Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ
Πρώτη στη λίστα ξεπουλήματος

Δημόσια διαπιστευτήρια του υπουργού Οικονομίας στο πολυεθνικό κεφάλαιο για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης

Εμμένουμε στον ίδιο ρυθμό και στην ίδια επιμονή στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στους εκπροσώπους ξένων πολυεθνικών ενεργειακών επιχειρήσεων, που αποτελούν τους υποψήφιους μνηστήρες της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ). Σημειώνοντας ότι «ο ενεργειακός τομέας αποτελεί το προνομιακό πεδίο επιχειρηματικής στρατηγικής για το επόμενο διάστημα», ο Ν. Χριστοδουλάκης αναγόρευσε την επιτυχία του ξεπουλήματος της ΔΕΠΑ σε «κορωνίδα» των διαρθρωτικών αλλαγών για το 2003. Με αυτές τις αναφορές του, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε τα διαπιστευτήριά του στο ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει «γην και ύδωρ» και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία της.

Η χτεσινή ειδική εκδήλωση παρουσίασης της ΔΕΠΑ στους 9 υποψήφιους αγοραστές δεν έχει προηγούμενο. Από τις παρουσίες ή και ομιλίες των υπουργών, προκύπτει ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο εφαρμογής των εντολών του κεφαλαίου (και σε περίοδο που δε χαρακτηρίζεται και η καλύτερη), δίνει ειδικό βάρος στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για την πώληση της ΔΕΠΑ, όπως ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Γ. Σειραδάκης, ήδη από χτες ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού και θα ολοκληρωθεί σε 6 βδομάδες με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνη του 2003. Υπενθυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά έχουν εκδηλώσει οι:

  • Edison Gaz μαζί με την EDF (Electricite de France)
  • Gaz Natural SDG SA
  • Gaz de France
  • TotalFina ELF
  • Gazprom
  • Sonatrach μαζί με τη Sonelgas
  • Ruhrgas με την Prometheus Gas
  • ENI S.p.A
  • ENEL S.p.A. / ENEL Group.

Από τη χτεσινή εκδήλωση έλειπε εκπρόσωπος της Edison Gaz, χωρίς ωστόσο αυτό να σχετίζεται με έλλειψη ενδιαφέροντος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση της ΔΕΠΑ σχετίζεται άμεσα με την τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, κάτι που το επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ισχυριζόμενος ότι: «Είναι ανάγκη να συνδεθούμε με άλλες νέες αγορές, όπως της Κασπίας και να εξασφαλίσουμε την τροφοδοσία της αγοράς της ΕΕ επιπρόσθετα και με το φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας».

Εκτενής παρουσίαση της ΔΕΠΑ στους υποψήφιους αγοραστές έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Αρ. Βακιρλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της ΔΕΠΑ, στις υπογραφές συμφωνιών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τη Δυτική Ευρώπη.

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ενός και μοναδικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και μετά την έλευση του ιδιώτη επενδυτή δε διασφαλίζεται ότι θα έρθει φυσικό αέριο στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ