Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Τριβές» για το κολαστήριο του Γκουαντάναμο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η βάση του Γκουαντάναμο (σ.σ. δηλαδή το κολαστήριο) «αποδυναμώνει την εθνική ασφάλεια» καθώς κατά πάσα πιθανότητα «δημιούργησε περισσότερους τρομοκράτες ανά τον κόσμο» δήλωσε χτες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να «κλείσει» τη φυλακή του Γκουαντάναμο λιγότερο από 24 ώρες μετά το ράπισμα της Γερουσίας όπου με ψήφους 90 κατά και μόλις 6 υπέρ απέρριψε τα αναγκαία κεφάλαια που απαιτούνται για την κατάργηση του κολαστήριου και τη μεταγωγή τους σε φυλακές εντός της επικράτειας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, μιλώντας από την υπηρεσία των Αρχείων του Κράτους, σκιαγράφησε την πολιτική για το «κλείσιμο» - ουσιαστικά για τη μεταφορά της - της φυλακής έως τον Γενάρη του 2010, λέγοντας ότι ξεκαθαρίζει την κατάσταση και ότι δεν θα επιτρέψει στο «πρόβλημα» να μεγαλώσει. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι ορισμένοι από τους «ύποπτους για τρομοκρατία» που κρατούνται στο Γκουαντάναμο, ενδέχεται να μεταφερθούν σε υψίστης ασφάλειας φυλακές στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι θα δικαστούν από αμερικανικά δικαστήρια, τονίζοντας ότι κάποιοι εξ αυτών «μπορεί να κρατηθούν επ' αόριστον». Το σημαντικότερο όμως σημείο της ομιλίας του Ομπάμα, είναι η πλήρης απόρριψη της σύστασης μιας ανεξάρτητης επιτροπής που ζήτησαν πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και Γερουσιαστές, σχετικά με την «αντιτρομοκρατική πολιτική» της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Κατά τη συνήθη πρακτική, το τελευταίο διάστημα στον Ομπάμα απάντησε ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, δηλώνοντας ενώπιον του American Enterprise Institute ότι οι προτάσεις Ομπάμα συνιστούν «πηγή μεγάλου κινδύνου» αφού θα σημάνουν τη μεταφορά στο αμερικανικό έδαφος των «χειρότερων τρομοκρατών» που κρατούνται στο Γκουαντάναμο. Και με την υπόθεση του Γκουαντάναμο (που βέβαια δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι έχει ουσιαστικά καταληφθεί κουβανικό έδαφος) αναδεικνύονται και οι τριβές που υπάρχουν ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης των ΗΠΑ, ανεξάρτητα αν βρίσκονται στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ή των Ρεπουμπλικάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ