Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΧΑΪΟ
Απέτρεψαν κατάργηση συλλογικών συμβάσεων

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο νόμος SB 5, ο νόμος που προώθησε ο κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο,Τζον Κάσις και με τον οποίο επιχειρούσε να θέσει υπό απαγόρευση βασικά εργασιακά δικαιώματα, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων όταν τέθηκε υπό την κρίση των ψηφοφόρων της πολιτείας.

Ο νόμος SB5, που θα περιόριζε τις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων και θα έθετε υπό απαγόρευση τις απεργίες στους δημοσίους υπαλλήλους απορρίφθηκε με ποσοστό άνω του 61% κατά την καθιερωμένη διαδικασία της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ για ποικίλα ζητήματα σε διάφορες πολιτείες, όπως για τα μέτρα κατά των αμβλώσεων στο Μισισίπι και έναν νόμο που περιορίζει τα δικαιώματα ψήφου στο Μέιν και μεταξύ αυτών και στο φερόμενο ως προπύργιο των Ρεπουμπλικανών το Οχάιο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα σπεύδει να προσεταιριστεί τη νίκη αυτή, ενώ επιστρατεύονται και οι ειδικοί και αναλυτές όπως ο καθηγητής Τζον Γκριν του Πανεπιστημίου του Εϊκρον που παρατήρησε ότι «το αποτέλεσμα δείχνει ότι τα εργατικά συνδικάτα μπορούν ακόμα να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους και να βρουν την ενότητα όταν απειλούνται τα βασικά τους συμφέροντα». Η παρατήρηση για την «ανάκτηση της δύναμης» εκ μέρους των συνδικάτων είναι η μισή αλήθεια.

Τα συνδικάτα ή καλύτερα η ηγεσία αυτών ουσιαστικά σύρθηκαν από τους εργαζόμενους που οργανώθηκαν στη βάση και αντέδρασαν με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις συνεχείς και μαζικές ενάντια στην προτεινόμενη νομοθεσία. Κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από τις ανάλογες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πολιτεία του Γουισκόνσιν. Οπως λένε οι εργαζόμενοι είναι μόνο μια «νίκη» σε έναν πόλεμο που περιλαμβάνει δρακόντειες περικοπές σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο και αποψίλωση δικαιωμάτων, εργασιακών, ατομικών ακόμη και ανθρώπινων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ