ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Να δοθεί ταξική απάντηση στη διάλυση του Πολιτισμού

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, αφού, ο επικείμενος, νέος «σφαγιασμός» δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας στο Δημόσιο θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά πληγωμένη από τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από τον περασμένο Απρίλη το ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί τους εργαζόμενους να «οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, σε συντονισμό και συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις» και «να δώσουν μια απάντηση στον εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ έκανε καθαρό στους εργαζόμενους στον πολιτισμό ότι «οι απολύσεις στο Δημόσιο στοχεύουν στο χτύπημα της σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη συγχώνευση φορέων σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ά. Υποβαθμίζει τις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τις λαϊκές οικογένειες και ενισχύει τους επιχειρηματίες στους βασικούς τομείς. Η σύσταση ενός «μικρού» και «ευέλικτου» κρατικού μηχανισμού οπωσδήποτε διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ, που «υποβαθμίζει, συρρικνώνει και διαλύει υπηρεσίες απαραίτητες για τη συνέχεια και ανάπτυξη του πολιτισμού και του λαϊκού πολιτιστικού επιπέδου και μειώνει το ήδη ανεπαρκές προσωπικό», με στόχο «να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και μέσω της κατάργησης της δημόσιας διαχείρισης του πολιτισμού, να χειραγωγήσουν συνειδήσεις και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση τριμελούς «Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου» για τη «μοριοδότηση» προς «διαθεσιμότητα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ υπέγραψε ο υπουργός, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι θα «παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με όλα τα σωματεία, για να μη γίνει ούτε μία απόλυση εργαζομένου, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας. Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση της μονιμότητας και τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τη συγκρότηση της επιτροπής μοριοδότησης «και την προσπάθεια να εμφανιστεί ως «αξιολόγηση» η απαράδεκτη μοριοδότηση» της κυβέρνησης, και καλούν τους συναδέλφους τους «να μη συμμετάσχουν στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κάνοντας πράξη την αντίσταση στις απολύσεις. «Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε, μαζί με τα άλλα σωματεία, ώστε να μη γίνει πράξη η περίφημη "μοριοδότηση"» τονίζουν.

«Συστρατευόμαστε με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στον απεργιακό αγώνα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών. Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, Πολιτισμός βρίσκονται στο στόχαστρο μίας ανάλγητης πολιτικής, ο αγώνας για την ανατροπή της οποίας πρέπει να είναι κοινός», λέει ο ΣΕΑ και ζητά «να δοθεί άμεσα στους εργαζόμενους το σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ, ενώ δηλώνει τη συμπαράστασή του «στους συμβασιούχους συναδέλφους που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, στους συμβασιούχους με ασφαλιστικά μέτρα που απειλούνται άμεσα με απόλυση, ενώ καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ
Ζωή δεμένη με το λαϊκό κίνημα

Οι φορείς ιστορικής μνήμης Μακρονήσου, Αϊ - Στράτη, Γυάρου παρουσιάζουν στις 16/9 (7.30 μ.μ.) το τελευταίο λεύκωμα του Γιώργου Φαρσακίδη «Αναζητώντας την Ιθάκη... πορεία ζωής...», στον κήπο των Μουσείων Μακρονήσου και Αϊ-Στράτη (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο). Για τον κομμουνιστή καλιτέχνη και αγωνιστή Γιώργο Φαρσακίδη θα μιλήσουν: Η δημοσιογράφος Αριστούλα Ελληνούδη, η πρόεδρος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Εύα Μελά. Κείμενα του Γ. Φαρσακίδη θα διαβάσει ο ηθοποιός - συγγραφέας Βασίλης Κολοβός. Θα προβληθεί video (10') με φωτογραφικό και εικαστικό υλικό. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Γρ. Ριζόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου. Χαρ. Σισμάνης, αντιπρόεδρος του Μουσείου Αϊ-Στράτη. Κ. Κατσιμπίνης, πρόεδρος του Συλλόγου «Γυάρος Ιστορική Μνήμη».

Αρχαίο δράμα στο Κηποθέατρο

«Πλούτος»
«Πλούτος»
Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Παπάγου - Χολαργού, στο Δημοτικό Κηποθέατρό του (Κορυτσάς, 6η στάση).

Σήμερα (9μμ) το θέατρο «Ακροπόλ» θα παρουσιάσει τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Διασκευή - σκηνοθεσία - μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος, Σκηνικά - κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφία: Ερμής Μαλκότσης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλος. Πρωταγωνιστούν: Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου, Διονύσης Σαββόπουλος.

Στις 16 και 17/9 το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάσει τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοεδώρα Τζήμου, Βασίλης Μπισμπίκης, Θέμις Πάνου, Βασίλης Χαλακατεβάκης. Μετάφραση Νικολέτας Φριτζήλα, σκηνοθεσία Νικαίτης Κουντούρη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική σύνθεση - διδασκαλία Σοφίας Καμαγιάννη, χορογραφία Ερμή Μαλκότση, φωτισμοί Ελευθερίας Ντεκώ.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι.Β. Στάλιν «Απαντα (τόμος 10)» (Κατά φθίνουσα σειρά κυκλοφόρησε ο 10ος τόμος των Απάντων του Ι.Β. Στάλιν, Τα έργα του τόμου γράφτηκαν από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβρη του 1927 και αφορούν στις εξελίξεις του Κόμματος των Μπολσεβίκων και της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μετά από γεγονότα που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Κίνα, Αγγλία, Γερμανία και τα οποία είχαν απασχολήσει την ΚΔ και το ΚΚ(Μπ), με επίκεντρο τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αλλα κείμενα του τόμου ασχολούνται με την κολεκτιβοποίηση της αγροτικής οικονομίας στην ΕΣΣΔ, τη διεθνή θέση και τις επιτυχίες της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας, την πολιτική αντιμετώπιση της ενωμένης αντιπολίτευσης των Τρότσκι, Κάμενεφ, Ζινόβιεφ κ.ά., τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την τότε κατάσταση του καπιταλιστικού κόσμου και συζητήσεις με ξένες εργατικές αντιπροσωπείες).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Σοφοκλής «Αίας» (Μετάφραση - επιλεγόμενα Δ.Ν. Μαρωνίτης. Μετά τη μετάφραση των δύο ομηρικών επών - της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» ο μεταφραστής «εισέρχεται» στο τροφοδοτημένο από τα ομηρικά έπη αρχαίο δράμα. Η μετάφραση του «Αίαντα» συνοδεύεται με επιλεγόμενα για τη «σχέση» της σοφόκλειας τραγωδίας με την «Ιλιάδα» και με βιβλιογραφικές σημειώσεις). Φρανκ Κέρμοντ «Ολος ο κόσμος μια σκηνή (Η εποχή του Σαίξπηρ)» (Μετάφραση Λήδα Φιλιπποπούλου. Φημισμένος και τιμημένος με τον τίτλο του «ιππότη», θεωρητικός και κριτικός της λογοτεχνίας, καθηγητής της Λογοτεχνίας σε αγγλικά πανεπιστήμια, πολυγραφότατος μελετητής του Σαίξπηρ και άλλων αγγλόφωνων δραματουργών και ποιητών του παρελθόντος, στο βιβλίο αυτό παρουσιάζει την ελισαβετιανή αγγλική κοινωνία, το θέατρο πριν και μετά την εμφάνιση του Σαίξπηρ, τις παραστάσεις του θεάτρου «Σφαίρα» και την καταστροφή του από πυρκαγιά, τη λειτουργία άλλων θεατρικών χώρων και το κλείσιμό τους, καθώς και άλλους θιασάρχες, συγγραφείς και ηθοποιούς).

- Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη - Ακαδημία Αθηνών: Γιώργος Ανδρειωμένος «Αναζητώντας τον "άλλο" Κάλβο: Επιστημονικές ενασχολήσεις του στην Κέρκυρα (1825-1852)» (έρευνα του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου με τη συμβολή άλλων καθηγητών και ειδικών επιστημόνων σε δυσπρόσιτα τεκμήρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κέρκυρας και της Βιβλιοθήκης της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, που αφορούν στην κερκυραϊκή περίοδο ζωής, πνευματικής δημιουργίας και επιστημονικής δράσης του επαναστάτη ποιητή Ανδρέα Κάλβου, από το 1826 έως το 1852. Μια περίοδος δημιουργίας και δράσης που «πολλοί καλβιστές την έχουν υποτιμήσει». Η έρευνα πλαισιώνεται με επίμετρο και ευρετήριο).

- «Αλεξάνδρεια»: Γιάννης Βαρβέρης «Η κρίση του θεάτρου, ΣΤ' (κείμενα θεατρικής κριτικής 2010-2011)» (Ο 6ος τόμος με κριτικές θεάτρου που δημοσίευσε στην «Καθημερινή» ο αλησμόνητος δοκιμιογράφος, σημαντικότατος ποιητής, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου. Περιλαμβάνονται και οι τρεις τελευταίες, δημοσιευμένες μετά το θάνατό του, κριτικές του).

- Εκδόσεις Μ. Σιδέρη: Ουρανία Κονιδάρη «Τραγουδώντας την αγάπη και τον πόνο» (ποιήματα). Ελένη Παππά «Αφηγητής» (ποιήματα). Γιάννης Δέδης «Το μοναχοπαίδι» (μυθιστόρημα). Μαρία Τουλ «Κρυφός δεσμός» (μυθιστόρημα). Κωνσταντίνος Βαλασιάδης - Φραντζέσκα Κεραμά «Μαντώ» (μυθιστόρημα). Λένα Λιβανός «ΚΒ» (αστυνομικό μυθιστόρημα). Κωνσταντίνα Μόσχου «Η πόλη της Υδράπρας» (μυθιστόρημα). Σίσσυ Θεοφανοπούλου «Ιιίου και Κρόκο» (παραμύθι, εικονογράφηση Γιώργος Πετρίδης). Ελισάβετ Ζητουνιάτη «Ο μικρός Μυλού και η κούκλα των ευχών» (για νήπια). Ρέα Γιαννοπούλου «Ο καμινατζής και ο Ζούε» (παιδικό). Γιώργος Παπασταματίου «Ο Ρωμανός ο φαροφύλακας» (παιδικό, εικονογράφηση Μαρίας Σινάνογλου).

Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) υπέβαλε χτες στον υπουργό Πολιτισμού ο Γιώργος Παπαλιός. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΚΚ, «οι λόγοι της παραίτησης είναι προσωπικοί». Ο Γ. Παπαλιός ήταν μέλος του ΔΣ του ΕΚΚ την περίοδο 1981 - 1984. Από το 2006 έως το 2011 διατέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚ, ενώ από τον Ιούλη του 2011 μέχρι σήμερα, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ