Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις παντού

Αμέσως μετά την έκρηξη στη Βασόρα

Associated Press

Αμέσως μετά την έκρηξη στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΜΠΑΛΑΝΤ.--

Φλέγεται από άκρη σε άκρη το Ιράκ, με την ένταση να κλιμακώνεται κάθε ώρα που πλησιάζει πιο κοντά στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής. Κύριος στόχος οι κατοχικές δυνάμεις, και κυρίως οι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ ακολουθούν όλοι όσοι εκλαμβάνεται ότι συνεργάζονται μαζί τους. Οσο εντείνεται η αιματοχυσία, τόσο ορισμένοι από τους «συμμάχους» αρχίζουν να ψελλίζουν ότι «ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να ήταν και λάθος».

Παγιδευμένο αυτοκίνητο με καμικάζι εξερράγη δίπλα στο ξενοδοχείο, «Μιρμπάντ», στη Βασόρα, χτες το πρωί, ενώ περνούσε βρετανική περίπολος. Εκτός του καμικάζι, σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί περαστικοί και τραυματίστηκαν 15. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν το πλήθος να εντόπισε έναν ύποπτο, τον οποίο λιντσάρισε μέχρι θανάτου. Αλλοι 3 ύποπτοι συνελήφθησαν ενώ εκτιμάται ότι το ξενοδοχείο έγινε στόχος επειδή χρησιμοποιείται συχνά από τους Βρετανούς.

Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε, όμως, και στο Βόρειο Ιράκ. Στη Μπαακούμπα, άγνωστοι ένοπλοι έβαλαν εναντίον μικρού λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό «Ντιλάγια», που έχει χρηματοδοτηθεί από τους Αμερικανούς. Σκοτώθηκαν 3 δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν άλλοι 8 υπάλληλοι. Στο Τικρίτ, 1 Ιρακινός έπεσε νεκρός από αμερικανικά πυρά, επειδή πλησίασε «υπόπτως» στρατιωτική φάλαγγα. Στο Μπάλαντ, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώθηκαν άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 10 σε επιθέσεις με όλμους που έγιναν κατά αμερικανικών βάσεων έξω από τη Βαγδάτη και στην πόλη Κουσάιμπα, στα σύνορα με τη Συρία. Στο Κιρκούκ, 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Στη Φαλούτζα, ένοπλοι επιτέθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, ενώ γινόταν συνάντηση κατοχικών και τοπικών αξιωματούχων. Σημειώθηκε μάχη για αρκετή ώρα όπου σκοτώθηκε 1 Ιρακινός πολίτης και 1 μικρό αγόρι, ενώ τραυματίστηκαν 9 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην πόλη Μπάτζι.

Σε λιγότερο, λοιπόν, από ένα 24ωρο, οι νεκροί Ιρακινοί έχουν ξεπεράσει τους 12, οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες τους 8, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Χτες, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριζαν ότι ο τελικός απολογισμός από τη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Ορος Λίβανος» στη Βαγδάτη είναι μόλις 7 νεκροί και όχι 27, όπως είχε ανακοινωθεί, ανάμεσα στους οποίους και 1 Σκοτσέζος επιχειρηματίας. Τόσο τη συγκεκριμένη επίθεση όσο και τη γενικότερη κλιμάκωση, η κατοχική διοίκηση την αποδίδει σε παρακλάδια της «αλ Κάιντα».

Κλυδωνισμοί...

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η όξυνση των επιθέσεων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ισπανία, έχουν προκαλέσει κλυδωνισμούς στη «συμμαχία». Χτες, ο Πολωνός Πρόεδρος, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, παραδεχόταν ότι η Πολωνία «εξαπατήθηκε στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής, αλλά τώρα δεν μπορεί παρά να διατηρήσει τα στρατεύματά της εφόσον αν τα αποσύρει θα κλιμακωθεί περαιτέρω η βία». Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπουτιλιόνε, δήλωνε ότι «ίσως να ήταν λάθος η χρήση βίας στο Ιράκ», ενώ εμμέσως η χώρα του, όπως και άλλες π.χ. η Βουλγαρία, ζητούν την αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ