ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάουελ: «Θα υποστηρίξουμε τους αντιπάλους του Αραφάτ»

Τη «ρεαλιστικότητα» και την «αναγκαιότητα» του «οράματος» Μπους, με την περιθωριοποίηση Αραφάτ, υπεράσπισε θερμά ο Κόλιν Πάουελ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε Παλαιστίνιους και Αραβες

Από συγκέντρωση Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα

Associated Press

Από συγκέντρωση Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Εντονα αντέδρασε η Παλαιστινιακή Αρχή στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ο οποίος όχι μόνο υπεράσπισε το «όραμα» Μπους που απαιτεί από τον παλαιστινιακό λαό να «αποπέμψει» τον Γιάσερ Αραφάτ, αλλά και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών εκλογών η αμερικανική ηγεσία «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει αντιπάλους του Παλαιστίνιου ηγέτη». Εντονη ήταν και η αντίδραση των αραβικών χωρών, ενώ ο ισραηλινός στρατός έχει, για τα καλά, εγκατασταθεί στη Δ. Οχθη και συνεχίζει το καταστροφικό του έργο.

«Οι ΗΠΑ δε σχεδιάζουν να μιλήσουν με τον Αραφάτ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον», τόνισε κατηγορηματικά ο Κόλιν Πάουελ, μιλώντας σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, χαρακτηρίζοντας την παλαιστινιακή ηγεσία «ελαττωματική» και υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα της ενθάρρυνσης, της κάλυψης και της υποστήριξης της τρομοκρατίας». Ο Πάουελ επέμεινε ότι η αμερικανική ηγεσία συνεχίζει να «συνομιλεί με άλλους Παλαιστίνιους αξιωματούχους» και ότι εμμένει στη λύση «των δύο κρατών αλλά με μια νέα ηγεσία» και κατέστησε σαφές ότι «αν δε γίνει αλλαγή ηγεσίας, δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος». Επίσης, υποστήριξε ότι η διακήρυξη Μπους «μπορεί να έσπασε ορισμένων τα νεύρα, αλλά είναι ρεαλιστική, έχει τη διεθνή υποστήριξη, και αρκετές αραβικές χώρες αντέδρασαν θετικά».

Οι δηλώσεις Πάουελ προκάλεσαν οργή στους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμισε ότι «αν παραμεριστεί ο Αραφάτ, θα επικρατήσει χάος, αναρχία και περισσότερη βία» και εκτίμησε ότι «κανένας Παλαιστίνιος δε θα τολμούσε να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς, χωρίς να έχει την έγκριση του Αραφάτ. Οποιος ενδιαφέρεται για την ειρήνη θα πρέπει να μιλήσει με τον Αραφάτ». Ο γραμματέας του παλαιστινιακού Υπουργικού Συμβουλίου, Αχμέντ Αμπντούλ Ραχμάν, κατηγόρησε τον Μπους ότι «δεν έχει σχέδιο, ούτε ουσία στην πολιτική του» και κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό σε «πολιτική ανυπακοή απέναντι στην ισραηλινή κατοχή». Τέλος, η βουλευτής Χανάν Ασράουι υπογράμμιζε ότι «αφού οι ΗΠΑ απορρίπτουν τον Αραφάτ, πιθανώς επιθυμούν να συνομιλήσουν, τελικά, με εξτρεμιστές ισλαμιστές».

Αραβική δυσαρέσκεια, ευρωπαϊκή διαφοροποίηση

Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν, όμως, και αραβικές χώρες. Μετά τη διακήρυξη Μπους, για πρώτη φορά η σαουδαραβική ηγεσία ξεκάθαρα εξέφρασε οργή για την αμερικανική επιμονή στην περιθωριοποίηση του Αραφάτ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, πρίγκιπας Ναουάφ μπιν Αμπντούλ Αζίζ, προειδοποιούσε την Ουάσιγκτον ότι «οι θέσεις της την καθιστούν μέρος της διένεξης και όχι της λύσης, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση», ενώ ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος, Αμπντουλάχ, δήλωνε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε είδους παρέμβαση στα εσωτερικά των Παλαιστινίων.

Για πρώτη φορά, στην ομιλία Μπους, απάντησε και ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Χάφεζ αλ Ασαντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρέμβαση στα εσωτερικά των Παλαιστινίων. Απέρριψε το αίτημα Μπους να απομακρυνθούν από τη Συρία όλες οι «εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις», τονίζοντας ότι έχουν μόνο πολιτική δράση και εκφράζουν τους 400.000 Παλαιστινίους που ζουν στη Συρία. Ο αλ Ασαντ κατέστησε, επίσης, σαφές ότι στηρίζει την παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, όπως και την πολιτική δράση της «Χεζμπολάχ» ως αντιστασιακή δύναμη, διευκρινίζοντας ότι «η "Χεζμπολάχ" είναι μια οργάνωση που δε χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια».

Αντιδράσεις, όμως, προκλήθηκαν και εκτός αραβικού κόσμου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όπως και εκπρόσωποι της δανικής ηγεσίας της ΕΕ, δήλωναν ότι η «Ευρώπη συνεχίζει να συνομιλεί με τον Αραφάτ». Ανάλογη ανακοίνωση έγινε και από το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Μόνιμη κατοχή

«Ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι να εξοντώσει κάθε πυρήνα τρομοκρατίας» διαμήνυε, χτες, ο Αριέλ Σαρόν, δίνοντας σαφές στίγμα των προθέσεών του. Δύο 24ωρα μετά την ισοπεδωτική ανατίναξη του κυβερνείου της Χεβρώνας, ο ισραηλινός στρατός διατηρούσε υπό την κατοχή του 7 από τις 8 μεγάλες πόλεις της Δ. Οχθης και «έπαιζε» με τα νεύρα των, περίπου, 2.000.000 φυλακισμένων κατοίκων, αναγγέλλοντας και διαψεύδοντας άρσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας ανά 5λεπτο.

Εισβολή, χτες, έγινε στο Σάλφιτ, νοτίως της Νάμπλους, όπου ανακοινώθηκε η σύλληψη του Ανάν Χασχάς, φερόμενου ως στελέχους των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα. Εισβολή έγινε και στον καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με τανκς και εκσκαφείς. Σημειώθηκε μάχη, κατεδαφίστηκαν 7 σπίτια και τραυματίστηκαν 2 Παλαιστίνιοι. Ταυτόχρονα, στην πόλη της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωναν ζητώντας μέτρα για την καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας που έχει αγγίξει το 70%.

Την Κυριακή, εισβολή έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι, έξω από τη Ραμάλα, όπου όλοι οι άνδρες άνω των 15 ετών, συγκεντρώθηκαν στο σχολείο και ανακρίνονται επ' αόριστον. Ανάλογες σκηνές διαδραματίστηκαν, την Κυριακή, και στο Ελ Μπίρεχ, της ίδιας πόλης, όπου κατασχέθηκαν και ασθενοφόρα, ενώ συνελήφθησαν και 20 νοσηλευτές. Την ίδια μέρα, βόμβα εξερράγη σε σιδηροτροχιά την ώρα που τη διέσχιζε αμαξοστοιχία στο κεντρικό Ισραήλ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 3 ατόμων. Δεν έγινε ανάληψη ευθύνης.

Για τον ισραηλινό στρατό, πάντως, είδηση αποτελεί μόνο η δολοφονία του 26χρονου Μουχανάντ αλ Ταχέρ, θεωρούμενου ως αρχιμηχανικού της «Χαμάς», στο σπίτι του στη Νάμπλους, μαζί με άλλον έναν Παλαιστίνιο, όταν ο ισραηλινός στρατός το σφυροκόπησε με οβίδες και σφαίρες. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο αλ Ταχέρ κατασκεύασε τις βόμβες που ευθύνονται για το θάνατο περισσότερων από 117 Ισραηλινών. Τόσο ο Σαρόν όσο και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, μιλούσαν για «τη μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων 2 μηνών». Η «Χαμάς» απείλησε με νέες επιθέσεις ενώ άρχισε η ανέγερση ηλεκτρικού φράκτη στην Ιερουσαλήμ, στα σημεία που συνδέεται με τη Δ. Οχθη.

ΠΑΤΡΑ
Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Χριστόφορο Κροκίδη έγινε προχθές, Κυριακή βράδυ, στο Κάστρο του Ρίου.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και του Συνδικάτου Οικοδόμων και ιδιαίτερα η νεολαία που με τη ζωντάνια, τον ενθουσιασμό, τον παλμό και τα συνθήματα υπέρ του παλαιστινιακού λαού έδωσε ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Δημήτρης Αγγελόπουλος τόνισε πως η συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό θα είναι αδιάλειπτη έως ότου η Παλαιστίνη γίνει ανεξάρτητο κράτος. Στη συνέχεια τη σκυτάλη επί της σκηνής πήρε για περισσότερο από δύο ώρες ο Β. Παπακωνσταντίνου - ευχαρίστησε τους διοργανωτές που τον κάλεσαν να συμμετάσχει στην εκδήλωση - που ενθουσίασε το κοινό με την επιλογή των τραγουδιών, τα οποία κι αφιέρωσε στον παλαιστινιακό λαό.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Νέος γύρος ταραχών

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι φετινή περίοδος των παρελάσεων των Προτεσταντών, που θα κορυφωθούν στις 12 Ιουλίου, θα είναι ίσως η πιο αιματηρή από την ημέρα που συνήφθη η «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής», το 1998.

Εξάλλου, οι ταραχές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και με την παραμικρή αφορμή κορυφώνονται. Το νέο κύμα σημειώθηκε το Σάββατο στη Βόρεια Ιρλανδία όταν ομάδα 300 περίπου καθολικών συγκρούστηκε με άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι ακολουθούσαν παρέλαση των μελών του προτεσταντικού Τάγματος της Οράγης στο δυτικό Μπέλφαστ, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνονται τα βιαιότερα επεισόδια των τελευταίων ετών.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στην οδό Σπρίνγκφιλντ σε γειτονιά καθολικών στο δυτικό Μπέλφαστ και διήρκεσαν περίπου μία ώρα. Αφορμή στάθηκε η μη ικανοποίηση του αιτήματος των καθολικών να απαγορευτεί η διέλευση των μελών του Τάγματος της Οράγης από τη συνοικία τους.

Η πρόσφατη έξαρση βίας, σύμφωνα με το «Reuters», απειλεί για μία ακόμη φορά να «τορπιλίσει» την ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» μεταξύ της πλειοψηφίας των προτεσταντών που επιθυμούν να διατηρηθούν οι σχέσεις με τη Βρετανία και της πλειοψηφίας των Καθολικών που τάσσονται υπέρ της ιρλανδικής ενότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ