Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα βάρη στους εργάτες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Υιοθετήθηκε χτες σε πρώτη ανάγνωση από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ο κρατικός προϋπολογισμός όπου περιέχονται βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, συνέχεια προηγούμενων που εφαρμόζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας μετά τη συμφωνία για παροχή «βοήθειας» 78 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ τον περασμένο Μάη, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Το κείμενο υιοθετήθηκε με 132 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ το «αντιπολιτευόμενο» «Σοσιαλιστικό Κόμμα» που διαθέτει 74 έδρες απείχε από την ψηφοφορία, υποστηρίζοντας πως η αποχή «είναι μια ψήφος για τη συνέχιση της πορείας της χώρας στην Ευρωζώνη», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώτο γραμματέας του κόμματος Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο. Κατά του προϋπολογισμού ψήφισαν 24 βουλευτές από τον εκλογικό συνασπισμό «Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία» (CDU) στο οποίο συμμετέχει το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και του «Αριστερού Μπλοκ».

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πως θα αυξηθούν οι φόροι στα προϊόντα, στα εισοδήματα και τα ακίνητα, ενώ θα καταργηθούν ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων με μηνιαίες απολαβές άνω των 1.000 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά, με μείωση των υπερωριών και εθνικών εορτών, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ώρες εργασίας και καθιστώντας την απόλυση ευκολότερη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής του Πορτογαλικού ΚΚ, Μπερναρντίνο Σοάρες ανάμεσα στα άλλα σημείωσε πως ο προτεινόμενος προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια της εφαρμοζόμενης πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης όπου μειώνονται τα δικαιώματα και οι μισθοί των εργαζομένων, μεταφέρεται περισσότερος πλούτος στο κεφάλαιο, αυξάνονται οι απολύσεις, η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε πως παρά το γεγονός πως ο προϋπολογισμός θα υπερψηφιστεί, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και ο λαός θα συνεχίσουν να αντιδρούν το επόμενο διάστημα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, δίνοντας έμφαση στη γενική απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 24 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ