ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Πρόωρες εκλογές

Στις 17 Ιούνη

Μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και την ίδρυση ξεχωριστού κράτους το 1993, η Σλοβακία προχωρά με ταχείς ρυθμούς στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σαν συνέπεια αυτών, έχει ιδιωτικοποιηθεί το σύστημα συνταξιοδότησης, έχει καταργηθεί το δωρεάν σύστημα Υγείας στη χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμοστεί ενιαία φορολογία του 19%. Προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις των βασικών επιχειρήσεων, όπως της Βιομηχανίας Αερίου και της Ηλεκτροδότησης της Σλοβακίας, ενώ ριζικά περικόπτονται οι κοινωνικές παροχές, προχωράει η εξάρτηση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η προθυμία «βοήθειας» στις επιθέσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία φτάνει το 17%, αλλά στην ανατολική Σλοβακία το ποσοστό αυτό φτάνει το 25% και το 15% του πληθυσμού ζει στη φτώχεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σλοβάκοι είχαν ψηφίσει υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ το 2003, ενώ η Σλοβακία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το Μάρτη του 2004.

Στις αρχές του χρόνου, μεγάλη συζήτηση είχε προκαλέσει η διαδικασία πώλησης των αεροδρομίων της Μπρατισλάβα και του Κόσιτσε, «αναγκάζοντας» το Σλοβάκο Πρόεδρο, Ιβάν Γκασπάροβιτς, να ανακοινώσει πως η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων θα πρέπει να αναβληθεί για μετά τις εκλογές, προφανώς για να μην επισκιαστούν οι εκλογές από μια τέτοια συζήτηση που προκαλεί τη δυσαρέσκεια του λαού.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκουλας Ντζουρίντα δεν προσπαθεί να κρύψει τον αντικομμουνισμό του και το περασμένο Φλεβάρη δήλωσε πρόθυμος να ξανασυνεργαστεί με το «Κίνημα των Χριστιανοδημοκρατών» και μετά τις εκλογές λέγοντας ότι «αυτό που ξέρω είναι ότι δεν επιθυμώ μια επιστροφή στο σοσιαλισμό».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιούνται το επόμενο Σάββατο 17 Ιούνη πρόωρες εκλογές για το νέο Εθνικό Συμβούλιο (κοινοβούλιο) της χώρας με τους 150 βουλευτές και με χρονική διάρκεια 4 χρόνια. Μόλις πριν 3 μήνες, ο δεξιός εκλογικός συνασπισμός της «Δημοκρατικής και Χριστιανικής Ενωσης» του πρωθυπουργού Μ. Ντζουρίντα (στις εκλογές του 2002 είχε λάβει το 15,1%), του «Κόμματος του Ουγγρικού Συνασπισμού» (11,2%), της «Νέας Συμμαχίας Πολιτών» (8%) και του «Κινήματος των Χριστιανοδημοκρατών» (8,3%) διαλύθηκε όταν οι Χριστιανοδημοκράτες αποχώρησαν από το συνασπισμό και η κυβέρνηση έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, ενώ νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και οι βουλευτές της «Νέας Συμμαχίας Πολιτών». Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚ Σλοβακίας, συμφώνησαν να διεξαχθούν οι εκλογές 3 μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο, να μην ψηφιστεί κανένας βασικός νόμος και να μην προχωρήσει καμία ιδιωτικοποίηση μέχρι να διεξαχθούν οι εκλογές.

Στην αντιπολίτευση βρίσκεται το ΚΚ Σλοβακίας με 9 βουλευτές στους 150, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «SMER» με 25 βουλευτές (13,5%), το δεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μετσιάρ «Κίνημα για μια δημοκρατική Σλοβακία» με 26 βουλευτές (19,5%), η «Συμμαχία του Νέου Πολίτη» με 15 βουλευτές (8%) και κάποιοι ανεξάρτητοι.

Το ΚΚ Σλοβακίας στις προηγούμενες εκλογές του 2002 είχε λάβει το 6,32% των ψήφων, ενώ στις εκλογές του 1998 είχε συγκεντρώσει μόλις το 2,79% των ψήφων. Ετσι, το 2002 κατάφερε να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα με 11 βουλευτές όμως στην πορεία 2 βουλευτές αποχώρησαν. Οι επίσημες δημοσκοπήσεις δίνουν το ΚΚ Σλοβακίας ανάμεσα στο 5 - 8,9%, ενώ πρώτο κόμμα δείχνουν να έρχεται το SMER με 32%.


Κ.Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ