ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμπόρευση αγώνων και τέχνης

Την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος εκφράζουν περισσότεροι από 150 εικαστικοί, μέσα από την έκθεση, που εγκαινιάζεται την Παρασκευή (7 μ.μ.) στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245 και Π. Ράλλη) με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας. Μια έκθεση προσφοράς έργων τέχνης, για την οικονομική ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων στη Ζώνη, οι οποίοι, συσπειρωμένοι μέσα από τα ταξικά σωματεία, συνεχίζουν αταλάντευτα τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά, στην αξιοπρεπή διαβίωση αυτών και των οικογενειών τους, ενάντια στην ερήμωση της Ζώνης και τη διάλυσή της. Σήμερα, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής είναι αντιμέτωποι με 80 δικαστικές διώξεις αυταρχισμού και καταστολής για την ποινικοποίηση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων, του μόνου όπλου που έχουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

Τα έργα που προσφέρουν οι συμμετέχοντες εικαστικοί θα πωλούνται σε προσιτές τιμές και τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 13/12, καθημερινά (5 μ.μ. - 9 μ.μ.) και τα Σαββατοκύριακα (10 π.μ. - 9 μ.μ.).

50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Κινηματογράφος στην υπηρεσία της Επανάστασης!

Μεγάλο Φεστιβάλ ξεκινά αύριο στην Αθήνα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την ίδρυση του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC)

Τα 50χρονα του Ινστιτούτου Τέχνης και Κινηματογραφικής Βιομηχανίας Κούβας (ICAIC) γιορτάζει η πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα, με διοργάνωση, σε συνεργασία με την «New Star» και τη συμμετοχή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου (3-9/12), στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, «Λαΐς» (Κεραμεικός). Επίσημος προσκεκλημένος του φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης, ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του ICAIC, Idelfonso Ramos Valdes.

Το ICAIC ίδρυσε η επαναστατική κυβέρνηση στις 24/03/1959. Κατάφερε να ενσωματώσει την κουβανική και λατινοαμερικάνικη διανόηση, δημιουργώντας έναν πραγματικά λαϊκό κινηματογράφο, που έδινε στους δημιουργούς τη δυνατότητα απεριόριστης καλλιτεχνικής ελευθερίας. Η εμπορευματοποίηση και ο λαϊκισμός είχαν απορριφθεί και το ζητούμενο ήταν οι ταινίες ποιότητας να είναι ταυτόχρονα και δημοφιλείς.

Μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Φεστιβάλ, ο πρέσβης της Κούβας, Ερμές Ερέρα σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνεισφορά του ICAIC στον κουβανικό κινηματογράφο θα ήταν επαρκής για την αναγνώρισή του, όμως δεν έχει περιοριστεί σε αυτή τη μορφή τέχνης, αλλά έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της μουσικής, της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών και της καλλιτεχνικής παιδείας, μεταξύ άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων». Υπογράμμισε επίσης «τη συνδρομή αυτού του σημαντικού ιδρύματος στη διάπλαση ενός πεπειραμένου κοινού και το έργο του στην προώθηση μιας κινηματογραφικής νοοτροπίας με τη διοργάνωση πολυπληθών εκδηλώσεων, εκδόσεων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων, σε όλα αυτά τα πενήντα χρόνια αδιάκοπης ασχολίας, ακόμη και σε συνθήκες μεγάλων υλικών δυσκολιών». Πρόσθεσε ότι το ICAIC «αποτέλεσε, τη δεκαετία του ογδόντα, η δημιουργία της Διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, όπου έχουν σπουδάσει χιλιάδες νέων κινηματογραφιστών Κουβανών και Λατινοαμερικάνων και, μετέπειτα, η δημιουργία της Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας του Ανώτατου Ινστιτούτου Τέχνης, που είναι το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Κούβας».

Ο Idelfonso Ramos Valdes είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα 50χρονα «από τη δημιουργία του δικού μας κινηματογράφου» σημαίνουν «πολλά για τη χώρα μας, την Επανάστασή μας και τον εθνικό και τον λατινοαμερικάνικο πολιτισμό μας. Η γέννηση του κουβανικού κινηματογράφου σε μία υπανάπτυκτη χώρα, με πολλή φτώχεια, με ένα υψηλό βαθμό αναλφαβητισμού, αποκλεισμένη και χωρίς κινηματογραφική παράδοση, ήταν μία πραγματική πρόκληση, η οποία προήλθε μέσα από μία πράξη πολιτικής βούλησης που οφείλουμε στο ευρύ όραμα της ηγεσίας της Επανάστασης και ειδικότερα στο Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο Ρουζ και στο βάρος που έδωσαν στο ρόλο του κινηματογράφου και του πολιτισμού. Η Επανάσταση, ακολουθώντας το αξίωμα του αποστόλου μας Χοσέ Μαρτί που επισημαίνει "να είμαστε μορφωμένοι είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε ελεύθεροι", υιοθέτησε την αρχή ότι μία αληθινή επανάσταση είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον άνθρωπο από πολιτιστική και πνευματική άποψη».

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει αύριο, 8 μμ, με ομιλίες του Κουβανού πρέσβη και του σκηνοθέτη Βάλντες και θα ακολουθήσει η προβολή των ταινιών: «Εμείς, η μουσική» (ROGELIO PARIS), «Εγχορδα και κρουστά» (IDELFONSO RAMOS), «SUITE HAVANA» (FERNANDO PEREZ).

4/12: «Εκπτωτοι θεοί» (ERNESTO DARANAS), «Φράουλα και σοκολάτα» (TOMAS GUTIERREZ ALEA, JUAN CARLOS TABIO), «Σελίδες από το ημερολόγιο του MAURICIO» (MANUEL PEREZ). 5/12: «Μνήμες υπανάπτυξης» (TOMAS GUTIERREZ ALEA), «ΜΠΕΝΙ» (JORGE LUIS SANCHEZ), «ΛΟΥΣΙΑ» (HUMBERTO SOLAS).

Στο ειδικό αφιέρωμα για τον Σαντιάγκο Αλβάρεζ την Κυριακή (από 6 μμ) θα προβληθούν 11 μικρού και μεσαίου μήκους ταινίες του, που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Επίσης, ο Idelfonso Ramos Valde θα δώσει ένα σεμινάριο την Παρασκευή, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στις 12 το μεσημέρι, για την ιστορία του κουβανικού κινηματογράφου.

Ολες οι προβολές θα ξεκινούν στις 6.30 μμ, ενώ θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 7 ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας

Με αίτημα να δοθεί άμεσα λύση στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) οι εργαζόμενοί της θα πραγματοποιήσουν αύριο (3/12) συγκέντρωση στο θέατρο «Ολύμπια» (10 π.μ.) και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως είναι γνωστό, η Λυρική Σκηνή βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτικά προβλήματα, καταχρεωμένη με τουλάχιστον 13 εκατομμύρια ευρώ και χωρίς ενημέρωση από το ΥΠΠΟ-Τ για το τι μέλλει γενέσθαι. Παράλληλα με τα προβλήματα στη μισθοδοσία των εργαζομένων, υπάρχουν και ματαιώσεις προγραμματισμένων παραστάσεων, όπως της όπερας του Τζ. Βέρντι «Χορός των Μεταμφιεσμένων» (συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής - είχαν προγραμματισθεί για τις 24, 27, 29, 31/1). Η διοίκηση της Λυρικής ανακοίνωσε τη ματαίωση «συνεκτιμώντας την παρούσα οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σε επίπεδο κάλυψης των πάγιων αναγκών της». Μάλιστα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ, Τζ. Πάκορ, ο οποίος επικαλέστηκε ότι πήρε αυτή την απόφαση «εξαργυρώνοντας τον καλλιτεχνικό προϋπολογισμό της εν λόγω παραγωγής για την ομαλή κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων», όπως έχουμε ήδη γράψει, προϊδέαζε για τα χειρότερα: «Είναι προφανές ότι κάθε επανάληψη μιας τέτοιας "έσχατης λύσης" θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού και κατά συνέπεια στο κλείσιμο του θεάτρου». Ως πότε το ΥΠΠΟ-Τ θα συνεχίσει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του απέναντι στο μοναδικό λυρικό θέατρο του τόπου;

Νέες πρεμιέρες

«Το τέλος του παιχνιδιού»
«Το τέλος του παιχνιδιού»
Τo κορυφαίο έργο του Μπέκετ «Το τέλος του παιχνιδιού», έργο σταθμός για τον 20ό αιώνα, θα αποτελέσει τη φετινή κεντρική παραγωγή του «Τόπος Αλλού», που ανεβαίνει, την Παρασκευή, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιώρα, σκηνοθεσία - σκηνικά Νίκου Καμτσή, κοστούμια Μίκας Πανάγου και μουσική Κώστα Χαριτάτου. Παίζουν: Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Νίκος Αλεξίου, Ναταλία Στυλιανού, Πάνος Ροκίδης. Μοναχικοί και αιώνιοι οι ήρωες του Μπέκετ είναι κλεισμένοι σε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο δωμάτιο-φυλακή. Περιμένουν. Αλλά ούτε και αυτοί μπορούν να συγκεκριμενοποιήσουν και να ορίσουν το τι περιμένουν. Μας αφήνουν έτσι ελεύθερους να υποθέσουμε ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα άλλο από το θάνατο. Σε προχωρημένη ψυχική και υπαρξιακή αποσύνθεση οι τέσσερις ήρωες του Μπέκετ βλέπουν από ένα μικρό παράθυρο τον έξω κόσμο έντρομοι. Εξω επικρατεί το απόλυτο τίποτα και έτσι η παραμικρή κίνηση τούς τρομοκρατεί.

  • «Τα 39 σκαλοπάτια» του John Buchans, ανεβαίνει την Παρασκευή, για 3η χρονιά στο θέατρο «Κνωσσός». Μια υπέροχη σάτιρα, μια ιστορία κατασκοπίας που έγινε τρεις φορές παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία, το 1935 σε σκηνοθεσία Hitchcock με τον Robert Donat και την Madeleine Carroll, το 1959 με τον Kenneth More και το 1978 με τον Robert Powell. Το μυθιστόρημα θεατροποιήθηκε από τον Patrick Barlow με μια σύγχρονη θεατρική ματιά και ανέβηκε πριν από τρία χρόνια στα περίχωρα του Λονδίνου, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο West End του Λονδίνου και πήρε φέτος το βραβείο «Laurence Olivier», για την καλύτερη κωμωδία της χρονιάς. Σκηνοθεσία - μετάφραση: Κωστής Τσώνος. Σκηνικά - Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη. Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Μακρίδης. Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος. Παίζουν: Λάμπρος Τσάγκας, Σπύρος Σπαντίδας, Στελλα Καζάζη, Φώτης Κέπελης.
Απεργούν οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι

Σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο κατεβαίνουν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα το πρωί στις 9.30 συγκεντρώνονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και αύριο στις 10 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η απεργία εξαγγέλλεται σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι λήξεις των συμβάσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με εύλογη συνέπεια τη συνέχιση της εργασιακής ομηρίας με νέες «φουρνιές» εκτάκτων από τον επόμενο χρόνο, αφού, όπως σημειώνει και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, «τη στιγμή που το ΠΔ Παυλόπουλου στέλνει στο σπίτι τους αρχαιολόγους με 10 και 20 χρόνια προϋπηρεσίας γιατί τους απαγορεύει να δουλέψουν πάνω από 24 μήνες μετά το 2004, ανακοινώνεται ότι δε θα γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2010. Κανείς δε μας λέει πώς θα λειτουργήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς το εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την 1ηΙανουαρίου που θα τελειώσουν και οι τελευταίες συμβάσεις».

Σημειώνουν επίσης: «Ας θυμίσουμε στη σημερινή κυβέρνηση ότι ευθύνεται η ίδια για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΥΠΠΟΤ. Από το 1993 ως το 2004, δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη αρχαιολόγου, ούτε μία πρόσληψη προσωπικού, οποιασδήποτε ειδικότητας στην αρχαιολογική υπηρεσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ