ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Σαρωτική νίκη των δυνάμεων της «μπολιβαριανής διαδικασίας»

Οπαδοί του Ου. Τσάβες πανηγυρίζουν έξω από το εκλογικό του κέντρο

Associated Press

Οπαδοί του Ου. Τσάβες πανηγυρίζουν έξω από το εκλογικό του κέντρο
ΚΑΡΑΚΑΣ - ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Σαρωτική η επικράτηση όλων σχεδόν των υποψηφίων που στηρίζουν την «μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία» κατά τη διενέργεια των τοπικών εκλογών της 31ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη νέων κυβερνητών, δημάρχων και τοπικών κοινοβουλίων.

Είναι ουσιαστικά μία πολύ μεγάλη νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν τη διαδικασία και την κυβέρνηση Τσάβες στη Βενεζουέλα, η 9η κατά σειρά νίκη σε εκλογική αναμέτρηση σε αυτή την πενταετία, μόλις ενάμιση μήνα μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα για την αποπομπή του Προέδρου Τσάβες. Νίκη που θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για «την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της επαναστατικής μπολιβαριανής διαδικασίας», όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης Τσάβες κατά το «Vheadline» και ίσως γι' αυτό αποσιωπήθηκε τόσο πολύ από τα διεθνή ΜΜΕ. Ενδεικτικό της νίκης είναι ότι κατά τις εκλογές για τους κυβερνήτες των 23 επαρχιών, οι δυνάμεις της αποκαλούμενης «αντιπολίτευσης» κατόρθωσαν να διατηρήσουν μόνο τις 2, την επαρχία της Ζούλια και της Νουέβα Εσπάρτα και μάλιστα με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τους υποψηφίους του MVR, το οποίο από 14 κυβερνήτες πλέον εκλέγει 21.

Στα χέρια των δυνάμεων της «μπολιβαριανής διαδικασίας» και η πρωτεύουσα Καράκας, αφού ο βουλευτής Χουάν Μπαρέτο κέρδισε τον εκλεκτό της «αντιπολίτευσης» Κλαούντιο Φερμίν. Πρώτη του ανακοίνωση: μετατροπή της μητροπολιτικής αστυνομίας - που τόσο δόλιο και υπονομευτικό ρόλο έχει διαδραματίσει σε όλες τις προσπάθειες ανατροπής και πρόκλησης χάους - σε λαϊκή δύναμη γειτονιάς.

Κατά το «Venpres», οι τοπικές εκλογές σηματοδοτούν μία νέα φάση στην πολιτική ιστορία της Βενεζουέλας, κατά την οποία ο λαός της Βενεζουέλας σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα θα συμμετέχει ενεργά στην τοπική και περιφερειακή εξουσία, θα ασκεί τον έλεγχο των νέων αιρετών αρχόντων και δε θα εξαρτώνται όλα από την κεντρική εξουσία και το Εθνικό Κοινοβούλιο.

Ηττα για Λούλα

Στο μεταξύ, το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) του Προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα υπέστη δύο σημαντικές ήττες, κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βραζιλία, χάνοντας το Σάο Πάουλο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και το Πόρτο Αλέγκρε, προπύργιο της δύναμής του τα τελευταία 16 χρόνια.

Τις δύο αυτές αποτυχίες αναγνώρισε ως «σημαντικές ήττες» ο πρόεδρος του ΡΤ Ζοζέ Ζενουίνου, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως δε δημιουργούν «καμία πιθανότητα για κρίση» στους κόλπους του κόμματος.

Στο Σάο Πάουλο, ο Ζοζέ Σέρα του PSDB συγκέντρωσε το 55,6% έναντι του 44,4% της απερχόμενης δημάρχου Μάρτα Σουπλίσι, του ΡΤ. Στην προεκλογική εκστρατεία για τη δημαρχία είχε συμμετάσχει μάλιστα κι ο ίδιος ο Λούλα, και για το λόγο αυτό καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο 13.500 ευρώ «για παραβίαση του εκλογικού νόμου».

Στο Πόρτο Αλέγκρε, πρωτεύουσα της Πολιτείας του Ρίου Γκράντζι ντο Σουλ, ο απερχόμενος δήμαρχος Ραούλ Ποντ συγκέντρωσε το 46,5%, έναντι 53,5% του Ζοζέ Φογκάσα του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PPS, πρώην Κομμουνιστικού Κόμματος). Το PPS είναι μεν ένα από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Λούλα, όμως το ίδιο το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο από τη συμμετοχή αυτή.


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η χώρα στα δύο

Ο έντονος διπολισμός που επιβλήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που έγιναν την τελευταία μέρα του Οκτώβρη στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικά, η απόσταση μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ουκρανίας, με καταμετρημένο το 94,92% των ψηφοδελτίων, ο σημερινός πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από το κεντρώο «Κόμμα των περιοχών», Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, λαμβάνει το 40,12% των ψήφων, ενώ ο Βίκτωρ Γιούσενκο, του δεξιού συνασπισμού «Η Ουκρανία μας», το 39,15%. Ακολουθούν ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Αλεξάντρ Μορόζ, με το 5,77% και ο Α` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Πιοτρ Σιμονένκο με 5,02%.

Ο Β. Γιανουκόβιτς, που θεωρείται υπέρμαχος της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, έχει προβάδισμα στις 10 περιφέρειες της κεντρικής και ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και στην Κριμαία. Αντίθετα ο Β. Γιούσενκο, που θεωρείται υποστηρικτής της «ευρωατλαντικής» επιλογής της Ουκρανίας, έχει προβάδισμα στις 15 δυτικές περιοχές της Ουκρανίας και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Μπροστά στο δεύτερο γύρο

Στο μεταξύ, ο Β. Γιανουκόβιτς δήλωσε πως σκοπεύει να διεξάγει διαβουλεύσεις, τόσο με τους κομμουνιστές, όσο και με τους σοσιαλιστές, πριν από το δεύτερο γύρο. Οπως ισχυρίζεται, ο στόχος των διαβουλεύσεων θα είναι η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία. Οπως δήλωσε ο Σ. Τιγκίπκο, επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του: «Υπάρχει νόημα για τέτοιες διαπραγματεύσεις με τους κομμουνιστές και τους σοσιαλιστές. Κι αυτός ο λόγος είναι η πολιτική μεταρρύθμιση». Σύμφωνα με τα λόγια του, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση αυτή δεν αποτελεί κάποιο προεκλογικό πυροτέχνημα.

Να σημειωθεί πως ο Αλεξάντρ Μορόζ, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είχε δήλωσε πως ύστερα από τον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις μόνο με τον Β. Γιούσενκο.

Η στάση του ΚΚ Ουκρανίας

Το ΚΚ Ουκρανίας θα πραγματοποιήσει στις 4 Νοέμβρη συνεδρίαση της ΚΕ για να καθορίσει τη στάση του κόμματος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Αυτό δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Π. Σιμονένκο, Α` Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος.

Οπως μεταδίδει το ουκρανικό «Proua», την ίδια ώρα ο Σιμονένκο υπογράμμισε ότι ο ίδιος «δεν προτίθεται να υποστηρίξει εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου», αλλά πρόσθεσε ότι το ΚΚ Ουκρανίας «δεν αποκλείει τις συνομιλίες με κάποιον από τους υποψηφίους προέδρους, που πέρασαν στο δεύτερο γύρο και το ενδεχόμενο υποστήριξής του σε περίπτωση που δεσμευτεί σε ζητήματα που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΚΚ Ουκρανίας».

Ο Σιμονένκο έκανε τη διαπίστωση πως τα αποτελέσματα του Α` γύρου των εκλογών μαρτυρούν τη διάσπαση της Ουκρανίας στα δύο, στο ανατολικό και δυτικό τμήμα. Ο ηγέτης του ΚΚ Ουκρανίας υπογράμμισε ότι η διάσπαση αυτή είναι μια σημαντική απειλή για τη χώρα.

Σημείωσε πως οι εκλογές ήταν οι «πιο βρώμικες», ενώ σχετικά με το αποτέλεσμα είπε πως αυτό είναι επακόλουθο της χειραγώγησης και «τεχνολογιών», καθώς επίσης πως το υψηλό ποσοστό που έλαβε ο Γιανουκόβιτς οφείλεται στη «ληστεία» των ψήφων του ΚΚ Ουκρανίας, στις περιοχές όπου παραδοσιακά είχε μεγάλη εκλογική επιρροή.

Κι εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώνεται συγκριτικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 1999. Ετσι, ο διπολισμός, που επιβλήθηκε στις φετινές εκλογές από τους δύο βασικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης, οδήγησε στη σημαντική συρρίκνωση της εκλογικής επιρροής του Π. Σιμονένκο, από το 22,24% στο 5%, του Α. Μορόζ από το 11,29% στο 5,7%, της Ν. Βιτρένκο, προέδρου του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, από το 10,97% στο 1,5%. Τα ποσοστά και των τριών αυτών υποψηφίων σημείωσαν μεγάλη «καθίζηση» στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές του Ντονιέτσκ, του Λουγκάσνκ και της Κριμαίας, υπέρ του Β. Γιανουκόβιτς.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ