Σάββατο 12 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι πιέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις, από όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα, προς τη συριακή ηγεσία, λίγες μόλις ώρες πριν τη νέα έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στην αραβική χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών του Συνδέσμου καλούνται να καταλήξουν σε τρόπους αντίδρασης απέναντι στην, κοινώς αποδεκτή από τους ίδιους, διαπίστωση ότι η συριακή ηγεσία δεν εφάρμοσε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, την περασμένη βδομάδα, συναινώντας στο σχέδιο αποκλιμάκωσης που είχε εκπονήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος και προέβλεπε άμεση απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, τερματισμό της καταστολής, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων και έναρξη διαλόγου με τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις.

Μια ομάδα χωρών, που απαρτίζεται κυρίως από τις Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, χώρες δηλαδή που έχουν στενή σχέση με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως με τις ΗΠΑ, πιέζει στην κατεύθυνση του αποκλεισμού της Συρίας από το Σύνδεσμο. Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε, χτες, από τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης (η οποία παραμένει διαιρεμένη λόγω διαφορετικών κινήτρων και στόχων), αλλά και από ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις που ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ιδιαίτερα στις πόλεις Χομς και Χάμα. Υπάρχουν, βέβαια, και στοιχεία, όπως οι ίδιες οργανώσεις παραδέχτηκαν, για ένοπλη δράση και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών, η οποία «θα πρέπει να διερευνηθεί», όπως τονίζουν. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει «θεαματική» απόφαση από τον Αραβικό Σύνδεσμο σήμερα, αφού μια σειρά άλλων χωρών, όπως οι Υεμένη, Λίβανος, Αλγερία και ως ένα βαθμό η Αίγυπτος, δεν «βλέπουν με καλό μάτι» την εκδίωξη της Συρίας και αναμένεται να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις.

Εντός Συρίας, αντικαθεστωτικές πηγές διατείνονταν ότι οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονταν χτες στις πόλεις Χομς και Χάμα με 13 νεκρούς και ότι έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις και σε περιοχές της Δαμασκού, αλλά και στην πόλη Σεϊκχούντ, στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πληροφορίες αυτές δεν μπορούν να διασταυρωθούν από άλλες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν, ήδη, επιβάλει κυρώσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία και σε κρατικές επιχειρήσεις της Συρίας, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας, ενώ ως συνέπεια των κυρώσεων έχει παρατηρηθεί κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις συριακές τράπεζες, προκαλώντας πρόβλημα ρευστότητας στις συριακές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ