Παρασκευή 15 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΛΑΜΙΑ
Μέχρι την Κυριακή η έκθεση «Farindola: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τ. Βαρελά

Σε όλους τους νεκρούς μεταλλωρύχους και στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ αφιέρωσε ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς το έργο του «Farindola: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», το οποίο παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του δήμου Λαμίας, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Λαμίας μέχρι και την Κυριακή 17 Απρίλη, παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του ζωγράφου στη Farindola της Ιταλίας, καθώς και το αντίστοιχο βιβλίο με τα έργα ζωγραφικής και τις εικαστικές σημειώσεις του από τα καντούνια της πόλης.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του ανθρακωρυχείου Vois de Cazier του Βελγίου στις 9/8/1956, όπου βρήκαν τον θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες, εκ των οποίων 60 ήταν από τη Farindola και άλλοι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία. Στα έργα αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων. Σε άλλο τμήμα της έκθεσης γίνεται αναφορά στα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και στη μεταλλουργία.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ζωγράφος επέλεξε τη Λαμία για να παρουσιάσει σε πρώτη προβολή το video art «Vois de Cazier». Ενα οπτικοακουστικό εικαστικό έργο το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων, με πραγματικό ήχο από αυτά, σε συνδυασμό με τα εικαστικά έργα για τους ανθρακωρύχους και την έκρηξη στο ορυχείο. Το οπτικοακουστικό εικαστικό έργο πλαισιώνεται από το εμβληματικό τραγούδι της μετανάστευσης «Ξεχωρίσματα», σε ερμηνεία του Γιώργου Μεράντζα, το οποίο αποτυπώνει τα αισθήματα των εκατομμυρίων μεταναστών της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης και της παρουσίασης του βιβλίου, για τη ζωή και το έργο του Τάκη Βαρελά μίλησε η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας. Μίλησε επίσης ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα έργο που μιλάει «για όλα τα γράμματα που δεν έφτασαν ποτέ, για όλους όσοι πήγαν για δουλειά και δεν γύρισαν ποτέ, για όσους δεν γύρισαν από την εξορία, από μια πορεία, για όλους όσους αξίζει να μιλήσει και να απευθυνθεί κάποιος».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 17 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μία ακόμα ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Η πολιτιστική βιομηχανία της ΕΕ, στρατηγικό εργαλείο αλλαγής της Ιστορίας». Θα μιλήσουν οι Αντώνης Μυρωδιάς, γλύπτης, μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ, Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του ΟΣΔΕΕΤΕ και του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης - ΕΜΣΤ (εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ), και Ανδριάννα Μπαφούτσου, φιλόλογος και Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10.00 - 14.00 και 18.00 - 20.00, Σάββατο και Κυριακή 11.00 - 20.00.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ