Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σε ήπιους τόνους

Παράλληλα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Αλμούνια, το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της δημοσιονομικής απογραφής παίχτηκε και στην Αθήνα με τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ξεκινά η διαδικασία παραπομπής. Σύμφωνα με την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, υπήρξε αναθεώρηση για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, που κατά μέσο όρο έφτασε το 2,1% του ΑΕΠ. Η διατύπωση του κατηγορητηρίου είναι αρκετά ήπια, γεγονός που παραπέμπει σε προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Κομισιόν. Βέβαια, αν και το σενάριο που περιγράφεται από την Κομισιόν προβλέπει παραπομπή της Ελλάδας, αλλά όχι καταδίκη της, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Κατά τα άλλα, η κριτική που γίνεται προς την ελληνική κυβέρνηση κινείται σε χαμηλούς τόνους. Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι «παρόλο που οι πληροφορίες που παρείχε η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψαν να περιοριστούν σημαντικά τα σημεία μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας να υποβάλει στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΚ, η χώρα αυτή πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την υποβολή και τον έλεγχο των στοιχείων για το έλλειμμα». Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η διαδικασία απογραφής κινήθηκε, προκειμένου να αποτραπεί η διαβίβαση λανθασμένων ελλιπών στοιχειών στο μέλλον.

Μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες και της Ευροστάτ την προηγούμενη Τρίτη, θα ακολουθήσει η απαντητική επιστολή της κυβέρνησης, με την οποία θα κάνει γνωστό ότι αποδέχεται τις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι στο μέλλον θα κινηθεί με γνώμονα την πολιτική της διαφάνειας και της αξιοπιστίας των δημόσιων οικονομικών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ