Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Και το ΝΑΤΟ στη Ραμάλα

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Μια, άνευ προηγουμένου, συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στη Ραμάλα, όπου καταφθάνει υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ για επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή. Η συνάντηση, με βάση τις πληροφορίες, θα επικεντρωθεί «στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και δεν πρόκειται, στην παρούσα φάση, να γίνει καμία απολύτως συζήτηση για ενδεχόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βορειατλαντικής Συμμαχίας έχει τεθεί ο διευθυντής του γραφείου του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο ΓΓ Γιάπ ντε Χοπ Σέφερ συναντήθηκε «κατά τύχη», όπως επέμειναν και οι δύο πλευρές, τον περασμένο Μάρτη στη Μαδρίτη με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, όπου έγιναν οι πρώτες συζητήσεις. Ο Σέφερ δήλωσε «πρόθυμος» να εποπτεύσει το ΝΑΤΟ «την ειρηνευτική διαδικασία, εφόσον ζητηθεί και από τις δύο πλευρές».

Στο μεταξύ, σε «κατ' αρχήν συμφωνία» για την ανάπτυξη αιγυπτιακών δυνάμεων στη μεθόριο Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας κατέληξαν χτες, η ισραηλινή ηγεσία και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης, το Ισραήλ, όπως άφηναν να «διαρρεύσει», σκέφτεται να «παραδώσει» τον έλεγχο της Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Οχθη, στους Παλαιστινίους πριν απομακρύνει τους 4 εβραϊκούς εποικισμούς από την ευρύτερη περιοχή.

Για το θέμα της ισραηλινής «αποχώρησης» ήθελε να συζητήσει με τον Αριέλ Σαρόν και ο Ζακ Σιράκ, απευθύνοντάς του άλλη μια πρόσκληση. Ομως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «λόγω των προετοιμασιών της αποχώρησης» δεν είναι δυνατή η άμεση πραγματοποίηση επίσκεψης στο Παρίσι, αποφεύγοντας κομψά την προσπάθεια ανάμειξης της Γαλλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ