Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Αντιποίνων συνέχεια

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, περίπου 300 πολίτες του Τατζικιστάν, που παραβίασαν τους νόμους της Ρωσίας, απελάθηκαν από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία οι πολίτες του Τατζικιστάν, που απελάθηκαν, δε θα μπορέσουν να εισέλθουν στη Ρωσία τα επόμενα 5 χρόνια.

Αυτή ήταν μια πρώτη χειρονομία της Ρωσίας, που δείχνει έτσι τη δυσφορία της για την καταδίκη σε φυλάκιση 8,5 χρόνων δύο πιλότων (ενός Ρώσου κι ενός Εσθονού) από τις αρχές του Τατζικιστάν, που τους κατηγόρησαν για λαθρεμπόριο.

Να σημειωθεί πως στις 9 Νοέμβρη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας για την υπόθεση της σύλληψης και καταδίκης των δυο πιλότων των ρωσικών αερογραμμών «Ρολκάν», δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Τατζικιστάν προκαλεί «πολλά ερωτήματα» και μετά την επίσημη απάντηση των αρχών του Τατζικιστάν η Μόσχα θα προχωρήσει σε απαντήσεις, οι οποίες «μπορούν να είναι συμμετρικές, αλλά μπορούν να είναι και ασύμμετρες». Οπως φαίνεται, η απέλαση των μεταναστών από το Τατζικιστάν αποτέλεσε ένα μέρος των ασύμμετρων μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ρωσία.

Στις 11 Νοέμβρη, η Μόσχα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της, Γιούρι Ποπόφ, από την Ντουσανμπέ, για διαβουλεύσεις. Πριν την αναχώρησή του, ο Γ. Ποπόφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Τατζικιστάν, Εμομαλί Ραχμόνοφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο τελευταίος έστειλε μήνυμα στη Μόσχα πως η υπόθεση των πιλότων θα διευθετηθεί άμεσα και πως η χώρα του δεν επιδιώκει την παραπέρα ένταση των σχέσεων με τη Μόσχα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ