστορίας» προβάλλει την ανάγκη για την αρχή μιας άλλης, τρία lumpen στοιχεία προσπαθούν να επιβιώσουν στριμωγμένα στις αντιθέσεις του συστήματος.

Οι δύο πουλάνε την ψυχή τους για τη φρούδα ελπίδα της «καβάτζας». Μεθάνε με το ελληνικό «αμερικάνικο όνειρο» που φοράει φουστανέλα και καπέλο «Uncle Sam» και πιστεύουν πως τους περιμένει με ανοιχτές αγκάλες, «αρκεί την κρίσιμη στιγμή να μην κωλώσουν». Ζητιάνοι, μέλη του παρακράτους, πιστοί υπήκοοι ενός μυστήριου αφεντικού και έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσει την πορεία του το σάπιο καράβι της εξουσίας.

Μαζί τους σέρνουν έναν κατ' επιλογή μουγκό. Εναν άλαλο πνευστό, που δίνει τον σκοπό, κρατάει τον ρυθμό και παραμένει πιστός τους ακόλουθος μέχρι το τέλος της «προϊστορίας».

Τρία lumpen στοιχεία, διασκεδάζοντας το τέλμα της ζωής τους, «συνθέτουν» μια σκληρή πολιτική κωμωδία με γκροτέσκο στοιχεία, που διαπραγματεύεται τη φύση του συστήματος, τον χαρακτήρα του πολέμου και την αέναη τάση της ανθρωπότητας προς τα μπρος.

Συντελεστές: Πρωτότυπο κείμενο, σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης, μουσική: Δημήτρης Κουφαλάκος, σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Θεοφάνους, σκηνικά / κοστούμια: Σοφία Καρακάση, επιμέλεια κίνησης: Βαγγελιώ Κυριαζίδου.

Παίζουν: Δημήτρης Κουφαλάκος, Φώτης Λαζάρου, Γιώργος Τσαγκαράκης

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934654289

«Με δυο κιθάρες»

IOANNA PAKA

Ο Ορφέας Περίδης και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, μετά από δυο χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ολοκληρώνουν την όμορφη συνεργασία τους με τρεις εμφανίσεις στην καρδιά της Αθήνας, στο «ΙΛΙΟΝ Plus» (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17) τα τρία Σάββατα του Μάρτη, στις 12, 19 και 26 Μάρτη.

Οι δυο τους συνθέτουν ένα αξιοζήλευτο ντουέτο και μεταφέρουν το κοινό, με όχημα το δημιουργικό τους χάρισμα αλλά και τη δεξιοτεχνία τους, στα πιο όμορφα τοπία των μουσικών τους κόσμων. Eνώνουν το ταλέντο τους και την αγάπη τους για την κιθάρα, παρουσιάζοντας μία μοναδική παράσταση που συνδυάζει με μαεστρία, τραγούδια που έχουν συνθέσει οι ίδιοι, αλλά και αγαπημένα ακούσματα που έχουν καθορίσει την ελληνική μουσική σκηνή.

Σε μία σπάνια και μουσικά γόνιμη συνάντηση, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν ένα πρόγραμμα που συνταιριάζει τη μελωδική μυσταγωγία και τον ρυθμό της λυτρωτικής ψυχαγωγίας επιβεβαιώνοντας τη ρήση: «Τίποτα καλύτερο από μία κιθάρα, εκτός ίσως από δύο».

Προπώληση εισιτηρίων viva.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ