ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Στα ύψη οι τιμές και στη Θεσσαλονίκη

Μαρούλι και χιλιάρικο - εάν «μεταφράσει» κανείς τις τιμές σε δραχμές - έφτασαν οι τιμές στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης με πρόσχημα την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις τιμές που δίνουν οι ίδιοι οι έμποροι από πέρσι μέχρι φέτος, και μέχρι χτες 11 Φλεβάρη, προκύπτουν αυξήσεις μέχρι και 486%, ενώ είναι φανερό ότι οι ανατιμήσεις στη χονδρική μετακυλίονται και στη λιανική, δηλαδή στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα.

Συγκεκριμένα, οι ανατιμήσεις στην Κεντρική Λαχαναγορά της συμπρωτεύουσας που εφοδιάζει τη λιανική όλων των γύρω περιοχών ξεκινούν από 7,32% στα μήλα γκόλντεν, που πωλούνταν χτες προς 0,88 ευρώ το κιλό, και φτάνουν μέχρι και 486% στις σαλάτες που έφταναν χτες τα 2,93 ευρώ έναντι 0,5 ευρώ πέρσι τέτοιον καιρό. Κατά 261,54% έχουν ανατιμηθεί τα μαρούλια φτάνοντας τα 2,35 ευρώ το ένα, κατά 249 το σπανάκι στα 1,85 ευρώ και κατά 198,51% τα μπρόκολα στα 2 ευρώ το κιλό.

Επίσης, το σέλινο πωλείται φέτος προς 1,82 ευρώ ακριβότερο σε σύγκριση με πέρσι (130,38%), το κουνουπίδι προς 1,35 ευρώ έχοντας ανατιμηθεί κατά 128,81%, στα 65 λεπτά το ματσάκι φτάνει ο άνηθος και ο μαϊντανός, από 29 λεπτά που πωλούνταν στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης πέρσι τέτοιο καιρό, ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια έχουν ανατιμηθεί κατά 84,38%.

ΚΚΕ
Πάρτε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, που πλήττονται ανεπανόρθωτα από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην αγορά

Το πρόβλημα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ευνοεί την κερδοσκοπία των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης. Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτάει τον υπουργό τη μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο, από τη μια μεριά, των κερδοσκοπικών ανατιμήσεων στην αγορά και για την αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων, από την άλλη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Επικίνδυνες διαστάσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει πάρει το νέο κύμα ακρίβειας και οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και υπηρεσιών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Η ακρίβεια εν μέρει καταγράφεται και στα επίσημα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος κατά το μήνα Φεβρουάριο παρουσίασε αύξηση κατά 4,3% και, μάλιστα, σε ένα μήνα εκπτώσεων.

Είναι φανερό ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν οφείλεται στους μισθούς των εργαζομένων και τις συντάξεις, αφού γι' ακόμη μια χρονιά η κυβέρνηση ακολουθεί μια "σφικτή" εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας με "αυξήσεις" κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού. Αιτία αυτού του νέου κύματος αυξήσεων είναι η κερδοσκοπία των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων, η κυβερνητική πολιτική για "απελευθέρωση της αγοράς", η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό προκύπτει και από τους ισολογισμούς των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο όπου για το 2002 τα κέρδη παρουσιάζουν αύξηση στον, κλάδο της ενέργειας κατά +84,8%, των φαρμακοβιομηχανιών κατά +24,6%, των τροφίμων κατά +20% κλπ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουν ανακοινωθεί ήδη αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ και σε 194 φάρμακα, ενώ ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια των μέσω μαζικής μεταφοράς και σε μια σειρά άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να ελεγχθούν οι κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στην αγορά, να μειωθούν οι τιμές στα είδη και τις υπηρεσίες πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και να αυξηθεί το εργατικό - λαϊκό εισόδημα;».

ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Ψηλότερα ο πήχης φοροαφαίμαξης των αγροτών

Αυξήσεις 3% στα «τεκμαρτά» ενοίκια γης και αδικαιολόγητες αυξήσεις στα «αντικειμενικά» εισοδήματα για μια σειρά καλλιέργειες

Αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ποσά του φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα πενιχρά έτσι κι αλλιώς εισοδήματα που απέκτησαν πέρσι (το 2002) επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τη συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής προηγούμενων χρόνων από την οποία και με βάση τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ραγδαία αύξηση των φόρων που πληρώθηκαν και από τους αγρότες, όπως και από τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους που καλούνται να αναπληρώσουν τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι πίνακες καταρτίστηκαν με «με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ».

Με βάση τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες (για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2002) προκύπτουν ανατιμήσεις στα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα των αγροτών», που σαν αποτέλεσμα έχουν την καταβολή μεγαλύτερων φόρων από τα αγροτικά νοικοκυριά.

Ετσι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προέρχονται από ενοικίαση γεωργικής γης αυξάνονται γύρω στο 3%. Η μικρομεσαία αγροτιά, με βάση τους πίνακες που κατάρτισε το υπουργείο Οικονομικών, θα πληρώσει περισσότερους φόρους και για μια σειρά αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μέσα επίπεδα χώρας οι καλλιεργητές αραβοσίτου για μη αρδευόμενα εδάφη θεωρείται ότι απέκτησαν εισόδημα 14,97 ευρώ ανά στρέμμα από 14,45 ευρώ πέρσι, και για τα αρδευόμενα 40,34 ευρώ από 39,94 ευρώ πέρσι. Οι αυξήσεις στα δήθεν «αντικειμενικά εισοδήματα» φτάνουν σε 3,60% και 1% αντίστοιχα.

Για το σκληρό σιτάρι (σε μη αρδευόμενα εδάφη) επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 1,16%, για το βαμβάκι σε αρδευόμενες εκτάσεις αύξηση 0,80%, για τη βρώσιμη ελιά από 6% μέχρι 8%, για την ελαιοποιήσιμη ελιά ξεπερνά και το 9%, στη μαστίχα πάνω από 36% (!), στα πορτοκάλια (ανάλογα με το είδος) από 3% μέχρι 4,25% κ.ο.κ. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα παραμένουν στα περσινά επίπεδα και σε κάποιες υπάρχουν «μειώσεις», λόγω και της κάμψης που καταγράφηκε στα εισοδήματα.

Οι πίνακες, με τα αντικειμενικά εισοδήματα που ισχύουν για κάθε νομό κοινοποιούνται και μπορεί να αναζητηθούν στις Εφορίες, στους ΟΤΑ και τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες ξεκινούν την 1η Απρίλη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι και τις 15 Απρίλη.

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στο έλεος των καπνεμπόρων

Διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές που προσφέρουν φέτος οι καπνέμποροι για την αγορά των καπνών, οι καπνοπαραγωγοί Πιερίας προχώρησαν χτες σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές που αγοράζουν φέτος οι έμποροι τα καπνά τους, οι παραγωγοί της Πιερίας προχώρησαν χτες σε κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ που στεγάζεται στη Νομαρχία Πιερίας. Γενικότερα οι καπνοπαραγωγοί της Μακεδονίας είναι αγανακτισμένοι γιατί έμποροι με πρόσχημα τη διαφορά που έχει η ποιότητα ορισμένων προϊόντων τους σε σχέση με την περυσινή παραγωγή, προσφέρουν τιμές που δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής. Ακόμη οι αγρότες της Πιερίας ζητούν να τους δίνεται η επιστροφή ΦΠΑ στην επιδότηση κι όχι να παρακρατείται όπως γίνεται σήμερα.

Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης στην Πιερία έχει η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πιερίας και οι δύο Ομοσπονδίες του Νομού που καλούν τους αγρότες της περιοχής να ξεσηκωθούν διεκδικώντας τα δίκαιά τους. Η κατάληψη των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται και σήμερα ενώ την Πέμπτη το μεσημέρι στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παγκαπνικό συλλαλητήριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχει το σύνολο των καπνοπαραγωγών και δεκάδες φορείς του νομού.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Σκούφας δηλώνει στο «Ρ» ότι η τραγική οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί της Πιερίας, τούς βγάζει στο δρόμο για μια φορά ακόμη. Οπως σημειώνει, φέτος οι έμποροι αγοράζουν τα καπνά προς 530 δρχ. το κιλό ενώ πέρυσι η τιμή έφθανε τις 680 δρχ. δηλ. 150 δρχ. χαμηλότερα.

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί και στις τάξεις των καπνοπαραγωγών του Νομού Κιλκίς αναφορικά με την τιμή στις καλλιέργειες των ποικιλιών ανατολικού τύπου (μπασμά). Οπως τονίζουν εκπρόσωποι των αγροτών, οι έμποροι φέτος προσφέρουν τιμές που αρχίζουν από 0,30-0,70 ευρώ μέχρι 1,70-1,75 ευρώ ανά κιλό ανάλογα με την ποιότητα του καπνού. Τιμές που απέχουν κατά πολύ από τη μέση εμπορική τιμή με την οποία πούλησαν την παραγωγή τους, η οποία κυμάνθηκε στα 2,25-2,50 ευρώ. Οι παραγωγοί αναγνωρίζουν τη διαφορά καπνού παράδοσης από την περυσινή παραγωγή, η οποία οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όμως διαφωνούν ως προς το ύψος μειώσεων των τιμών, τις οποίες θεωρούν υπερβολικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ