Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Να δοθεί ταξική απάντηση στη διάλυση του Πολιτισμού

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ, αφού, ο επικείμενος, νέος «σφαγιασμός» δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας στο Δημόσιο θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ήδη βαριά πληγωμένη από τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Από τον περασμένο Απρίλη το ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ καλεί τους εργαζόμενους να «οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου, σε συντονισμό και συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις» και «να δώσουν μια απάντηση στον εργοδοτικό συνδικαλισμό».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ έκανε καθαρό στους εργαζόμενους στον πολιτισμό ότι «οι απολύσεις στο Δημόσιο στοχεύουν στο χτύπημα της σταθερής εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη συγχώνευση φορέων σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια κ.ά. Υποβαθμίζει τις αντίστοιχες υπηρεσίες προς τις λαϊκές οικογένειες και ενισχύει τους επιχειρηματίες στους βασικούς τομείς. Η σύσταση ενός «μικρού» και «ευέλικτου» κρατικού μηχανισμού οπωσδήποτε διευκολύνει αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ, που «υποβαθμίζει, συρρικνώνει και διαλύει υπηρεσίες απαραίτητες για τη συνέχεια και ανάπτυξη του πολιτισμού και του λαϊκού πολιτιστικού επιπέδου και μειώνει το ήδη ανεπαρκές προσωπικό», με στόχο «να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και μέσω της κατάργησης της δημόσιας διαχείρισης του πολιτισμού, να χειραγωγήσουν συνειδήσεις και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, τη συγκρότηση τριμελούς «Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου» για τη «μοριοδότηση» προς «διαθεσιμότητα» των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ υπέγραψε ο υπουργός, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι θα «παλέψει με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με όλα τα σωματεία, για να μη γίνει ούτε μία απόλυση εργαζομένου, ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας. Λέμε ΟΧΙ στην κατάργηση της μονιμότητας και τη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Οι αρχαιολόγοι καταγγέλλουν τη συγκρότηση της επιτροπής μοριοδότησης «και την προσπάθεια να εμφανιστεί ως «αξιολόγηση» η απαράδεκτη μοριοδότηση» της κυβέρνησης, και καλούν τους συναδέλφους τους «να μη συμμετάσχουν στο Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, κάνοντας πράξη την αντίσταση στις απολύσεις. «Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε, μαζί με τα άλλα σωματεία, ώστε να μη γίνει πράξη η περίφημη "μοριοδότηση"» τονίζουν.

«Συστρατευόμαστε με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα στον απεργιακό αγώνα για την προστασία των κοινωνικών αγαθών. Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, Πολιτισμός βρίσκονται στο στόχαστρο μίας ανάλγητης πολιτικής, ο αγώνας για την ανατροπή της οποίας πρέπει να είναι κοινός», λέει ο ΣΕΑ και ζητά «να δοθεί άμεσα στους εργαζόμενους το σχεδιαζόμενο νέο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟ, ενώ δηλώνει τη συμπαράστασή του «στους συμβασιούχους συναδέλφους που παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, στους συμβασιούχους με ασφαλιστικά μέτρα που απειλούνται άμεσα με απόλυση, ενώ καλύπτουν πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ