Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι επιθέσεις και η εσωτερική ένταση

Διώξεις κατά Αράβων και Τουρκμένων στο Κιρκούκ, με την κάλυψη των κουρδικών πολιτικών κομμάτων, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη

Associated Press

Επίθεση της ιρακινής αντίστασης σε αστυνομικό τμήμα στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, συνεχίζονται οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις για την τελική σύνθεση της επιτροπής που θα ασχοληθεί με την εκπόνηση του Συντάγματος, καθώς σιίτες και σουνίτες δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στον αριθμό των εκπροσώπων της κάθε πλευράς. Παραλλήλως, πληθαίνουν οι πληροφορίες που φέρουν τις μυστικές υπηρεσίες που πρόσκεινται στα κουρδικά κόμματα να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό κατά Αράβων και Τουρκμάνων, στην ευρύτερη περιοχή του Κιρκούκ, προκαλώντας μια νέα αιτία έντασης. Οσο για τις αντικατοχικές επιθέσεις είναι αλλεπάλληλες και ολοένα πιο καλά προετοιμασμένες.

Ντυμένος με στρατιωτική στολή ήταν ο καμικάζι που ανατινάχτηκε στο εστιατόριο της ιρακινής στρατιωτικής βάσης, στην πόλη Κχάλις, κοντά στην Μπαακούμπα, χτες το μεσημέρι. Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν 25 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 30. Το γεγονός ότι ο καμικάζι παρέμεινε για αρκετή ώρα, πριν ανατιναχτεί, μέσα στην αίθουσα, χωρίς να προκαλέσει καμία υπόνοια λόγω της στολής του, φέρεται να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στις ιρακινές όσο και στις κατοχικές δυνάμεις. Είναι η δεύτερη φορά, τις τελευταίες ημέρες, που καμικάζι είναι ντυμένος με ιρακινή στρατιωτική στολή και εισέρχεται χωρίς πρόβλημα σε βάση, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντίσταση έχει ισχυρές διασυνδέσεις και εντός του νέου ιρακινού στρατεύματος.

Λίγη ώρα αργότερα, στη συνοικία Ζαφρανίγια, της νότιας Βαγδάτης, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο ιρακινή αστυνομική περίπολο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 και να τραυματιστούν 29 άτομα, κυρίως αστυνομικοί. Στη Φαλούτζα, ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε «σε επιχειρήσεις», ενώ από βομβιστική επίθεση σε αυτοκινητοπομπή, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, τραυματίστηκαν «αρκετοί Βρετανοί στρατιώτες».

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια άσκησης, πνίγηκαν εξαιτίας ατυχήματος 2 Βούλγαροι στρατιώτες, ενώ ένας τρίτος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αργά χτες βράδυ, από επίθεση με όλμους, σκοτώθηκαν στη δυτική συνοικία της Βαγδάτης, Σόρτα Ράμπια, 5 άμαχοι και τραυματίστηκαν 6. Στο Ταλ Αφάρ, από επίθεση με όλμους, νωρίς το βράδυ, κατά αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 14, οι περισσότεροι αστυνομικοί.

Τέλος, χτες, απελευθερώθηκε, με την παρέμβαση ιρακινών και κατοχικών δυνάμεων, ο Αυστραλός όμηρος Ντάγκλας Γουντ, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκε «κατά τύχη» από Ιρακινούς στρατιώτες. Η επιχείρηση έγινε στη σουνιτική συνοικία Γκαζαλίγια, και ο ίδιος ευχαρίστησε γραπτώς τους απελευθερωτές του, κάνοντας «ειδική μνεία στον ιρακινό στρατό».

«Στατιστικά» και ουσιαστικά... προβλήματα

«Στατιστικά το Ιράκ δεν είναι ασφαλέστερο σήμερα από ό,τι ήταν την περίοδο του Χουσεΐν» παραδέχτηκε, μιλώντας στο BBC, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Εντούτοις, ο Ράμσφελντ επέμεινε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα βελτίωσης», χωρίς να αποσαφηνίζει σε ποιον τομέα ακριβώς. Επίσης, εκτίμησε ότι πρωταρχικό καθήκον των κατοχικών δυνάμεων «είναι η ισχυροποίηση του ιρακινού στρατού, γιατί αυτός μαζί με τον ιρακινό λαό θα νικήσουν την εξέγερση».

Η αισιοδοξία του Ράμσφελντ, προς το παρόν, δεν επιβεβαιώνεται, βέβαια, στο επίπεδο «ασφαλείας», αλλά ούτε και στις πολιτικές εξελίξεις. Ενώ εντείνονται οι τριβές μεταξύ σουνιτών και σιιτών για την εκπροσώπηση των πρώτων στις διαδικασίες εκπόνησης Συντάγματος, η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» μιλά, ουσιαστικά, για «πογκρόμ των Κούρδων κατά των Αράβων και των Τουρκμένων».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες που αναφέρονται σε εμπιστευτικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Λευκό Οίκο, υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τα κρούσματα συλλήψεων και κακοποίησης Τουρκμένων και Αράβων από μέλη των κουρδικών παραστρατιωτικών ομάδων που έχουν ενσωματωθεί «στα σώματα ασφαλείας» της ευρύτερης περιοχής του Κιρκούκ. Το αμερικανικό έγγραφο εκφράζει πλέον «ανησυχία για την ενορχηστρωμένη, όπως φαίνεται, προσπάθεια απομάκρυνσης όλων των μη Κούρδων από την περιοχή του Κιρκούκ, η οποία κλιμακώνει την ένταση» και υποστηρίζει ότι «πίσω από την όλη επιχείρηση κρύβονται τα κουρδικά πολιτικά κόμματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κύμα βομβιστικών επιθέσεων (2013-01-17 00:00:00.0)
Κύμα πολύνεκρων επιθέσεων (2009-06-24 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις (2009-05-22 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις πριν τη σύνοδο «συμφιλίωσης» (2006-12-14 00:00:00.0)
Νέα σπίθα μεταξύ σουνιτών - σιιτών (2005-11-26 00:00:00.0)
Επιθέσεις παντού (2004-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ