Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση αφιερωμένη στον λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Αύριο Παρασκευή στα Κανάλια Καρδίτσας

Εκδήλωση τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατο του κομμουνιστή λογοτέχνη Ζήση Σκάρου, διοργανώνει αύριο Παρασκευή η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 7.30 μ.μ. στον τόπο καταγωγής του, τα Κανάλια Καρδίτσας, στο προαύλιο του σχολείου, μπροστά στην προτομή του.

Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ζήσης Σκάρος: Ασυμβίβαστος κομμουνιστής και κορυφαίος λογοτέχνης του λαϊκού κινήματος και του λαϊκού μας προοδευτικού πολιτισμού».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης:

Καλωσόρισμα από τον Αστέρη Χαλάτση εκ μέρους της ΤΕ Καρδίτσας. Απαγγελία του ποιήματος «Ζήσης Σκάρος», του Γιάννη Ρίτσου, από τον Κώστα Παπαλέξη. Παρέμβαση από την Ελπινίκη Αγγελίνα, προϊσταμένη του Τμήματος Καρδίτσας των ΓΑΚ, με θέμα «Από τα σχολικά θρανία στην ΟΚΝΕ - Η πολιτική διαδρομή του Αποστόλη Ζήση (Σκάρου) μέσα από το αρχειακό υλικό των σχολείων». Απαγγελία του ποιήματος «Η Καραγκούνα» (αναφορά στην Β. Κουσιάντζα) από τον Κώστα Παπαλέξη.

Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και αρχειακού υλικού. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του Ζήση Σκάρου.

Πλούσιο συγγραφικό έργο

Ο Απόστολος Χρήστου Ζήσης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του Ζήση Σκάρου (1917 - 1997), υπήρξε σπουδαίος κομμουνιστής συγγραφέας και το πλουσιότατο έργο του συνειδητά στρατευμένο, συνειδητά ταξικό. Από τους τελευταίους της γενιάς εκείνης των διανοούμενων και λογοτεχνών που με τους αγώνες τους, τη στάση ζωής και το έργο τους «ποίησαν ήθος», ταυτίστηκαν με τα πάθη και τους πόθους του λαού, ενώθηκαν - έργω και λόγω - με αυτόν, διακινδυνεύοντας και παθαίνοντας τα πάντα για την ελευθερία και προκοπή του λαού. Ο Ζήσης Σκάρος με το έργο του ούτε «χάιδεψε» ούτε έμεινε απλώς στην καταγγελία, αλλά καλλιέργησε στους αναγνώστες του βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς τους. Στα έργα του διηγείται τον λαό αυτόν που αναγνωρίζει και δημιουργεί τη «μοίρα» του.

Για το πλούσιο έργο του έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις από ελληνικούς και διεθνείς φορείς. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού» - «Οι κλούβες» - «Το φλογισμένο βουνό», οι συλλογές διηγημάτων «Η χαραυγή», «Το κορίτσι με το σαντούρι», «Τα γεράκια της Πίνδου» και «Ανοιχτοί ουρανοί», το θεατρικό «Ανάψτε τα φώτα», τα μυθιστορήματα «Ο κόσμος των ελπίδων», «Το ταξίδι της φιλίας», «Ο σημερινός κόσμος» και «Η συμμορία των αθώων», και η συλλογή παιδικών διηγημάτων «Για ένα λουλούδι».

Στο πιο γνωστό του έργο, την περίφημη τριλογία «Οι ρίζες του ποταμού», δίνει με τη μορφή μυθιστορήματος την Ιστορία του λαϊκού κινήματος από το 1854, όταν ακόμα κατείχαν τη Θεσσαλία οι Τούρκοι, έως το 1944.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ