Παρασκευή 11 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ταμβάκου για τον συνθέτη Δ. Δραγατάκη

Ενας σημαντικός Ελληνας συνθέτης, ο Δημήτρης Δραγατάκης (1914-2001), τιμάται σήμερα Παρασκευή στις 7 το απόγευμα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου φυλάσσεται και το Αρχείο του, με την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου «Δημήτρης Δραγατάκης, Επίσημη δισκογραφία και αρχειακές ηχογραφήσεις» (έκδοση της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, 2021).

Συμμετέχουν επιστήμονες και καλλιτέχνες, οι οποίοι ρίχνουν φως στην ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα του συνθέτη, ο καθένας από το δικό του πρίσμα. Η βραδιά πλαισιώνεται από ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια για φωνή και πιάνο και έργα για πιάνο του συνθέτη.

Ο Δ. Δραγατάκης είναι ένας από τους κορυφαίους Ελληνες συνθέτες λόγιας μουσικής. Παραγωγικότατος, έγραψε μουσική για τα περισσότερα μουσικά είδη, με τον συνολικό αριθμό των έργων του να υπερβαίνει τα 140. Συνέθεσε συμφωνικά έργα, κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, φωνητικά, σολιστικά κ.λπ. Ανάμεσα στα έργα του είναι και η «Συμφωνία αρ. 1» για ορχήστρα (1959) «αφιερωμένη στην ΕΠΟΝ (τη νεολαία της Εθνικής Αντίστασης)».

Παρά την αρχική μαθητεία του με τους Λ. Ζώρα και Μ. Καλομοίρη, δεν ταυτίστηκε ποτέ με το ύφος της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Αντίθετα, υπήρξε κυρίως αυτοδίδακτος συνθέτης, καθώς οι επιδράσεις από τη μουσική του τόπου καταγωγής του, τα μουσικά ρεύματα της εποχής του (η μουσική πρωτοπορία των δεκαετιών του '60 και του '70) και κυρίως η προσωπική του αντίληψη για τη μουσική τέχνη διαμόρφωσαν ουσιαστικά τη δημιουργική του γλώσσα.

Η αποδοχή και η αναγνώριση που κέρδισε η μουσική του Δραγατάκη είναι κυρίως αλληλένδετη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ηταν ένας δημιουργός σύγχρονος, που αφουγκραζόταν τα μηνύματα της εποχής του και τα εξέφραζε μέσα από τη μουσική του, ένας δημιουργός που ενέτασσε σταθερά την ελληνική μουσική παράδοση - και ιδιαίτερα την ηπειρώτικη - στο έργο του. Ηθελε η τέχνη να προσεγγίζει τον απλό άνθρωπο και να μην απευθύνεται μόνο στους «ειδικούς».

Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης στο https://www.eventbrite.com/e/262454597767


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ