Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις

Συνομιλίες για εξαγωγές φυσικού αερίου και επιβολή φόρου στις ξένες επενδύσεις στον ιρακινό ενεργειακό πλούτο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα μία μόλις μέρα μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσε καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ανοιχτή αγορά της σιιτικής συνοικίας Σούλα, όπου σκοτώθηκαν 41 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 76. Χτες, η αιματηρότερη επίθεση σημειώθηκε στη νότια συνοικία Ντούρα, όταν καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με στόχο αμερικανική περίπολο. Σκοτώθηκαν εννιά Ιρακινοί πολίτες και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν 25 ακόμη άτομα.

Λίγη ώρα αργότερα, στην Κεντρική Βαγδάτη, έκρηξη σημειώθηκε μέσα σε αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και να τραυματιστούν 20. Στο Βόρειο Ιράκ, στο Κιρκούκ καμικάζι ανατινάχθηκε μπροστά σε βάση του τοπικού «Συμβουλίου Αφύπνισης», δηλαδή των ενόπλων ομάδων σουνιτών, κυρίως πρώην ανταρτών, που στράφηκαν, με χρηματοδότηση και εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, κατά της «αλ Κάιντα». Από την επίθεση σκοτώθηκαν οκτώ άτομα και τραυματίστηκαν επτά.

Επαφές και φορολογία για τις ενεργειακές επενδύσεις

Στην υιοθέτηση νομοσχεδίου που προβλέπει την εφαρμογή φορολογίας 35% στις ξένες εταιρείες ενέργειας που κάνουν επενδύσεις στις ιρακινές πετρελαιοπηγές προχωράει η ιρακινή κυβέρνηση. Από το 2003 και την εισβολή μέχρι σήμερα, οι ξένοι επενδυτές στον ενεργειακό πλούτο της χώρας δεν κατέβαλλαν κανένα φόρο. Πλέον, όμως, όπως δήλωναν Ιρακινοί αξιωματούχοι, η επιβολή φορολογίας κρίθηκε ως ένα ακόμη απαραίτητο βήμα επιβεβαίωσης της «εθνικής κυριαρχίας» της χώρας.

Παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για το ενδεχόμενο ποσότητες ιρακινού φυσικού αερίου να εξάγονται διά του αγωγού «Arab Gas Pipeline», δηλαδή διά μέσου Συρίας και Αιγύπτου, προς την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ο Σαχριστάνι δήλωσε ότι οι επαφές βρίσκονται, ήδη, σε πολύ καλό σημείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ