ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Αύριο Παρασκευή στα Κανάλια Καρδίτσας

Εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου, διοργανώνει αύριο Παρασκευή η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στον τόπο καταγωγής του, τα Κανάλια Καρδίτσας, στο προαύλιο του σχολείου, μπροστά στην προτομή του.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ζήσης Σκάρος: Ασυμβίβαστος κομμουνιστής και κορυφαίος λογοτέχνης του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού μας προοδευτικού πολιτισμού».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης:

Καλωσόρισμα από τον Αστέρη Χαλάτση εκ μέρους της ΤΕ Καρδίτσας. Απαγγελία του ποιήματος «Ζήσης Σκάρος», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Κώστα Παπαλέξη. Παρέμβαση από την Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, με θέμα «Από τα σχολικά θρανία στην ΟΚΝΕ - Η πολιτική διαδρομή του Αποστόλη Ζήση (Σκάρου) μέσα από το αρχειακό υλικό των σχολείων». Απαγγελία του ποιήματος «Η Καραγκούνα» (αναφορά στην Β. Κουσιάντζα) από τον Κώστα Παπαλέξη.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Ζήση Σκάρου.

Πλούσιο συγγραφικό έργο

Ο Απόστολος Χρήστου Ζήσης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ζήση Σκάρου (1917 - 1997), υπήρξε σπουδαίος κομμουνιστής συγγραφέας και το πλουσιότατο έργο του συνειδητά στρατευμένο, συνειδητά ταξικό. Από τους τελευταίους της γενιάς εκείνης των διανοούμενων και λογοτεχνών που με τους αγώνες τους, τη στάση ζωής και το έργο τους «ποίησαν ήθος», ταυτίστηκαν με τα πάθη και τους πόθους του λαού, ενώθηκαν - έργω και λόγω - με αυτόν, διακινδυνεύοντας και παθαίνοντας τα πάντα για την ελευθερία και προκοπή του λαού. Ο Ζήσης Σκάρος με το έργο του ούτε «χάιδεψε» ούτε έμεινε απλώς στην καταγγελία, αλλά καλλιέργησε στους αναγνώστες του βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς τους. Στα έργα του διηγείται τον λαό αυτόν που αναγνωρίζει και δημιουργεί τη «μοίρα» του.

Για το πλούσιο έργο του έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού» - «Οι κλούβες» - «Το φλογισμένο βουνό», οι συλλογές διηγημάτων «Η χαραυγή», «Το κορίτσι με το σαντούρι», «Τα γεράκια της Πίνδου» και «Ανοιχτοί ουρανοί», το θεατρικό «Ανάψτε τα φώτα», τα μυθιστορήματα «Ο κόσμος των ελπίδων», «Το ταξίδι της φιλίας», «Ο σημερινός κόσμος» και «Η συμμορία των αθώων», και η συλλογή παιδικών διηγημάτων «Για ένα λουλούδι».

Στο πιο γνωστό του έργο, την περίφημη τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού», δίνει με τη μορφή μυθιστορήματος την Ιστορία του λαϊκού κινήματος από το 1854, όταν ακόμα κατείχαν τη Θεσσαλία οι Τούρκοι, έως το 1944.

Η μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου στη Σύρο

@VaGGiNet" target="_blank">class="imageCopyright">@VaGGiNet

Η κορυφαία μουσική παράσταση του Σταύρου Ξαρχάκου «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν», που την παρακολούθησαν χιλιάδες θεατές σε επιλεγμένα θέατρα στην Ελλάδα και έκανε κοινό και κριτικούς να υποκλιθούν σε μεγαλειώδεις συνθέσεις, θα παρουσιαστεί στην Επαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία της Σύρου το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Αυγούστου.

Μια παράσταση - ύμνος στις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης μουσικής ιστορίας, που απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές και αποτελείται από εμβληματικά τραγούδια που παρουσιάζονται από τον μαέστρο με τρόπο αριστουργηματικό.

Διευθύνοντας οκταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, που τον πλαισιώνουν και φωνητικά, μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ίδιου, καθώς και των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάνου Χατζιδάκι.

Ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μαθητές από τη Σχολή Εν Χορδαίς & Οργάνοις.

Ωρα έναρξης: 21.00.

Online διάθεση εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/

Πανσέληνος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Eurokinissi

Κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με ελεύθερη είσοδο, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό αύριο, Παρασκευή 12 Αυγούστου. Εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Η φετινή διοργάνωση θα πλαισιωθεί από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρά Ασία και στο ίχνος που άφησε στη συλλογική μνήμη.

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στην Επίδαυρο

Την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, ένα από τα κορυφαία κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, παρουσιάζει στις 19 και 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου η Ars Aeterna, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Στην παράσταση η σκηνοθετική ανάγνωση επιχειρεί τη δημιουργία δύο διαφορετικών χρονικών επιπέδων. Υπάρχει ο χρόνος του μέλλοντος, όπου διαδραματίζεται για μια ακόμη φορά η ίδια ιστορία, με τους ήρωες να συγκρούονται ανελέητα, σαν τίποτε να μη διδάχθηκαν, και το σύγχρονο παρόν, όπου μια συντροφιά νέων γυναικών (χορός) συναντιούνται με την ιστορία που γνωρίζουν καλά και που αυτήν τη φορά έρχεται από το μέλλον, σαν εφιάλτης. Οσο προχωρά το έργο, τα δύο επίπεδα συγκλίνουν, καθώς οι νέες γυναίκες του χορού συνειδητοποιούν ότι ίσως παρακολουθούν σκηνές από το δικό τους μέλλον.

Η Ιφιγένεια θυσιάζεται για έναν μάταιο και καταστροφικό επεκτατικό πόλεμο. Ομως, η μεγαλύτερη θυσία είναι η βίαιη ωρίμανση της ηρωίδας, που αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους που οδήγησαν τον πατέρα της να την προσφέρει στο μαχαίρι του μάντη. Σε ολόκληρο το έργο το παρελθόν στοιχειώνει το παρόν, προμηνύοντας τα τρομερά μελλούμενα. Παρόν, παρελθόν και μέλλον συγχωνεύονται μέσα στο έργο, σε μια και μόνη ματωμένη πραγματικότητα.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Πετεβή (Ιφιγένεια), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγαμέμνων), Παντελής Δεντάκης (Πρεσβύτης - Αγγελιαφόρος), Ιωάννα Παππά (Κλυταιμνήστρα), Ακης Σακελλαρίου (Μενέλαος), Γιώργος Χρυσοστόμου (Αχιλλέας). Χορός: Ιουλία Γεωργίου, Σοφία Κουλέρα, Ειρήνη Λαφαζάνη, Ιωάννα Λέκκα, Λένα Μποζάκη, Αγγελική Νοέα, Δανάη Πολίτη, Βικτώρια Φώτα.

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή. Σκηνικό: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Α' βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου. Β' βοηθός σκηνοθέτη: Νικολέττα Μακρυνόρη. Βοηθός συνθέτη - μουσική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου. Βοηθός σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου. Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Μπαμπανιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ