Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δ΄ ΚΠΣ
Στο άρμα της ανταγωνιστικότητας

Με στόχο το συντονισμό των υπουργείων, εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου. Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στοιχεία του νέου «πλαισίου στήριξης».

Πρώτον, η πρόσδεσή του στις ανάγκες αύξησης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Ολα πλέον τα κονδύλια, ακόμα και αυτά που προορίζονται για κοινωνικές υπηρεσίες, θα υπόκεινται στο κριτήριο αυτό.

Δεύτερον, μειώνονται δραστικά οι περιφέρειες της χώρας που τίθενται σταδιακά εκτός χρηματοδοτήσεων. Βγαίνουν, δηλαδή, εκτός στόχου 1. Εκτός στόχου τίθενται ο νόμος Αττικής και η περιφέρεια Κ.Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) καθώς και οι περιφέρειες Α. Στερεάς, Ν. Αιγαίο, Πελοπόννησος, Δ. Μακεδονία. Ανάλογα με την περίοδο που θα ληφθεί σαν βάση για τον προσδιορισμό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι ενδεχόμενο να τεθούν εκτός στόχου 1 και δύο ακόμα περιφέρειες. Το διακύβευμα είναι περί τα 7 - 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από τις περιφέρειες αυτές.

Τρίτον, η χρηματοδότηση των 10 νέων χωρών, οι οποίες εντάχθηκαν με όρους σαφώς δυσμενέστερους από αυτούς που εντάχθηκαν οι 15 χώρες του «σκληρού πυρήνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ