ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μας αφήνουν στην ντροπή μας...

Οι ξεδιάντροπες συναλλαγές των - νυν και πρώην -κυβερνώντων με την ΕΕ έχει ανοίξει την όρεξη των Βρυξελλών, που με αφορμή τη «δημοσιονομική απογραφή» πιέζουν για κλιμάκωση των αντιλαϊκών πολιτικών

Στην ΕΕ φαντάστηκαν ότι οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χίλια δυο προβλήματα που καθημερινά οξύνονται, θα τα «βάψουν μαύρα». λόγω, λέει, απαξίωσης της χώρας στα μάτια των ιμπεριαλιστών και μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας...
Στην ΕΕ φαντάστηκαν ότι οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χίλια δυο προβλήματα που καθημερινά οξύνονται, θα τα «βάψουν μαύρα». λόγω, λέει, απαξίωσης της χώρας στα μάτια των ιμπεριαλιστών και μείωσης της πιστοληπτικής ικανότητας...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριά μας Α. ΦΩΤΑΚΗ).--

«Αρκεί η απαξίωση της Ελλάδας απέναντι στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και σε κάποιους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, που μείωσαν την πιστοληπτική της δυνατότητα, μετά την απόφαση της Επιτροπής να κινήσει διαδικασία παράβασης, όσον αφορά στην υπόθεση των στατιστικών στοιχείων». Με τέτοια επιχειρήματα και κορόνες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Αλμούνια, ανακοίνωσε χτες, αφ' ενός την παραπομπή της Ελλάδας στο δικαστήριο, αφ' ετέρου τη συμφωνία που έχει γίνει και βάσει της οποίας δεν πρόκειται να υπάρξει καταδίκη. Η ιστορία αφορά τα ανακριβή - ψευδή στατιστικά στοιχεία, με τα οποία τροφοδοτούσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη «Γιούροστατ» και τα οποία αμφισβητήθηκαν από τη «δημοσιονομική πολιτική» της ΝΔ. Βέβαια, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει πρόθεση επιβολής κυρώσεων στην Ελλάδα, αφού από το «Σεπτέμβρη και μετά υπάρχει άψογη συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Αυτό που θα πρέπει να αποδείξει η Αθήνα, είναι ότι μετά από τις απαραίτητες διορθώσεις στο σύστημά της, θα είναι σε θέση στο μέλλον να τροφοδοτεί την ΕΕ με αξιόπιστα και πραγματικά στατιστικά στοιχεία, ώστε να αποφύγει παρόμοια περιστατικά».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βέβαια, σπεύδει να αξιοποιήσει το σκηνικό που δημιουργήθηκε και να εντείνει τους ελέγχους και την εποπτεία που ασκεί για τις οικονομικές εξελίξεις. Ετσι, χτες ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε εκχώρηση ελεγκτικών εξουσιών, στην Eurostat, με αφορμή το ελληνικό παράδειγμα, «η εργασία της οποίας σήμερα, βασίζεται στη συνεργασία και την καλή θέληση με τις χώρες - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να μην ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία παραπομπής, η εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε ότι αυτή γίνεται για τα ανακριβή στοιχεία «και όχι επειδή η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρξε πρόθεση εξαπάτησης». Η ελληνική πλευρά, συμπλήρωσε, ότι «η Ελλάδα οφείλει να αποδείξει ότι δε θα επαναλάβει το παράπτωμα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Κομισιόν εκλαμβάνει την όλη υπόθεση σαν μια καλή ευκαιρία να ασκήσει νέες πιέσεις για την επιβολή ακόμα πιο αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών αφού, σύμφωνα με την τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου «σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά, δε μειώσει το έλλειμμα, δεν προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και δεν ακολουθεί τις συστάσεις της ΕΕ, τότε η Κομισιόν, θα εξετάσει το θέμα επιβολής κυρώσεων». Το ...κερασάκι στις δηλώσεις ήταν ότι «αν αυτά (σ.σ. τα ψεύτικα στοιχεία) ήταν γνωστά από την αρχή, η Ελλάδα δε θα έμπαινε στη ζώνη του ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, για ενδεχόμενα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά της Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ.Τρισέ, υποστήριξε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού οι κανόνες της ΕΕ με σταθερό και ομοιογενή τρόπο, για να μην είναι ευάλωτες απέναντι σε εκλογικές σκοπιμότητες. Εμείς δεν έχουμε δυνατότητα πρότασης ούτε τελικού ελέγχου, θα προτιμούσαμε να έχουμε ανεξαρτησία, ή η Eurostat να ελέγχει όχι κατά περίπτωση, αλλά επιτόπου. Θα μπορούσε ακόμα να υπάρχει ανεξάρτητο όργανο ελέγχου».

Τέλος, με αφορμή τα δημοσιονομικά της χώρας μας, η Κομισιόν έστειλε επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπου επιχειρείται μια ανάλυση του ρόλου της Γιούροστατ στην παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων των κρατών - μελών, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγείρει ερωτηματικά για ενδεχόμενες ευθύνες της Γιούροστατ γύρω από τα ψευδή ελληνικά στοιχεία.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σε ήπιους τόνους

Παράλληλα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Αλμούνια, το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της δημοσιονομικής απογραφής παίχτηκε και στην Αθήνα με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ξεκινά η διαδικασία παραπομπής. Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, υπήρξε αναθεώρηση για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, που κατά μέσο όρο έφτασε το 2,1% του ΑΕΠ. Η διατύπωση του κατηγορητηρίου είναι αρκετά ήπια, γεγονός που παραπέμπει σε προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Κομισιόν. Βέβαια, αν και το σενάριο που περιγράφεται από την Κομισιόν προβλέπει παραπομπή της Ελλάδας, αλλά όχι καταδίκη της, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Κατά τα άλλα, η κριτική που γίνεται προς την ελληνική κυβέρνηση κινείται σε χαμηλούς τόνους. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «παρόλο που οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να υποβάλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚ, η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα». Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η διαδικασία απογραφής κινήθηκε, προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ελλιπών στοιχειών στο μέλλον.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες και της Ευροστάτ την προηγούμενη Τρίτη, θα ακολουθήσει η απαντητική επιστολή της κυβέρνησης, με την οποία θα κάνει γνωστό ότι αποδέχεται τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι στο μέλλον θα κινηθεί με γνώμονα την πολιτική της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημόσιων οικονομικών...

«ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
«Προαγωγή» στην Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ

Να αναλάβει η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στις εργασίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για «την προώθηση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές με τη συμβολή της στην εκπόνηση σχετικής μελέτης και τη διοργάνωση στην Ελλάδα Διεθνούς Διάσκεψης», προτείνει ο αναπληρωτής γραμματέας του οργανισμού με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα.

Η πολιτική του ΟΟΣΑ, που βρίσκει θερμή στήριξη και από την ελληνική κυβέρνηση, αποκλείει από κάθε μέτρο τις μικρές επιχειρήσεις και στοχεύει στην επιβίωση λίγων, μεγάλων για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρήσεων που θα λειτουργούν ως «δορυφόροι» των πολυεθνικών για όσο και όπως τις χρειάζονται οι μεγάλες εταιρίες. Η επιστολή του ηγετικού στελέχους του ΟΟΣΑ είναι ουσιαστικά απάντηση σε δύο επιστολές του Δ. Σιούφα, με τις οποίες η Ελλάδα ζητούσε να διοργανώσει αυτή την επόμενη διεθνή διάσκεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Επίσης, με επιστολή του προς τον Φινλανδό υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Δ. Σιούφας πρότεινε τη διοργάνωση στην Ελλάδα, από κοινού με τη Φινλανδία της 6ης Ευρωμεσογειακής Υπουργικής Διάσκεψης για τη Βιομηχανία στο δεύτερο εξάμηνο του 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ