ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
30χρονο το θέατρο Πέτρας

Ο Δήμος Πετρούπολης παρουσιάζει την έκθεση «30 Χρόνια Θέατρο Πέτρας: Από το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του 1983 στο Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας», στο ισόγειο του παλιού σπαστήρα του λατομείου (στην είσοδο του θεάτρου), που διαρκέσει μέχρι τις 20/7.

Η έκθεση περιλαμβάνει υλικά από το αρχείο του θεσμού, για να προβάλει την ιστορία του θεάτρου «Πέτρα» και το πολιτιστικό αποτύπωμα που έχει δημιουργήσει. Από το αρχείο επιλέχθηκαν: δημοσιεύματα εφημερίδων που καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο του Φεστιβάλ, παλιά έντυπα εκδηλώσεων, προγράμματα, αφίσες, καταγραφές, φωτογραφίες, αποτυπώσεις και σχέδια από τη σταδιακή διαμόρφωση του λατομείου. Ωρες λειτουργίες της έκθεσης: 7-10μμ, καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα των επόμενων εκδηλώσεων στην «Πέτρα» έχει ως εξής: 16/7, 21.30, «THE CAVE», από την ομάδα «ΗΧΟΔΡΑΜΑ». Δραματουργία: Σέβη Δημητριάδου, Φαίδρα Πισιμίση. Μουσική: ionnix (Γιάννης Πισιμίσης). Χορογραφίες: Δανιέλα Πισιμίση, Φαίδρα Πισιμίση, Alain Rivero Rodriguez και οι χορευτές της ομάδας. Η ψεύτικη πραγματικότητα των «σκιών», η αφύπνιση, η αναζήτηση, η ανακάλυψη, οι συνέπειες ...δραματοποιημένα με σύγχρονες χορογραφίες και παράλληλες παρεμβάσεις σύγχρονων εικόνων. Το έργο είναι δημιουργία της ομάδας, σε συνεργασία με γνωστούς χορογράφους και χορευτές με επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κούβα), απόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού του εξωτερικού, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αναγνωρισμένων ελληνικών σχολών χορού.

Ο θίασος «Βήματα» των Ελένης Γερασιμίδου - Αντώνη Ξένου, θα παρουσιάσει το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο Φώντας» (18/7 - 21.30). Με αφορμή τη σχέση ενός ζευγαριού, του Βούλη και της Αριστέας, ο Μήτσος Ευθυμιάδης, μαεστρικά ανέδειξε τη σχέση του εκμεταλλευτή - εκμεταλλευόμενου. Ο Βούλης παρασιτεί σε βάρος της Αριστέας, με τεχνάσματα και ψέματα. Ενα από αυτά είναι και ο ανύπαρκτος Φώντας, που συμβολίζει τις φρούδες ελπίδες, τις αυταπάτες, οτιδήποτε προβάλλει ως κοινωνικό εμπόδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνης Ξένος. Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Πρωτότυπη μουσική: «KollektivA».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οι υπουργοί αλλάζουν, τα προβλήματα μένουν

Ακόμη ένα υπόμνημα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι υποδομές στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατέθεσε την Τετάρτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (μέσω των σχεδίων νέου οργανισμού) καθώς και οι πρόσθετες δυσκολίες στο έργο της από το νομικό πλαίσιο που την απαξιώνει έναντι των «επενδυτών» και των εργολάβων είναι τα βασικά - και διαχρονικά - ζητήματα που θέτει το υπόμνημα.

Οι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 6 Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, 210 Μουσεία και Συλλογές, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, 19.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, ενώ γίνονται εκατοντάδες ανασκαφές. Για όλα αυτά εργάζονται μόλις 7.000 υπάλληλοι ως τακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων μόλις 900 αρχαιολόγοι και συναφείς ειδικότητες. «Η υποστελέχωση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα. Νησιά με έναν μόνο φύλακα, ολόκληροι νομοί με έναν ή δύο αρχαιολόγους, κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι (...)», σημειώνει ο ΣΕΑ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον οικονομικό τομέα, με τον ΣΕΑ να θυμίζει ότι ουδέποτε ο πολιτισμός έλαβε πάνω από 1% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρει το τρομακτικό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) σημειώνοντας ότι «επιτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της δουλειάς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρέπει να στηριχτεί. Οι απαλλοτριώσεις, οι επιστημονικές εκδόσεις, το Αρχαιολογικό Δελτίο, τα πωλητήρια, τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αποτελούν αναφαίρετο τμήμα της προστασίας και προβολής των μνημείων. Προκαλεί, λοιπόν, εύλογες ανησυχίες το γεγονός ότι το ΤΑΠ συμπεριλαμβάνεται στους φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να κλείσουν (...) Η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει άμεσα θέση, δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της η διάλυση ή ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠ».

Επίσης, «είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στα μνημεία, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Για τον οργανισμό σημειώνει ότι «η αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων δεν στοχεύει στην εξαγγελλόμενη "μεταρρύθμιση" του Δημοσίου, αλλά στην αύξηση της δεξαμενής των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων».

Για την «αναπτυξιακή» νομοθεσία ο ΣΕΑ σημειώνει ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως «εμπόδιο», ενώ καταθέτει και σειρά κλαδικών οικονομικών αιτημάτων.

Το χειμερινό ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ ανακοίνωσε το χειμερινό ρεπερτόριό του: Στο Βασιλικό Θέατρο: «Η άνοδος και η πτώση του Αρτούρο Ούι» του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους. «Γλυκό πουλί της νιότης» του Τ. Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη. «Η μικρή μας πόλη» του Ουάιλντερ.

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: «Γκόλφω» του Περεσιάδη, σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. «Το σωματίδιο του θεού» από τη χορευτική ομάδα «κι όμΩς κινείται». «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν, σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ, σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

«Υπερώο»: «Ντεμπραγιάζ» του Ρεμί Ντε Βος, σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου. «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» της Μάρως Μπουρδάκου, βασισμένο στο βιβλίο της Οριάννα Φαλάτσι, σκηνοθεσία Μάνου Πετούση. «Το τίμημα» του Μίλλερ, σκηνοθεσία Ασπας Καλλιάνη. «Η προδοσία» του Πίντερ, σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή.

Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: «Το ραφτάδικο» του Ζαν-Κλοντ Γκραμπέρ, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές!...». Μια μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης, σκηνοθεσία - χορογραφία Σοφίας Σπυράτου. «Λα μοσκέτα» του Ρουτζάντε, σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Μικρό θέατρο Μονής Λαζαριστών: «Ο Εβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Εναρξη: Νοέμβρης. «Τρελοβγένιω» της Ινές Κανιατί. Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη, Διασκευή: Μαρία Τσιμά - Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Εναρξη: Φεβρουάριος. «Μικρασία». Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Εναρξη: Μάρτης.

Παιδική Σκηνή: «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλεξάνδρου Δουμά, σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου. Εναρξη: Νεανική Σκηνή: «Το κύμα» του Ρον Τζόουνς, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.

Σε συνεργασία με τον ΟΛΘ, θα μετατραπεί σε θεατρική σκηνή η Αποθήκη 13 στο Λιμάνι, όπου θα παρουσιαστούν: «Η αρρώστια της νιότης» του Φερντινάν Μπρούκνερ και μια σύγχρονη εκδοχή του «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες.

Επίσης, προκηρύσσει δύο διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων: Διαγωνισμό για τη συγγραφή - θεατρική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη». Διαγωνισμός για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου, με θέμα την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Τα κείμενα που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν την επόμενη θεατρική περίοδο. Θα παρουσιάσει σε μορφή αναλογίου κείμενα που επιλεγούν από το σύνολο των έργων που υποβάλλονται στο Γραφείο Δραματολογίου. Μέσα από μια διαδραστική σχέση με το κοινό, θα επιλεγούν έργα, που θα ενταχθούν στο ρεπερτόριο της επόμενης περιόδου.

ΑΡΧΙΖΕΙ το 2ο Φεστιβάλ Κάστρου Χίου, με την έκθεση «CASTELO DE CHIOS, GRECIA: UM PARAISO PERDIDO» της Ροζαλί Αλβες. Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 12/7 στην αίθουσα του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, στο πρώην ξενοδοχείο «Απόλλων» (πλατεία Φρουρίου).

ΣΗΜΕΡΑ (9.15 μ.μ.) η ομάδα «Skull Of Yorick Productions», θα παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου (στο πλαίσιο των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης), τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οθέλλος». Συμμετέχουν: Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον John Apeitos και η Χορωδία του ΑΠΘ «Γιάννης Μάντακας», με διεύθυνση του Πέτρου Μπεκιαρίδη. Σκηνοθεσία Κασσάνδρας Δημοπούλου. Ενορχήστρωση Φίλιππου Μοδινού. Πρωταγωνιστούν οι: Φίλιππος Μοδινός, Φώτης Σπύρος, Κασσάνδρα Δημοπούλου, Ματθίλδη Μαγγίρα, Σταύρος Γιαννούλης.

ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο, διοργανώνει (12/7 - 14/10) την έκθεση «ΣΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου», που περιλαμβάνει έργα σημαντικών καλλιτεχνών. Στα έργα της έκθεσης πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο σώμα, όπως υποδηλώνει ο τίτλος της. Το σώμα απασχόλησε τους καλλιτέχνες όλων των λαών και όλων των εποχών. Εκτίθενται έργα των: Στέφανου Δασκαλάκη (1952), Μιχάλη Μανουσάκη (1953), Τάσου Μαντζαβίνου (1958), Χρήστου Μποκόρου (1956), Χρόνη Μπότσογλου (1941), Γιώργου Ρόρρη (1963), Εδουάρδου Σακαγιάν (1957). Ο Σωτήρης Φέλιος συλλέγει έργα όχι για να επενδύσει, αλλά γιατί αγαπά τα έργα και τους δημιουργούς τους.

ΤΟ «ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ» (3ης Σεπτεμβρίου 19α) παρουσιάζει αύριο (7.30 μ.μ.) τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες» με τους αλλοδαπούς που τελείωσαν το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών που το προσφέρει δωρεάν εδώ και επτά χρόνια. Παίζουν: Λάουρα Μιχαέλα Ντουμίτρου (Ρουμανία), Στηβ Ορέγκε (Ρουάντα), Ολγα Ανικέεβα (Ουκρανία), Γκαλίνα Σίλκινα (Ρωσία), Μπενσεργκέι Κελίφε (Αλγερία) και οι Ελληνες Γιάννης Κατσιμίχας, Ιωάννα Κουτσιαλή, Κατερίνα Μαργαρίτη. Σκηνοθεσία: Βάλια Μαστοροδήμου. Είσοδος ελεύθερη, με κράτηση θέσεων, στο τηλ. 210-5246.833, 210-5248.251.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη λύπη του για το ότι, «παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο», οι ταινίες που περιλαμβάνονται στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ, που πραγματοποιεί στο κτήριο της Πειραιώς 138, «είναι στην αγγλική γλώσσα, χωρίς ελληνικούς υπότιτλους». Γι' αυτό το μουσείο ενημερώνει όσους αγόρασαν εισιτήρια, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές χωρίς υπότιτλους, ότι θα τους επιστραφούν τα χρήματα από τα ταμεία του, έως τα τέλη Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ