ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αντιλαϊκή συναίνεση στα μέτρα λιτότητας

Από παλιότερες εργατικές κινητοποιήσεις
Από παλιότερες εργατικές κινητοποιήσεις
ΡΩΜΗ.--

Ενέκρινε χτες η Γερουσία της Ιταλίας με 152 υπέρ και 11 κατά το λεγόμενο «πακέτο οικονομικής σταθερότητας» που θα φέρει νέα μέτρα λιτότητας στους εργαζόμενους και το λαό. Σήμερα αναμένεται να εγκριθεί και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με δεδομένη τη συναίνεση των αστικών κομμάτων και στη συνέχεια, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα ακολουθήσει η παραίτησή του για να «αλλάξει χέρια» η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων προβλέπει την αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 21%, το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014, τη σταδιακή αύξηση της συντάξιμης ηλικίας για άνδρες και γυναίκες στα 67 έως το 2026 και στα 70 έως το 2050, αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, διευκόλυνση στην απόλυση εργαζομένων, κ.ά.

Ολα αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη διάσωση του κεφαλαίου λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης (η Ιταλία είναι με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ κρατικό χρέος ή περίπου 120% του ΑΕΠ) και δεν έχουν καμία σχέση με τη λεγόμενη «σωτηρία» της χώρας όπως ισχυρίζονται σύσσωμα τα αστικά κόμματα (παρόμοια με την Ελλάδα). Σε ό,τι αφορά στην ψηφοφορία συμμετείχε και ο πρώην κοινοτικός επίτροπος Μάριο Μόντι, ο οποίος έχει οριστεί ισόβιος γερουσιαστής από τον Πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιλογή του για την πρωθυπουργία ως επικεφαλής μιας λεγόμενης «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Η επιλογή του Μόντι στηρίζεται και από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το κόμμα του «Λαός της Ελευθερίας», καθώς και από το λεγόμενο «αντιπολιτευόμενο» «Δημοκρατικό Κόμμα» και το «Νέο Πόλο για την Ιταλία». Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Μόντι εξέφρασε χτες και η επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων «Confindustria» Εμα Μαρσεγκαγκλία, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης υπό τον Μόντι «για το καλό της χώρας»...

Η «Λίγκα του Βορρά» εκφράζει μέχρι στιγμής την αντίθεσή της, ενώ παρόμοια στάση τηρούν και ο επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» Αντόνιο Ντι Πιέτρο, αλλά και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών, Αλτέρο Ματεόλι. Σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η ηγετική ομάδα του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» για να αποφασίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνηση, όπου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να θέσει ως όρο την παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και του υφυπουργού παρά τη προεδρία της κυβέρνησης Τζάνι Λέτα.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα βάρη στους εργάτες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Υιοθετήθηκε χτες σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ο κρατικός προϋπολογισμός όπου περιέχονται βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, συνέχεια προηγούμενων που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας μετά τη συμφωνία για παροχή «βοήθειας» 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ τον περασμένο Μάη, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 132 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ το «αντιπολιτευόμενο» «Σοσιαλιστικό Κόμμα» που διαθέτει 74 έδρες απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως η αποχή «είναι μια ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της χώρας στην Ευρωζώνη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώτο γραμματέας του κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο. Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν 24 βουλευτές από τον εκλογικό συνασπισμό «Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία» (CDU) στο οποίο συμμετέχει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και του «Αριστερού Μπλοκ».

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πως θα αυξηθούν οι φόροι στα προϊόντα, στα εισοδήματα και τα ακίνητα, ενώ θα καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες απολαβές άνω των 1.000 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά, με μείωση των υπερωριών και εθνικών εορτών, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ώρες εργασίας και καθιστώντας την απόλυση ευκολότερη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής του Πορτογαλικού ΚΚ, Μπερναρντίνο Σοάρες ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης όπου μειώνονται τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων, μεταφέρεται περισσότερος πλούτος στο κεφάλαιο, αυξάνονται οι απολύσεις, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε πως παρά το γεγονός πως ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ο λαός θα συνεχίσουν να αντιδρούν το επόμενο διάστημα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, δίνοντας έμφαση στη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Βαθαίνει η κρίση και η ανεργία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μηδενική ανάπτυξη παρουσίασε η οικονομία της Ισπανίας το τρίτο τρίμηνο του 2011, η οποία υποχώρησε κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε χτες η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Νοέμβρη και καθώς οι κυρίαρχες δυνάμεις στην προσπάθεια να περιορίσουν τις απώλειες του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση συνεχίζουν να εφαρμόζουν μια αντιλαϊκή πολιτική με αρνητικές επιπτώσεις στο λαό και τους εργαζόμενους. Η ανεργία προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια άτομα στο σύνολο των 47 εκατομμυρίων, δηλαδή φτάνει σχεδόν το 22%. Τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κανείς πως στην αστική στατιστική ένα άτομο που έχει εργαστεί και μόνο μία ώρα την εβδομάδα είναι αρκετό για να ενταχθεί στην κατηγορία των απασχολούμενων...

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πιέσεις Λαγκάρντ για βοήθεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο

TOKIO.--

Ιδιαίτερα φειδωλή σε δηλώσεις ήταν χτες βράδυ στο Τόκιο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το δείπνο της με τον υπουργό Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Σοζαμπούρο Τζίμι και τον διοικητή της ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας Μασαάκι Σιαρακάουα. «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε την τρέχουσα οικονομική κρίση και την οικονομική πολιτική στην Ιαπωνία» αρκέστηκε να δηλώσει η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ σήμερα (Σάββατο) αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Τζούν Αζούμι, με τον οποίο θα δώσει αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών πάντως ήταν πιο «ανυπόμονος», ευελπιστώντας πως στη σημερινή συνάντηση η Κριστίν Λαγκάρντ θα του εξηγήσει πώς ακριβώς το ΔΝΤ σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη σε μια φάση περαιτέρω έντασης των εσωτερικών ανταγωνισμών στην ΕΕ, προτού πάει στη Χαβάη για διάσκεψη στο πλαίσιο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού...

Ως γνωστόν, από τις αρχές τρέχοντος έτους, η Ιαπωνία έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), αλλά επιφυλάσσεται για το μέλλον εάν δεν πεισθεί για την ύπαρξη αξιόπιστου σχεδίου «εξόδου» από την κρίση.

Το προηγούμενο 48ωρο, η Λαγκάρντ ήταν στην Κίνα, όπου μετά από συναντήσεις της με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους αποφάνθηκε πως το Πεκίνο, αφενός «χρειάζεται ένα ισχυρότερο νόμισμα» και ότι αφετέρου έχει να παίξει έναν «πολύ σημαντικότερο ρόλο» και στο πλαίσιο του ΔΝΤ και στο πλαίσιο της Ομάδας των 20 πιο πλούσιων χωρών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ