Παρασκευή 19 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Στο σκουπιδότοπο η θέση του φασισμού
  • Εντονη αντίδραση της Ρωσίας για την παρέλαση των φασιστών στη Ρίγα
  • Φωτογραφικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές του Α. Ρούμπιξ

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανακοίνωσή του άσκησε σφοδρή κριτική για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ρίγα στις 16/3, από τους συνεργάτες των ναζί και με τη συμμετοχή και στήριξη των λετονικών αρχών. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τις αιματηρές μάχες του Κόκκινου Στρατού με τις λετονικές «λεγεώνες του Ες-Ες».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται πως «ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι μόνο η ηρωοποίηση εκείνων που από τις γραμμές του φασιστικού στρατού έσπερναν το θάνατο και την καταστροφή στο έδαφος της Ευρώπης, αλλά κι οι προσπάθειες να βρουν εκείνα τα "ιδανικά" τους μια θέση στη σημερινή πολιτική ζωή». Υπογραμμίζεται ότι «στην τελετή αυτή πήραν μέρος βουλευτές του κοινοβουλίου (Σέιμ) της Λετονίας, μεταξύ των οποίων και βουλευτές από το Λαϊκό Κόμμα που είναι στη σημερινή κυβέρνηση».

Επίσης, σημειώνεται πως «η αποκατάσταση αυτών που το στρατοδικείο της Νυρεμβέργης καταδίκασε τόσο για τη φασιστική ιδεολογία, όσο και για το μηχανισμό εξόντωσης που είχαν δημιουργήσει οι ναζί, με τη μορφή των Ες-Ες, έχει γίνει προσφιλής ασχολία ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στη Λετονία». Μάλιστα, «συνειδητά αλλάζοντας τις έννοιες, παρουσιάζουν τους λεγεωνάριους ως υπερασπιστές της ελευθερίας. Τέτοιες απόψεις προκαλούν αγανάκτηση στους βετεράνους του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Ρωσίας και της Λετονίας». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι «η Ιστορία καθόρισε τη θέση για τους υπηρέτες του φασισμού, ανεξάρτητα από τις εθνικές στολές με τις οποίες στολίζονται, κι αυτή τους η θέση βρίσκεται στο σκουπιδότοπο».

Δεν πέρασε η διεύρυνση της απαγόρευσης στις ευρωεκλογές

Φωτογραφικό χαρακτήρα παίρνει πλέον η απαγόρευση καθόδου στις ευρωεκλογές σε βάρος του Α. Ρούμπιξ, Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, μετά τη νέα αποτυχία των δεξιών πολιτικών κοινοβουλευτικών ομάδων της Λετονίας να διευρύνουν την απαγόρευση υποψηφιότητας, (που ισχύει στις εθνικές και τοπικές εκλογές) και στις ευρωεκλογές. Οπως μεταδίδει το λετονικό πρακτορείο ειδήσεων ΛΕΤΑ, στις 18 Μάρτη στο Σέιμ τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των δεξιών κοινοβουλευτικών ομάδων να απαγορευτεί να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές σε όσους μετά το Γενάρη του 1991 παρέμειναν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Διεθνιστικού Μετώπου, των οργανώσεων των αντιφασιστών βετεράνων και όσων συνεργάζονταν με τις αρχές ασφαλείας της ΕΣΣΔ. Η πρόταση συγκέντρωσε 36 ψήφους και δεν έγινε δεκτή, αφού απαιτούνταν τουλάχιστον 51. Υπήρχαν, επίσης, 19 κατά και 28 αποχές από την ψηφοφορία. Ετσι, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές του 2004 παραμένει μόνο η απαγόρευση υποψηφιότητας σε βάρος του Α. Ρούμπιξ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ