ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΜΙΑ
Μέχρι την Κυριακή η έκθεση «Farindola: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τ. Βαρελά

Σε όλους τους νεκρούς μεταλλωρύχους και στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ αφιέρωσε ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς το έργο του «Farindola: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του δήμου Λαμίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Λαμίας μέχρι και την Κυριακή 17 Απρίλη, παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του ζωγράφου στη Farindola της Ιταλίας, καθώς και το αντίστοιχο βιβλίο με τα έργα ζωγραφικής και τις εικαστικές σημειώσεις του από τα καντούνια της πόλης.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του ανθρακωρυχείου Vois de Cazier του Βελγίου στις 9/8/1956, όπου βρήκαν τον θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες, εκ των οποίων 60 ήταν από τη Farindola και άλλοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία. Στα έργα αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων. Σε άλλο τμήμα της έκθεσης γίνεται αναφορά στα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και στη μεταλλουργία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ζωγράφος επέλεξε τη Λαμία για να παρουσιάσει σε πρώτη προβολή το video art «Vois de Cazier». Ενα οπτικοακουστικό εικαστικό έργο το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων, με πραγματικό ήχο από αυτά, σε συνδυασμό με τα εικαστικά έργα για τους ανθρακωρύχους και την έκρηξη στο ορυχείο. Το οπτικοακουστικό εικαστικό έργο πλαισιώνεται από το εμβληματικό τραγούδι της μετανάστευσης «Ξεχωρίσματα», σε ερμηνεία του Γιώργου Μεράντζα, το οποίο αποτυπώνει τα αισθήματα των εκατομμυρίων μεταναστών της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης και της παρουσίασης του βιβλίου, για τη ζωή και το έργο του Τάκη Βαρελά μίλησε η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας. Μίλησε επίσης ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα έργο που μιλάει «για όλα τα γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ, για όλους όσοι πήγαν για δουλειά και δεν γύρισαν ποτέ, για όσους δεν γύρισαν από την εξορία, από μια πορεία, για όλους όσους αξίζει να μιλήσει και να απευθυνθεί κάποιος».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 17 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Η πολιτιστική βιομηχανία της ΕΕ, στρατηγικό εργαλείο αλλαγής της Ιστορίας». Θα μιλήσουν οι Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ, Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του ΟΣΔΕΕΤΕ και του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ (εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ), και Ανδριάννα Μπαφούτσου, φιλόλογος και Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 20.00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να διασωθεί και να διαφυλαχθεί το έργο του Δ. Κατσικογιάννη

Την ανάγκη διάσωσης και διαφύλαξης του έργου του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκεται στο «Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη» στα Τρίκαλα, φέρνει με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης, Γιάννης Δελής και Γιώργος Μαρίνος με Ερώτηση που απευθύνουν στους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών σημειώνουν αναλυτικά τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι στο "Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη" στα Τρίκαλα βρίσκονται πάνω από 1.200 πίνακες και 114 γλυπτά του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Δ. Κατσικογιάννη, ο οποίος με την τέχνη του αποτύπωσε την σύγχρονη Ιστορία του λαού μας. Χαρακτηριστικά είναι έργα σχετικά με την Κατοχή, την Αντίσταση, τις φυλακές και τις εξορίες, τους αγώνες του αγροτικού και λαϊκού κινήματος. Το περιεχόμενο της Τέχνης του στάθηκε πάντα στο πλευρό των καταπιεσμένων. Τα έργα του συγκινούν, διαπαιδαγωγούν και εξυψώνουν τον Ανθρωπο στον αγώνα του για μια καλύτερη ζωή χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και πολέμους.

Το έργο του το κληροδότησε στον δήμο Τρικκαίων ως "...μαρτυρίες της βασανισμένης και αγωνιστικής ζωής το λαού μας", όπως έλεγε ο ίδιος.

Στεγάστηκε προσωρινά στα πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ που πέρασαν στην ιδιοκτησία του δήμου Τρικκαίων, σε ένα κτίριο που συστεγάζει επί της ουσίας το μηχανουργείο της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ). Συνεπώς, το σπουδαίο αυτό έργο, που αποτυπώνει το μεγαλείο του λαού μας, βρίσκεται σε έναν χώρο εντελώς ακατάλληλο που συνυπάρχει με το αμαξοστάσιο της ΔΕΥΑΤ και τον μηχανολογικό εξοπλισμό του (σωλήνες κ.λπ.), μέσα σε μουχλιασμένους τοίχους και σαπισμένες από την σκουριά πόρτες. Μάλιστα, ένα μεγάλο κομμάτι του έργου δεν εκτίθεται και παραμένει στα συρτάρια λόγω του ότι δεν χωράει στις αίθουσες.

Εκτοτε, από το 1998, παραμένει εκεί παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις όλων των εκάστοτε δημοτικών αρχών τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη διάσωση και διαφύλαξη του έργου του Δημήτρη Κατσικογιάννη που βρίσκεται στο "Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη" και την αξιοποίησή του, ώστε να γίνει κτήμα του λαού μας».

«Εφυγε» από τη ζωή ο Σταύρος Λογαρίδης

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών ο συνθέτης και τραγουδιστής Σταύρος Λογαρίδης, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Ο Σταύρος Λογαρίδης είχε διατελέσει μέλος του συγκροτήματος «Poll», μαζί με τον Κώστα Τουρνά και τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1953 και στα 15 του χρόνια ήρθε στην Αθήνα, όπου κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο.

Με τους «Poll» έβγαλε δύο δίσκους ορόσημο στην ελληνική σκηνή, το «Ανθρωπε» και το «Λευκό Album». Αποχώρησε από το συγκρότημα, όταν οι υπόλοιποι αποφάσισαν να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972.

Στη συνέχεια έφτιαξε το συγκρότημα «Ακρίτας», ενώ από το 1976 και μετά κυκλοφόρησε προσωπικούς δίσκους και συνεργάστηκε με αρκετούς σημαντικούς τραγουδιστές.

Επίσης, έγραψε τη μουσική για τηλεοπτικές σειρές και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Συγχαρητήρια στον κιθαρίστα Δημήτρη Βαλαβάνη

Τα συγχαρητήριά του στον Δημήτρη Βαλαβάνη, τεταρτοετή φοιτητή του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) για το 3ο βραβείο που κατέκτησε στον 3ο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας», εκφράζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, του οποίου είναι μέλος.

Επίσης, εκφράζει τα συγχαρητήριά του στην υπεύθυνη καθηγήτριά του στο Τμήμα, Ελενα Παπανδρέου, καθώς και στον πατέρα του για την υποστήριξη, και επίσης κιθαρίστα, Βασίλη Βαλαβάνη.

«Ευχόμαστε στον σύντροφό μας Δημήτρη κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο του ως μουσικός και κιθαρίστας», αναφέρει.

«Πάρτυ γενεθλίων» της Σαλίνας Γαβαλά

Για δυο ακόμα εμφανίσεις, στις 16 και 17 Απρίλη στις 20.30, στο χειμερινό «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Αθήνα), η Σαλίνα Γαβαλά παρουσιάζει το «Πάρτυ γενεθλίων» σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού.

Πρόκειται για ένα «μιούζικαλ δωματίου», ένα σύνθετο θέαμα - ακρόαμα, για φωνή, πιάνο, κοντραμπάσο, video art και ολογράμματα... Ενα πάρτι όπου ο θεατρικός λόγος της εορτάζουσας ενώνεται με γνωστά τραγούδια, ειδικά διασκευασμένα για πιάνο και κοντραμπάσο.

Η ηρωίδα περνά τη μέρα των γενεθλίων της απομονωμένη στο σπίτι. Διαβάζει, γράφει, τραγουδάει και «συνομιλεί» με γνωστά βιβλία και συγγραφείς, όταν εντελώς ξαφνικά αρχίζουν οι επισκέψεις... Πρόσωπα της ζωής της, αγαπημένα και μη, με τα οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς, καθώς και ρόλοι από θεατρικά έργα. Η πιο απροσδόκητη «επίσκεψη» είναι εκείνη του παιδικού της εαυτού...

Ετσι, με την τεχνολογία των ολογραμμάτων, εμφανίζονται επί σκηνής ο Φίλιππος Σοφιανός στον ρόλο του πατέρα, ο τραγουδιστής Γιώργος Καραδήμος στον ρόλο του «πρώην», ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς στον ρόλο του Αμλετ και η μικρή Ειρήνη στον ρόλο του παιδικού εαυτού... και... λοιποί συγγενείς και φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ