Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΙΝΑΚΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ
Ψηλότερα ο πήχης φοροαφαίμαξης των αγροτών

Αυξήσεις 3% στα «τεκμαρτά» ενοίκια γης και αδικαιολόγητες αυξήσεις στα «αντικειμενικά» εισοδήματα για μια σειρά καλλιέργειες

Αδικαιολόγητες αυξήσεις στα ποσά του φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα πενιχρά έτσι κι αλλιώς εισοδήματα που απέκτησαν πέρσι (το 2002) επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τη συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής προηγούμενων χρόνων από την οποία και με βάση τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ραγδαία αύξηση των φόρων που πληρώθηκαν και από τους αγρότες, όπως και από τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους που καλούνται να αναπληρώσουν τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, οι πίνακες καταρτίστηκαν με «με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ».

Με βάση τους πίνακες του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χτες (για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2002) προκύπτουν ανατιμήσεις στα λεγόμενα «τεκμαρτά εισοδήματα των αγροτών», που σαν αποτέλεσμα έχουν την καταβολή μεγαλύτερων φόρων από τα αγροτικά νοικοκυριά.

Ετσι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προέρχονται από ενοικίαση γεωργικής γης αυξάνονται γύρω στο 3%. Η μικρομεσαία αγροτιά, με βάση τους πίνακες που κατάρτισε το υπουργείο Οικονομικών, θα πληρώσει περισσότερους φόρους και για μια σειρά αγροτικές καλλιέργειες.

Σε μέσα επίπεδα χώρας οι καλλιεργητές αραβοσίτου για μη αρδευόμενα εδάφη θεωρείται ότι απέκτησαν εισόδημα 14,97 ευρώ ανά στρέμμα από 14,45 ευρώ πέρσι, και για τα αρδευόμενα 40,34 ευρώ από 39,94 ευρώ πέρσι. Οι αυξήσεις στα δήθεν «αντικειμενικά εισοδήματα» φτάνουν σε 3,60% και 1% αντίστοιχα.

Για το σκληρό σιτάρι (σε μη αρδευόμενα εδάφη) επιβάλλεται μεσοσταθμική αύξηση 1,16%, για το βαμβάκι σε αρδευόμενες εκτάσεις αύξηση 0,80%, για τη βρώσιμη ελιά από 6% μέχρι 8%, για την ελαιοποιήσιμη ελιά ξεπερνά και το 9%, στη μαστίχα πάνω από 36% (!), στα πορτοκάλια (ανάλογα με το είδος) από 3% μέχρι 4,25% κ.ο.κ. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τεκμαρτά εισοδήματα παραμένουν στα περσινά επίπεδα και σε κάποιες υπάρχουν «μειώσεις», λόγω και της κάμψης που καταγράφηκε στα εισοδήματα.

Οι πίνακες, με τα αντικειμενικά εισοδήματα που ισχύουν για κάθε νομό κοινοποιούνται και μπορεί να αναζητηθούν στις Εφορίες, στους ΟΤΑ και τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους αγρότες ξεκινούν την 1η Απρίλη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι και τις 15 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ