Παρασκευή 12 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Οι υπουργοί αλλάζουν, τα προβλήματα μένουν

Ακόμη ένα υπόμνημα με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι υποδομές στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κατέθεσε την Τετάρτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στον υπουργό Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλο.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (μέσω των σχεδίων νέου οργανισμού) καθώς και οι πρόσθετες δυσκολίες στο έργο της από το νομικό πλαίσιο που την απαξιώνει έναντι των «επενδυτών» και των εργολάβων είναι τα βασικά - και διαχρονικά - ζητήματα που θέτει το υπόμνημα.

Οι αρχαιολόγοι θυμίζουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτει 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων και 6 Αρχαιολογικά Ινστιτούτα, 210 Μουσεία και Συλλογές, 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, 19.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, ενώ γίνονται εκατοντάδες ανασκαφές. Για όλα αυτά εργάζονται μόλις 7.000 υπάλληλοι ως τακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων μόλις 900 αρχαιολόγοι και συναφείς ειδικότητες. «Η υποστελέχωση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε όλη τη χώρα. Νησιά με έναν μόνο φύλακα, ολόκληροι νομοί με έναν ή δύο αρχαιολόγους, κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι (...)», σημειώνει ο ΣΕΑ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον οικονομικό τομέα, με τον ΣΕΑ να θυμίζει ότι ουδέποτε ο πολιτισμός έλαβε πάνω από 1% από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρει το τρομακτικό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) σημειώνοντας ότι «επιτελεί ένα νευραλγικό τμήμα της δουλειάς της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρέπει να στηριχτεί. Οι απαλλοτριώσεις, οι επιστημονικές εκδόσεις, το Αρχαιολογικό Δελτίο, τα πωλητήρια, τα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αποτελούν αναφαίρετο τμήμα της προστασίας και προβολής των μνημείων. Προκαλεί, λοιπόν, εύλογες ανησυχίες το γεγονός ότι το ΤΑΠ συμπεριλαμβάνεται στους φορείς του Δημοσίου που πρόκειται να κλείσουν (...) Η πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει άμεσα θέση, δηλώνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις της η διάλυση ή ιδιωτικοποίηση του ΤΑΠ».

Επίσης, «είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα κονδύλια που κατευθύνονται στα μνημεία, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Για τον οργανισμό σημειώνει ότι «η αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων δεν στοχεύει στην εξαγγελλόμενη "μεταρρύθμιση" του Δημοσίου, αλλά στην αύξηση της δεξαμενής των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων».

Για την «αναπτυξιακή» νομοθεσία ο ΣΕΑ σημειώνει ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως «εμπόδιο», ενώ καταθέτει και σειρά κλαδικών οικονομικών αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ