Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαγκωνισμοί για τα μερίδια αγοράς

Εντείνονται οι διεργασίες για την παραπέρα συγκεντροποίηση του τραπεζικού κεφαλαίου

Διεργασίες και παρασκηνιακοί διαγκωνισμοί ανάμεσα στους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα. Αφορμή οι αλλαγές στο σύστημα εποπτείας των τραπεζών και η επιθυμητή, νέα, αναβολή στην εφαρμογή των λεγόμενων «Διεθνών Λογιστικών Προτύπων» τα οποία αξιοποιούνται στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης και περαιτέρω συγκεντροποίησης κεφαλαίων αλλά και για την ισοπέδωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Σε ρόλο μεσολαβητή των επιμέρους συμφερόντων των τραπεζών παρενέβη χτες στο Συνέδριο του Economist ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Π. Δούκας, δηλώνοντας πως οι «ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς και κερδοφόρες και μπορούν αυτές και οι μέτοχοί τους να αντιμετωπίσουν το κόστος του ασφαλιστικού».

Στο «παρασκήνιο» βρίσκονται τα διαφορετικά και σε ορισμένες περιπτώσεις αντιτιθέμενα συμφέροντα των τραπεζών. Οι τράπεζες που έχουν «επιλύσει» προβλήματα από τη λογιστική αναγραφή των μελλοντικών υποχρεώσεών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν «καλοβλέπουν» την ενίσχυση άλλων τραπεζών με χρήματα του προϋπολογισμού, θεωρώντας πως αυτό θα άλλαζε τους... όρους του μεταξύ τους συναγωνισμού. Σε παρεμβατικό τόνο μίλησε στο Συνέδριο και ο πρόεδρος της «Alpha Bank» Γ. Κωστόπουλος. Επικαλούμενος και «σκέψεις» του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου, ο Γ. Κωστόπουλος ανέφερε πως «για τα μεγέθη της αγοράς της χώρας ο αριθμός των τραπεζών είναι πολύ καλός. Δεν είναι αυτό που φταίει, αν φταίει κανείς σε τίποτα» και πρόσθεσε με νόημα τροφοδοτώντας νέα σενάρια για πιθανές εξαγορές - συγχωνεύσεις: «Ο κ. Αράπογλου λέει, πολύ σωστά νομίζω, ότι τρεις δυνατές τράπεζες είναι καλύτερες από πέντε αδύνατες».

Τη γραμμή της κυβέρνησης Σημίτη επανέλαβε ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης αναφερόμενος σε «κινήσεις για μεγαλύτερη συγκέντρωση γύρω από υφιστάμενους σημαντικούς παίκτες». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γ. Προβόπουλος, επιχείρησε μέσω άλλης οδού το άνοιγμα του ασφαλιστικού στο χώρο των τραπεζών (και όχι μόνο). Επικαλούμενος το νέο διεθνές σύστημα εποπτείας και λειτουργίας των τραπεζών, είπε πως από την εφαρμογή του νέου συστήματος τα οφέλη που θα προκύψουν για τις τράπεζες θα έχουν βάθος χρόνου. «Σε αυτή τη φάση θα πρωτοπορούν και θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα οι τράπεζες εκείνες οι οποίες θα έχουν προχωρήσει ταχύτερα στις σχετικές προετοιμασίες».

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου ισχυρίστηκε πως τα υπόλοιπα των δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ακόμη πάρα πολύ χαμηλά (!) και αυτό παρά το γεγονός ότι η συσσώρευση των δανείων συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ