ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σχέδια δολοφονίας του Τσάβες

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Καράκας

Associated Press

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Επιβεβαιώθηκαν τα σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, σύμφωνα με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αντρές Ισάρα, υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Βενεζουέλας, όπως ανέφεραν χθες η Prensa Latina και το Vheadline.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Ισάρα, πληθώρα πληροφοριών και αναφορών των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στα χέρια των αρχών της Βενεζουέλας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα σχέδια δολοφονίας. Ως εκ τούτου τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πρόεδρο, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης έχουν αυξηθεί και πρόσθεσε ότι, παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος θα εξακολουθήσει το πρόγραμμά του χωρίς σημαντικές αλλαγές. Οπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Πληροφοριών δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αν και τόνισε ότι έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, όπως από τον πρώην πράκτορα της CIA, Φίλιπ Εϊτζι, που, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν αποσταθεροποιητική στρατηγική, ονόματι «στρατηγική προώθησης της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα, ανάλογη με αυτήν που εφάρμοσαν και στη Νικαράγουα και τη Χιλή, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα ADITAL. «Η χορήγηση βοήθειας συνιστάται από την εισχώρηση και τη χειραγώγηση κομμάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων, κινημάτων νεολαίας και φοιτητών, κύκλων διανοουμένων, επαγγελματιών και πολιτιστικών, θρησκευτικών και γυναικείων οργανώσεων και φυσικά τα ΜΜΕ», ανέφερε, σύμφωνα με την ADITAL, ο Εϊτζι που πρόσθεσε ότι με τον πακτωλό δολαρίων, που προσφέρει αφειδώς η USAID, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία μέσω εταιριών - βιτρινών και οργανώσεων, όπως το Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (NED), προσπαθεί να επηρεάσει την κοινωνία, αλλά και την πολιτική διαδικασία. Ακριβώς όπως το Εθνικό Κουβανοαμερικανικό Ιδρυμα (CANF), που ήδη είναι γνωστό ότι πρόκειται για μία «αντικουβανική τρομοκρατική οργάνωση» στη μετενσάρκωσή του στη Βενεζουέλα, η φερόμενη ως αντιπολίτευση - Coordinadora Democratica - έδωσε ζωή στο Sumate. Την οργάνωση, η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου Τσάβες, που παρά την αποτυχία του συνεχίζει. Η ιδρύτριά του, δε, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που μόλις την προηγούμενη βδομάδα έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο(!) δηλώνει «εξόριστη», ενώ η υπογραφή της ήταν από τις πρώτες που στήριξαν το μερικών ωρών πραξικόπημα του Απρίλη του 2002.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Τζον Κράντοκ, επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με έδρα τη Φλόριντα, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα του Μαϊάμι El Nuevo Herald, προειδοποίησε για τα δεινά που εγκυμονεί ο «ριζοσπαστικός λαϊκισμός» και οι «διεθνικές απειλές» στη Λατινική Αμερική και αποσαφηνίζοντάς το τόνισε ότι η Βενεζουέλα «δημιουργεί καταστάσεις αποσταθεροποίησης που συνιστούν κίνδυνο ασφαλείας για όλο το αμερικανικό ημισφαίριο»!

Οι δηλώσεις του Κράντοκ, εν ολίγοις, αποτελούν ηχώ των πρόσφατων δηλώσεων της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, αλλά και του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που έκαναν λόγο για «απειλή της δημοκρατίας». Εντούτοις, ο στρατηγός προχώρησε λίγο περισσότερο: «Αυτή η απειλή είναι πολύ πραγματική»... «Θεωρώ ότι υφίσταται κίνδυνος τόσο στην ίδια τη Βενεζουέλα, όσο και στις γειτονικές της χώρες, αλλά και σε όλη την περιοχή». Ως επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου, ο Κράντοκ είναι υπεύθυνος, τόσο για τις στρατιωτικές, όσο και για τις μυστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Με «μοναδικές εξαιρέσεις τη Βενεζουέλα και την Κούβα», τόνισε ο Κράντοκ, το Νότιο Στρατηγείο έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, χαρακτήρισε «θαυμάσιες» και «άριστες» τις σχέσεις αυτές, με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Βραζιλίας.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Δικαίωση για τους συγγενείς των χιλιάδων «εξαφανισμένων»

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Χαρά και ικανοποίηση έδωσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής αφού ήρθε η δικαίωση για τους συγγενείς των χιλιάδων «εξαφανισμένων» στη διάρκεια της δικτατορίας του 1976-1983. Το Σώμα έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που ουσιαστικά χορηγούσαν αμνηστία στους στρατιωτικούς.

Ενδεικτικό του κλίματος οι αναφορές των αργεντίνικων ΜΜΕ, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν σχεδόν ομόφωνη: επτά δικαστές ψήφισαν υπέρ, ένας κατά και ένας απείχε. Πρόκειται για τους νόμους που ψηφίστηκαν, από την κυβέρνηση του τότε προέδρου της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν - ο οποίος δεχόταν πιέσεις από στρατιωτικούς να σταματήσει τις ποινικές διώξεις - ο πρώτος το 1986 - γνωστός ως Punto Final - και ο δεύτερος το 1987 - γνωστός ως Obediencia Debida.

Ο πρώτος νόμος όριζε «τελικό σημείο» στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά των στρατιωτικών της περιόδου 1976-1983. Ουσιαστικά οδήγησε στην παραγραφή των εγκλημάτων. Ο δεύτερος μιλούσε για την «οφειλόμενη υπακοή», των κατώτερων αξιωματικών στους ανώτερους. Με άλλα λόγια, πολλοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε βασανιστήρια δε διώχτηκαν δεδομένου ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων. Ωστόσο, με την απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος στρατιωτικών κάθε βαθμού.

Η εξέλιξη έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες συγγενείς «εξαφανισμένων», ιδιαίτερα από τις «Μητέρες της πλατείας του Μαΐου». Πρόκειται για τις μητέρες των ανθρώπων που «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας, οι οποίες συγκεντρώνονται στη συγκεκριμένη πλατεία όπου βρίσκεται και το προεδρικό μέγαρο κάθε εβδομάδα ζητώντας δικαιοσύνη. Επίσης, ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30 χιλιάδες άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» στη διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εμπόλεμη ζώνη (ξανά) η Ανατολία

ΑΓΚΥΡΑ.- Δύο Τούρκοι δημόσιοι λειτουργοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη νάρκης, που φέρονται να είχαν τοποθετήσει αντάρτες στην επαρχία Σιρνάκ την Τρίτη, μετέδωσε χθες το πρακτορείο Ανατολή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δυνάμεις του στρατού πραγματοποίησαν έρευνα στην περιοχή - χωρίς αποτέλεσμα. Κατά τα ειωθότα, το αιματηρό συμβάν αποδόθηκε σε ενέργεια των ανταρτών του πρώην Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Την Τρίτη, μεταδόθηκε από το κουρδικό πρακτορείο DozaMe.org η πληροφορία ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε με βαρύ πυροβολικό το χωριό Χάλιαν της περιοχής Χουκουρτσά της επαρχίας Χάκαρι την 7η Ιούνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στρατιώτες από δύο ταξιαρχίες των ειδικών δυνάμεων περικύκλωσαν το χωριό, καθώς διέθεταν πληροφορίες ότι στην περιοχή βρίσκονταν αντάρτες και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως με πυροβόλα των 155 χιλιοστών τύπου Χόβιτζερ (!). Οι χωρικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε κοντινές σπηλιές. Μετά το βομβαρδισμό, οι κομάντος έκαναν έφοδο στο χωριό και έψαξαν τα σπίτια, ενώ έβγαλαν τους άνδρες από τις σπηλιές για «αναγνώριση». Οταν διαπίστωσαν ότι στο χωριό δεν υπήρχε κανένας ύποπτος, απλώς έφυγαν...

ΡΩΣΙΑ
«Περίεργες» εκρήξεις

ΜΟΣΧΑ.- Ενας φρουρός σκοτώθηκε και 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες από την έκρηξη σε δικαστήριο στη συνοικία Πριμόρσκι της Αγίας Πετρούπολης, από χειροβομβίδα που μετέφερε μέσα στην αίθουσα ένας άνδρας που οι αρχές δεν κατονόμασαν. Επίσης χθες, μια ισχυρή έκρηξη που οι αρχές απέδωσαν σε «αμέλεια εργαζομένων» σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στο Νογκίνσκ, ανατολικά της Μόσχας, κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων τουλάχιστον τεσσάρων.

Επίσης χθες, ερευνητές ανέφεραν ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του άλλοτε ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου και νυν διευθυντή ενεργειακής εταιρίας, Ανατόλι Τσουμπάις, είναι «παρόμοια» με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην έκρηξη που οδήγησε στον εκτροχιασμό τρένου στις 12 Ιούνη. Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, οι ρωσικές αρχές υποψιάζονται ότι κάποια «φασιστική ή εθνικιστική» ομάδα ευθύνεται για τις ενέργειες αυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ