Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αντιθέσεις, παρασκήνιο και συσκέψεις

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι συζητήσεις και οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί και περιφερειακοί διαγκωνισμοί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο αποτέλεσε το αποκλειστικό θέμα της χθεσινής, κεκλεισμένων των θυρών, συνόδου του 35μελούς διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που την επόμενη βδομάδα θα κληθεί να καταλήξει σε μια νέα απόφαση επί του θέματος. Ενώ συνεχίζονται τα δημοσιεύματα και η συζήτηση περί ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος κατά του Ιράν, είτε μονομερώς από το Ισραήλ είτε μετά από μια ευρύτερη συναίνεση, χθες, μετά τη Ρωσία και η Κίνα, διά του υπουργείου Εξωτερικών της, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί κάθετα ακόμη και με την προοπτική επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Το Πεκίνο επιμένει στη διπλωματία και έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αδιαμαρτύρητα την οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης προβλημάτων στις εμπορικές σχέσεις του με το Ιράν. Για διπλωματία έκανε λόγο, σε συνέντευξή της, και η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία, όμως, προσεκτικά απέφυγε να αποφανθεί κατηγορηματικά ως προς το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Πιο σαφής εμφανίστηκε, αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, υποστηρίζοντας ότι «μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν θα είχε απρόβλεπτες και σοβαρότατες συνέπειες για όλη την περιοχή» και εκτιμώντας ότι «υπάρχει σοβαρή περίπτωση, ακόμη και αν γίνει επίθεση, να μην επιτευχθεί ο στόχος της αποτροπής κατασκευής πυρηνικών όπλων από την ιρανική ηγεσία, και μόνο να καθυστερήσει για κανένα τρίχρονο».

«Μυστηριώδη» πρόσωπα

Παράλληλα, εντείνεται και η συζήτηση για δύο κυρίως πρόσωπα που αναφέρονται στην πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το ένα είναι ο Ιρανός Μοχσέν Φακχριζαντέχ, ο οποίος φέρεται να είναι το πρόσωπο - κλειδί για το στρατιωτικό σκέλος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, και για τον οποίο η έκθεση αναφέρει ότι οι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ, αν και έχουν ζητήσει επανειλημμένως να συζητήσουν μαζί του, δεν έχει γίνει ποτέ δεκτό.

Το δεύτερο είναι ένας «ξένος επιστήμονας», του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται. Εντούτοις, δημοσιεύματα σε αμερικανικό και ρωσικό Τύπο υποστηρίζουν ότι πιθανώς πρόκειται για αναφορά στον Ρώσο 76χρονο επιστήμονα, Βιάτσεσλαβ Ντανιλένκο, ο οποίος φέρεται να εργάστηκε στο Ιράν μεταξύ 1996 - 2002 για την κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων αιθουσών για δοκιμές εκρήξεων. Ο ίδιος φέρεται να έχει κατηγορηματικά αρνηθεί την εμπλοκή του στο πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι, όμως, που φέρεται να αμφισβητεί εκτενής μαρτυρία του γαμπρού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ