Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σχέδια δολοφονίας του Τσάβες

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Καράκας

Associated Press

Από πρόσφατη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Επιβεβαιώθηκαν τα σχέδια δολοφονίας του Προέδρου Ούγο Τσάβες Φρίας, σύμφωνα με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αντρές Ισάρα, υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Βενεζουέλας, όπως ανέφεραν χθες η Prensa Latina και το Vheadline.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Ισάρα, πληθώρα πληροφοριών και αναφορών των μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στα χέρια των αρχών της Βενεζουέλας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς τα σχέδια δολοφονίας. Ως εκ τούτου τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Πρόεδρο, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης έχουν αυξηθεί και πρόσθεσε ότι, παρ' όλα αυτά, ο Πρόεδρος θα εξακολουθήσει το πρόγραμμά του χωρίς σημαντικές αλλαγές. Οπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Πληροφοριών δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αν και τόνισε ότι έχουν επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, όπως από τον πρώην πράκτορα της CIA, Φίλιπ Εϊτζι, που, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν αποσταθεροποιητική στρατηγική, ονόματι «στρατηγική προώθησης της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα, ανάλογη με αυτήν που εφάρμοσαν και στη Νικαράγουα και τη Χιλή, σύμφωνα με τη βραζιλιάνικη εφημερίδα ADITAL. «Η χορήγηση βοήθειας συνιστάται από την εισχώρηση και τη χειραγώγηση κομμάτων, συνδικαλιστικών ενώσεων, κινημάτων νεολαίας και φοιτητών, κύκλων διανοουμένων, επαγγελματιών και πολιτιστικών, θρησκευτικών και γυναικείων οργανώσεων και φυσικά τα ΜΜΕ», ανέφερε, σύμφωνα με την ADITAL, ο Εϊτζι που πρόσθεσε ότι με τον πακτωλό δολαρίων, που προσφέρει αφειδώς η USAID, αλλά και η αμερικανική πρεσβεία μέσω εταιριών - βιτρινών και οργανώσεων, όπως το Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία (NED), προσπαθεί να επηρεάσει την κοινωνία, αλλά και την πολιτική διαδικασία. Ακριβώς όπως το Εθνικό Κουβανοαμερικανικό Ιδρυμα (CANF), που ήδη είναι γνωστό ότι πρόκειται για μία «αντικουβανική τρομοκρατική οργάνωση» στη μετενσάρκωσή του στη Βενεζουέλα, η φερόμενη ως αντιπολίτευση - Coordinadora Democratica - έδωσε ζωή στο Sumate. Την οργάνωση, η οποία κίνησε όλη τη διαδικασία αποπομπής του Προέδρου Τσάβες, που παρά την αποτυχία του συνεχίζει. Η ιδρύτριά του, δε, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, που μόλις την προηγούμενη βδομάδα έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο(!) δηλώνει «εξόριστη», ενώ η υπογραφή της ήταν από τις πρώτες που στήριξαν το μερικών ωρών πραξικόπημα του Απρίλη του 2002.

Στο μεταξύ, ο στρατηγός Τζον Κράντοκ, επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, με έδρα τη Φλόριντα, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα του Μαϊάμι El Nuevo Herald, προειδοποίησε για τα δεινά που εγκυμονεί ο «ριζοσπαστικός λαϊκισμός» και οι «διεθνικές απειλές» στη Λατινική Αμερική και αποσαφηνίζοντάς το τόνισε ότι η Βενεζουέλα «δημιουργεί καταστάσεις αποσταθεροποίησης που συνιστούν κίνδυνο ασφαλείας για όλο το αμερικανικό ημισφαίριο»!

Οι δηλώσεις του Κράντοκ, εν ολίγοις, αποτελούν ηχώ των πρόσφατων δηλώσεων της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, αλλά και του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, που έκαναν λόγο για «απειλή της δημοκρατίας». Εντούτοις, ο στρατηγός προχώρησε λίγο περισσότερο: «Αυτή η απειλή είναι πολύ πραγματική»... «Θεωρώ ότι υφίσταται κίνδυνος τόσο στην ίδια τη Βενεζουέλα, όσο και στις γειτονικές της χώρες, αλλά και σε όλη την περιοχή». Ως επικεφαλής του Νότιου Στρατηγείου, ο Κράντοκ είναι υπεύθυνος, τόσο για τις στρατιωτικές, όσο και για τις μυστικές επιχειρήσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Με «μοναδικές εξαιρέσεις τη Βενεζουέλα και την Κούβα», τόνισε ο Κράντοκ, το Νότιο Στρατηγείο έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις Ενοπλες Δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, χαρακτήρισε «θαυμάσιες» και «άριστες» τις σχέσεις αυτές, με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Βραζιλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ