Σάββατο 13 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο όνομα της ... ευημερίας τα αντιλαϊκά μέτρα

Ακροβατισμοί Προβόπουλου για να δικαιολογήσει τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων

Το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα περνάει μέσα από το σκληρό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με την προώθηση «διαρθρωτικών μέτρων» υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές σε όλα τα επίπεδα δεν αποτελούν μόνο επιλογή της ΕΕ, αλλά και στρατηγική διεξόδου από την κρίση της ελληνικής ολιγαρχίας και του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι η προώθηση του προγράμματος αυτού από την κυβέρνηση (σ.σ. των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων) και ο εμπλουτισμός του με διαρθρωτικά μέτρα θα μας επιτρέψουν να μεταλλάξουμε την παρούσα αρνητική συγκυρία σε ευεργετική. Αυτή η θετική δύναμη θα μας οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη», ανέφερε ο Γ. Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2%, καθώς, όπως τόνισε, τα μέτρα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» θα πλήξουν την ανάπτυξη. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «όλα τα πακέτα ευρείας δημοσιονομικής προσαρμογής οδηγούν αρχικά σε υφεσιακά αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αναμένουμε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 2% το τρέχον έτος». Στη συνέχεια βέβαια δικαιολόγησε τα μέτρα σκληρής λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι «το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων θα δημιουργήσει επίσης τις συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης στο μέλλον, οι οποίες δε θα συνέτρεχαν εάν απουσίαζε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογής».

Δυσοίωνες ήταν οι εκτιμήσεις που έκανε για την πορεία του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα, για τον οποίο προβλέπει συρρίκνωση μεσοπρόθεσμα έως και μακροπρόθεσμα. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «τα επόμενα χρόνια το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες θα είναι διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων 10-15 χρόνων». Επισήμανση, η οποία πρώτα και κύρια αφορά τους εργαζόμενους, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ απλώς τονίζει το μεγάλο βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, αλλά και τον παρατεταμένο χρονικό ορίζοντα επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας σε τροχιά ανόδου.

Τη βίαιη επίθεση σε βάρος των λαϊκών κατακτήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (αυξήσεις έμμεσων φόρων συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ, δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων), τη συνέδεσε με «την προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας» μέσω της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ενώ συνέδεσε την απόδοση των μέτρων με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ