Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διευρυμένες επαφές

Συνάντηση Κορυφής στο Χαμπάροβσκ

Με ένα άτυπο δείπνο εργασίας ξεκίνησαν χτες στην πόλη Χαμπάροβσκ της Ρωσίας η Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Ρωσίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις ομιλίες του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Τσέχου ομολόγου του Βάτσλαβ Κλάους στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι επίσημες συνομιλίες και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οπως ανακοίνωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, στη συνάντηση θα εξεταστούν τα ζητήματα της παγκόσμιας κρίσης, καθώς επίσης τα ενεργειακά ζητήματα και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Στην αντιπροσωπεία της ΕΕ συμμετέχουν, επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα.

Λίγες μέρες πριν τη Συνάντηση Κορυφής η ΕΕ προειδοποίησε τη Ρωσία για τον «κίνδυνο» της οικονομικής της απομόνωσης. Οπως σημειώθηκε στη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έγινε στις Βρυξέλλες 18/5, στην πολιτική της Μόσχας εμφανίστηκαν «ενδείξεις προστατευτισμού».

Η Μόσχα που εδώ και χρόνια περιμένει στην «ουρά» για την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), δέχεται νέες πιέσεις για υποχωρήσεις σε διάφορα θέματα εμπορικού ενδιαφέροντος, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και την ΕΕ.

«Η ΕΕ θα επιδιώξει στο Χαμπάροβσκ να γίνει η ρωσική πλευρά πιο σαφής στις προθέσεις της σχετικά με τον ΠΟΕ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Ο ίδιος προειδοποίησε πως εάν η Ρωσία στα ζητήματα της ΠΟΕ δεν κάνει υποχωρήσεις, αυτό δε θα είναι καλό ούτε για το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, ούτε για την ίδια τη Ρωσία.

Στον ενεργειακό τομέα

Το δεύτερο βασικό θέμα της Συνάντησης Κορυφής θα είναι, όπως φαίνεται, τα ενεργειακά ζητήματα. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να υπογράψει τη λεγόμενη «Ενεργειακή Χάρτα», αφού εκτιμά πως αυτή δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντά της. Ετσι, ο Βλ.Τσιζόφ υπενθύμισε την πρόσφατη πρωτοβουλία του Ντ. Μεντβέντεφ για την επεξεργασία μιας νέας διεθνούς νομικής βάσης για την ενεργειακή συνεργασία.

«Παρόλο που η πρωτοβουλία έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνει την αλληλεπίδραση σε διάφορους χώρους, ωστόσο δεν υπάρχουν αμφιβολίες για τη σπουδαιότητα της συζήτησης αυτού του θέματος στα πλαίσια συνεργασίας της Ρωσίας με την ΕΕ», σημείωσε ο Τσιζόφ και υπενθύμισε πως ο διάλογος με την άλλη πλευρά για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ήδη ξεκίνησε. Ο Ρώσος διπλωμάτης ακόμα μια φορά υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής της υπάρχουσας Ενεργειακής Χάρτας. Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ για την Ενεργειακή Χάρτα συνεχίζονται από το Γενάρη του 2000.

Τέλος, στη συνάντηση του Χαμπάροβσκ αναμένεται να συζητηθούν ακόμη τα ζητήματα του Καυκάσου, της Μολδαβίας, του Ιράν, της λεγόμενης «Ανατολικής διάστασης» (δηλαδή της προσπάθειας της ΕΕ να διευρύνει τις σχέσεις της με 6 χώρες που προήλθαν από την ΕΣΣΔ, εξαιρουμένης της Ρωσίας) καθώς και το ζήτημα της διευκόλυνσης των ταξιδιών ανάμεσα σε Ρωσία και στις χώρες της ΕΕ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ