ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο όνομα της ... ευημερίας τα αντιλαϊκά μέτρα

Ακροβατισμοί Προβόπουλου για να δικαιολογήσει τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων

Το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα περνάει μέσα από το σκληρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με την προώθηση «διαρθρωτικών μέτρων» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα δεν αποτελούν μόνο επιλογή της ΕΕ, αλλά και στρατηγική διεξόδου από την κρίση της ελληνικής ολιγαρχίας και του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η προώθηση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση (σ.σ. των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων) και ο εμπλουτισμός του με διαρθρωτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να μεταλλάξουμε την παρούσα αρνητική συγκυρία σε ευεργετική. Αυτή η θετική δύναμη θα μας οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2%, καθώς, όπως τόνισε, τα μέτρα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» θα πλήξουν την ανάπτυξη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «όλα τα πακέτα ευρείας δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν αρχικά σε υφεσιακά αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% το τρέχον έτος». Στη συνέχεια βέβαια δικαιολόγησε τα μέτρα σκληρής λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι «το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα δημιουργήσει επίσης τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον, οι οποίες δε θα συνέτρεχαν εάν απουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής».

Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις που έκανε για την πορεία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, για τον οποίο προβλέπει συρρίκνωση μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα επόμενα χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες θα είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων 10-15 χρόνων». Επισήμανση, η οποία πρώτα και κύρια αφορά τους εργαζόμενους, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ απλώς τονίζει το μεγάλο βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, αλλά και τον παρατεταμένο χρονικό ορίζοντα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τροχιά ανόδου.

Τη βίαιη επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (αυξήσεις έμμεσων φόρων συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων), τη συνέδεσε με «την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας» μέσω της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ενώ συνέδεσε την απόδοση των μέτρων με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες.


ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Απέραντη λίμνη τα χωράφια!

Πλημμύρισαν πάνω από 50.000 στρέμματα, μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι πλημμυρόπληκτοι αγρότες

Πνίγηκαν τα χωράφια στην Φαρκαδόνα
Πνίγηκαν τα χωράφια στην Φαρκαδόνα
Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα, περίπου, μήνα, η αγροτική περιοχή της Φαρκαδώνας Τρικάλων πλημμύρισε από τα νερά της χιονόπτωσης και των μεγάλων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεχειλίσει ο Πηνειός ποταμός. Πάνω από 50.000 στρέμματα, σε 13 χωριά της επαρχίας, έχουν σκεπαστεί με νερά - πριν 20 μέρες, στην ίδια περιοχή, είχαν πλημμυρίσει 20.000 στρέμματα - και οι καταστροφές στις χειμερινές καλλιέργειες, ιδιαίτερα των σιτηρών και του τριφυλλιού, είναι τεράστιες. Ζημιές προκλήθηκαν και στα χωράφια που είχαν οργωθεί για τις εαρινές καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, τεύτλων κ.ά. Πλημμύρες είχαμε και σε άλλα χωριά στον κάμπο του νομού Τρικάλων, ιδιαίτερα σ' αυτά που βρίσκονται κοντά στον Πηνειό.

Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο Σπύρος Τσιοτινός, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, «Η Ανοιξη», «δεν είναι η πρώτη φορά και, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία που η περιοχή μας πλημμυρίζει και καταστρέφεται πολύ μεγάλο μέρος της αγροτικής παραγωγής. Επί πολλά χρόνια και σχεδόν κάθε χρόνο τα ίδια παθαίνουμε. Μάλιστα, το τραγικό για μας είναι ότι το χειμώνα πνιγόμαστε από τις πλημμύρες και το καλοκαίρι καιγόμαστε από την ξηρασία.

Δεν φταίει ο καιρός. Φταίνε οι κυβερνήσεις που δεν προχωρούν στα αναγκαία έργα υποδομής, αφήνοντας την περιοχή μας, που αποτελεί λεκάνη απορροής των νερών της Δυτικής Θεσσαλίας, αθωράκιστη και απροστάτευτη, στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Εχουμε πάμπολλες φορές διαμαρτυρηθεί - με αναφορές, υπομνήματα, διαβήματα, αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις - γι' αυτή την εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία, αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω". Οι τοπικοί αρμόδιοι αρκούνται σε "λόγια κατανόησης και παρηγοριάς" και οι κυβερνητικοί "αγρόν ηγόραζον".

Αυτή η πολιτική δεν θέλει να γίνονται έργα για την ανάπτυξη και την προστασία της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών - χαρακτηριστικό παράδειγμα η εκτροπή του Αχελώου - για να τους εξαναγκάσει να φύγουν, μια ώρα αρχύτερα, από την αγροτική απασχόληση, ώστε να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών».

Σύσκεψη φορέων στο Ζάρκο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στο Ζάρκο - συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, καθώς και των τοπικών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ, καθώς και ο νομάρχης Τρικάλων και ο δήμαρχος Φαρκαδόνας - εκφράστηκε, με έντονο τρόπο, η οργή και η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου και, γενικότερα, των κατοίκων της περιοχής για την πολιτική των κυβερνήσεων που αφήνει το βιός των φτωχών ανθρώπων του καθημερινού μόχθου, απροστάτευτο.

Με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη σύσκεψη ζητούν:

1. Να αναγνωριστεί η περιοχή Φαρκαδόνας ως πλημμυρόπληκτη και οι αποζημιώσεις να δίνονται μέχρι το 100% της ζημιάς.

2. Να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα, έτσι που να καλύπτει όλες τις ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

3. Να δοθούν δωρεάν σπόροι και λιπάσματα σε όλους τους αγρότες που έπαθαν ζημιές.

4. Να εφαρμοστεί το σύστημα των κατώτατων εγγυημένων τιμών σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

5. Να σταματήσουν άμεσα οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, (καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα, κρέας κλπ.).

6. Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχει υποστεί το αρδευτικό δίκτυο σε όλη την περιοχή Φαρκαδόνας.

7. Να δοθεί ενίσχυση σε όλους τους αγρότες για χαμένο εισόδημα λόγω των εξευτελιστικών τιμών σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

8. Ατοκη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στην ΑΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ